3
Mayıs
2024
Cuma
İSTANBUL

Erdoğan göstericilere çattı

Erdoğan, Moda İskelesi’nin belediyeye geçmesinden sonra uygulanan içki yasağını protesto edenleri, “Hayatı şişenin içinden görenler” olarak niteledi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın önceki gün yaptığı çıkışla birlikte Moda İskelesi’ndeki restoranda uygulamaya konan içki yasağı, Türk siyasetinin yeni gündem maddelerinden biri haline geldi. 

Başbakan, söz konusu çıkışında dolaylı ifadelerle bu konuda provokasyonlar olabileceği imasında bulunarak, partisinin Kadıköy teşkilatına “Sizi çatışmaya, kavgaya, polemiğe, sonu gelmez çatışmalara çekmek isteyenlere karşı lütfen azami derecede dikkatli olunuz. Moda’da bir yerlerden sipariş olan tipler gelebilir” uyarısında bulundu. Erdoğan, bu kişileri “bunlar, hayatı o şişenin içinden görenler” diye tarif etti.

Göstericilere çattı 

Önceki akşam partisinin Kadıköy örgütünün düzenlediği iftarda konuşan Erdoğan, belediyenin Moda iskelesinde “şık ve güzel bir hizmet verdiğini, içine girilemez hale gelmiş olan bir yeri güzel bir restorasyondan sonra İstanbul’a, Kadıköy’e kazandırdığını” söyledi. 

Erdoğan, hemen ardından göstericileri kastederek, “Sen şimdi geliyorsun, bunu gölgelemeye çalışıyorsun. İnsaf, el insaf. Ondan sonra bununla ilgili kendine göre gösteriler yapıyorsun. Meydan boş, gösteri yapabilirsin. Bizim de bu gösterilere pek de aldırış edecek halimiz yok. Biz de işimize devam ediyoruz” diye konuştu.

‘Ben mecbur muyum kadeh tokuşturmaya?’ 

Erdoğan, konuşmasında şunları da söylemişti:
“Kardeşim, vatandaşın bir kısmı içiyor mu? Buyursun içsin. Ama, bir kısmı içmiyorsa, bırak da o da içmesin. Seni niye rahatsız ediyor? Mahalle baskısı deniliyor ya, asıl mahalle baskısı bu ülkede, ‘Ben içmiyorum kardeşim, sen buyur iç’... bu anlayışı sürdürenlerde, bunlara yapılıyor bu mahalle baskısı, sıkıntı burada. Ben beyefendiye diyorum ki, ‘ya kardeşim sen iç. Bırak da ben içmeyeyim ya... Aynı masada oturalım, sen iç, ben içmeyeyim.... ‘Yok’ diyor, ‘sen de bir kadeh tokuştur’. Kafaya bak ya... Ben mecbur muyum sen tokuşturuyorsun diye tokuşturmaya?”

‘Yolumuza devam edelim’Başbakan, bir yazısında kendisine, içki içen vatandaşlara kadeh kaldırarak jest yapması önerisinde bulunan Ertuğrul Özkök’ü kastederek, “Köşesinden bana akıl veriyor. O aklını sen kendine sakla. Sen devam et o işe. Ama, bırak da biz de yolumuza devam edelim. Bizim yapacak çok işimiz var. Kaybedecek vaktimiz yok” diye eklemişti.

Gerginlik nasıl başladı? 

Kadıköy’ün tarihi simgelerinden biri olan Moda İskelesi, İstanbul Denizcilik İşletmeleri’ne bağlıyken kafesinde alkollü içki servisi yapılıyordu. İşletmenin önce AKP’li İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı İDO’ya, geçen yaz da yine belediye şirketi Beltur’a devredilmesiyle, tarihi mekânda içki yasağı başladı. 

Uygulamaya karşı çıkan Kadıköylüler, yaklaşık 1 aydır cuma akşamları Moda İskelesi’ne yanlarında alkollü içkilerle gelerek, yasağı protesto ediyor. Ramazan ayının başlamasıyla, protestolar daha gergin geçmeye başladı. Geçen hafta Moda İskelesi’nde toplanan 100 kişilik bir gruptan bazı protestocular, polisin kendilerini tehdit ettiğini söyledi. 

Polis, eylem sırasında geniş güvenlik önlemleri aldığı için zaman zaman gerginlikler yaşandı. Aynı hafta CNN Türk’te program hazırlayan Deniz Bayramoğlu, Moda’da gece yarısı sokakta bira içen 17-18 yaşlarındaki iki gencin “Ramazan’da içki içtikleri” gerekçesiyle 25-30 yaşlarında 3 kişinin saldırısına uğradığını canlı yayında anlattı.
Bu arada, her cuma akşamı Moda İskelesi’nde toplanmak için çağrıda bulunan protestocular, daha önce “Biranı al gel” şeklinde pankart hazırlarken, Ramazan nedeniyle bu kez “Işığını kap gel” yazılı pankartlar hazırladı.

Milliyet
Yayın Tarihi : 12 Eylül 2008 Cuma 12:00:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?