4
Mayıs
2024
Cumartesi
İSTANBUL

Ergenekon davası başlıyor

Türkiye’nin yanı sıra yurtdışında da merakla beklenen Ergenekon Davası, Silivri Cezaevi’nde hazırlanan özel mahkeme salonunda bugün başlayacak.


Gazeteciler didik didik arandı

Dava, yargılanan isimler ve çok tartışılan 2 bin 455 sayfalık iddianamesi ise, Türk kamuoyunu üçe bölmüş durumda. AKP ve bu partiye yakın çevreler, davayı İtalya’daki ’Temiz Eller’ operasyonuna benzetiyor. Laik, cumhuriyetçi çevreler ise, ’Bu hükümetin sindirme operasyonu’ diyor. Çoğu özel toplantılar ve telefon görüşmelerine dayanan iddianameye hukuki açıdan bakan birçok ünlü uzman ise "Dava fiyasko ile sonuçlanabilir" görüşünde.

ERGENEKON davası kamuoyunu üçe bölmüş durumda. Bazı çevreler Ergenekon operasyonlarıyla Susurluk’tan daha büyük bir çetenin çökertildiğini, davanın demokratikleşme yolunda en önemli dönemeç olduğunu savunurken, bir kesim, ABD’de 1950’lerdeki Mc Carty dönemine benzer şekilde Ergenekon perdesi altında muhaliflerin sindirilmek istendiğini düşünüyor. Üçüncü grupta yer alanlar ise ilgisiz insanların telefon görüşmeleriyle dolu olan iddianamenin "hukuken boş olduğunu" ve davanın fiyaskoyla sonuçlanacağını ileri sürüyor. Ergenekon davası, Yassıada ve İmralı gibi, adliye dışında bir cezaevi ortamında gerçekleştirilen üçüncü dava olacak. Ergenekon’da taraflar şöyle:

DAVAYI CİDDİYE ALAN KESİM

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın İtalya’daki "temiz eller" operasyonuna benzettiği Ergenekon davasına, AKP çevreleri ile bu partiye yakın duran fikir çevreleri güçlü destek veriyor. Yayın gruplarından Sabah-ATV, Zaman, Yeni Şafak, Star, Bugün, Taraf ve Vakit gazeteleri, Ergenekon davası ile Türkiye’deki çeteleşmeye karşı önemli bir kazanım sağlanacağını savunuyor. Bu gazetelerdeki birçok yazar, "Darbeyi durdurmanın yolu Ergenekon’u çökertmek. Demokrasimizin geleceği bu çetenin çökertilmesine bağlı" görüşünü savunuyor.

'BU BİR SİNDİRME OPERASYONU' DİYENLER

CHP ve Atatürkçü Düşünce Derneği başta olmak üzere muhalif nitelikli birçok sivil toplum kuruluşu ve meslek örgütü, Ergenekon davasını, ABD’de 1950’lerde yaşanan McCarthyizm gibi sindirme operasyonuna benzetiyor. Bu kesim, hükümetin karşısında güçlü duruş sergileyen laik cumhuriyet yandaşlarına karşı sistemli bir mücadele yürütüldüğünü savunuyor. CHP yöneticileri, muhalif kesimlerin kapsamlı bir tasfiye sürecine alındığını iddia ediyor. Birçok sendika yönetimi de tutuklamaları "Bu bir sindirme ve korku salma girişimidir" diye tepki gösterdi.

'FİYASKO OLACAK' DİYE UYARANLAR

Birçok ünlü hukukçu, davanın "fiyaskoyla sonuçlanma" olasılığına dikkati çekiyor. Özel toplantılar ve ilgisiz telefon görüşmelerine dayanan şüpheli kanıtların, iddiaların gerçekliğine gölge düşürdüğü belirtiliyor. Birçok baro başkanı, "Sayfaları uzun tutularak iddianamenin ciddi olgulara dayandığı izlenimi verilmek isteniyor. Birbiriyle bağı olmayan, birbirini desteklemeyen olaylar alt alta yazılmış" görüşünü savundu. Eski Meclis Başkanı Hüsamettin Cindoruk, "Süreç uzun. Dinleme ve bilgisayar kayıtlarının hukuki delil değeri yoktur. Maddi vaka yoksa ötekiler gevezelik ve dedikodudan ibaret kalır. Bu soruşturmanın Yüksek Hakimler Kurulu’nca denetlenmesini bekliyorum" dedi.

YÜZLERCE KLASÖR BELGE KAMYONETLE TAŞINDI

DURUŞMANIN yapılacağı Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi’ndeki adliye binasında hazırlıklar tamamlandı. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti, iddianame üzerindeki incelemelerini tamamladıktan sonra 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu«nun (CMK) 170. maddesindeki şartları taşıyıp taşımadığı yönünde inceleyen heyet, iddianamenin kabulüne karar vermişti. Buna göre, 86 şüpheli hakkında düzenlenen, 441 klasör ekleri bulunan ve 2 bin 455 sayfadan oluşan iddianame ile açılan davaya ait belgeler, önceki gün bir kamyonete konarak Silivri’ye taşındı.

DAVANIN 86 SANIĞI BUNLARLA SUÇLANIYOR

ERGENEKON Davası’nda 86 sanığa, şu suçlamalar yöneltildi: Silahlı terör örgütüne üye olmak, silahlı terör örgütüne yardım etmek, cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’ni ortadan kaldırmak veya görev yapmasını engellemeye teşebbüs, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’ne karşı halkı silahlı isyana tahrik, patlayıcı madde bulundurmak - atmak ve bu suçları azmettirmek, Danıştay saldırısına ve Cumhuriyet gazetesine patlayıcı madde atmak suçlarına azmettirmek, devletin güvenliğine ilişkin gizli belgeleri temin etmek - kişisel verileri kaydetmek, askeri itaatsizliğe teşvik, halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik ve benzeri suçlamalar.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 20 Ekim 2008 Pazartesi 09:25:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?