4
Mayıs
2024
Cumartesi
İSTANBUL

Ergenekon Davası'nda 4. duruşma

2455 sayfalık Ergenekon İddianamesi’nin okunmasına dün başlandı. Bir saatte 14 sayfası okunan iddianamenin tamamı, 20-25 günde bitirilebilecek. Bu da, görüş ayrılığına yol açtı. Sanık avukatları iddianamenin özetlenerek 5-6 günde okunabileceğini söyledi. Savcı da iddianamenin özetlenebileceğini söyledi. Davanın dördüncü duruşması da sabah saatlerinden başladı.


“Ergenekon” davasının 4. duruşmasına saat 09.00'da başlandı.

Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'nde, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesince görülen davanın bugünkü duruşmasına, aralarında Emekli Tuğgeneral Veli Küçük ile İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek'in de yer aldığı 46 tutuklu sanık ile bazı tutuksuz sanıklar katıldı.

Sanıkların avukatlarının da hazır bulunduğu duruşmada, başka suçtan tutuklu olan Semih Tufan Gülaltay ve Sedat Peker ile bazı tutuksuz sanıklar duruşmaya gelmedi.

Duruşma, gelen sanıklar ile avukatların kimler olduğunun kayıt altına alınması işlemiyle, saat 09.00'da başladı.

Bu işlemin ardından iddianamenin okunmasına devam edilecek.

İddianame bu hızla 20 günde okunacak

ERGENEKON Davası’nın 3’üncü duruşmasına 46’sı tutuklu 77 sanık katıldı. Mahkeme Başkanı Köksal Şengün, "İddianamenin okunması konusunda beyanı olan var mı?" diye sorunca İşçi Partili sanık Nusret Senem, tutuklu sanıkların iddianamenin okunmamasını konusunda görüş birliğinde olduğunu söyledi. Ancak tutuklu sanık Behiç Gürcihan, "Okunmasını isteyen sanıkların bölümlerini okuyun. Okunmasını istemeyenlerinkini okumayın. Ben 5 aydır buradayım. Birçok insan 17 aydır burada" dedi. Mahkeme Başkanı Şengün’ün iddianamenin tümünün okunacağını söyleyince, tutuklu sanık Doğu Perinçek, "Bu hukuka tecavüzdür, hakkın kötüye kullanılmasıdır" diye bağırdı. İtirazların ardından Savcı Mehmet Ali Pekgüzel, 2455 sayfalık iddianameyi ilk sayfasından itibaren saat 14.11’de okumaya başladı. Okumayla eş zamanlı olarak, plazma televizyondan bir bilgisayar programı eşliğinde, suç unsurları ve sanıkların resimleri yan yana konularak gösterilmeye başlandı. Ancak sanık avukatlarının itirazı üzerine Başkan Şengün, sunumu durdurdu.

İlk gün iddianamenin 42 sayfası okundu. İddianamenin, sanıkların isim ve kimlik bilgilerinin yer aldığı ilk sayfaları okumayan savcılar, 31. sayfadan başladı ve 3 saatte 73. sayfaya kadar geldi. Böylece savcılar dün toplam 42 sayfa okumuş oldu. Sanık avukatları 3 saatte yaklaşık 40 sayfanın okunduğunu söyleyerek, buna göre iddianamenin 20-25 iş gününde okunacağının anlaşıldığını belirttiler. Avukatlar iddianamenin özetlenip 200-300 sayfaya indirilmesi ve okunma süresinin 5-6 güne inmesinin mümkün olduğunu savundu. Bunun üzerine Başkan Şengün, savcılara ’Mümkün mü?" diye sordu. Savcı Pekgüzel de bu kadar olmasa da iddianamenin kısaltılabileceğini belirtti. Sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar vererek duruşmayı bugün saat 09.00’a erteledi.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 28 Ekim 2008 Salı 09:43:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?