4
Mayıs
2024
Cumartesi
İSTANBUL

Erkek işine kadın evine yatırıyor

MasterCard tarafından yapılan MasterIndex Araştırması, kadın ve erkeklerin kredi kartı kullanımı, tasarruf ve tüketim yapma eğilimlerini belirledi. MasterIndex Araştırmasına göre; ev, otomobil alımı, eğitim ve sağlık harcamaları hem kadınlar hem erkekler için en önemli dört harcama kalemi olarak öne çıkıyor.


Oranlar karşılaştırıldığında erkeklerin ellerine geçen fazladan para ile işlerine yatırım yapmayı kadınlara oranla daha fazla tercih ettiği, kadınların ise ağırlıklı olarak ev almayı, eğitimlerine, sağlıklarına yatırım yapmayı, altın almayı ve alışveriş yapmayı yeğlediği görülüyor. Araştırmaya göre kadınlar, semt pazarı, manav ve doktorda da kredi kartı kullanmayı isterken, erkekler trafik cezası, araba taksidi ve noter harcamalarını kredi kartı ile yapmak istiyor.

40.000 YTL'Yİ DEĞERLENDİRME CİNSİYET (%)
Kadın Erkek
Ev/Daire 41 33
Otomobil 23 23
Eğitim 23 17
Sağlık 21 15
Altına yatırırım 17 8
Gezi/Eğlence/Tatil 12 11
Tasarruf 12 10
Alışveriş 14 6
Yeni iş kurarım 6 13
Beyaz eşya 9 8
İşimi geliştiririm 5 10
Elektronik eşya 10 6
Hisse senedi/Tahvil 2 2
Baz 500 500

MasterCard tarafından altı ayda bir düzenlenen MasterIndex Araştırması'nın Ağustos 2008 verilerinden çıkan sonuçlara göre, erkekler ellerine geçen fazladan para ile yeni iş kurmaya ve işlerini geliştirmeye eğilirken, kadınlar ev almayı, eğitim, sağlık harcamalarını, altına yatırım yapmayı ve alışverişi tercih ediyorlar. Kadınların ve erkeklerin kredi kartlarını kullandıkları alışveriş noktaları giyim mağazaları, süpermarketler ve mobilya mağazaları olarak benzerlik gösterirken, kadınlarda kırtasiye / kitap, erkeklerde ise akaryakıt harcamalarının diğer cinse oranla daha fazla olduğu ortaya çıkıyor.

KADINLAR SEMT PAZARINDA ERKEKLER İSE TRAFİK CEZASI ÖDEMELERİNDE DE KREDİ KARTI KULLANABİLMEYİ İSTİYOR
MasterIndex Araştırmasına katılan tüketicilere kredi kartlarını nerelerde kullanmak istedikleri sorulduğunda, kadınların doktor / diş hekimi, semt pazarı, manav, sinema ve tiyatro, erkeklerin ise trafik cezası, araba taksidi ve noter harcamalarını kredi kartı ile yapabilmeyi diğer cinse oranla daha fazla istediği ortaya çıktı.

ERKEKLER KREDİ KARTLARINI KADINLARDAN DAHA SIK KULLANIYOR
MasterIndex'ten çıkan yanıtlara göre, erkekler kadınlara oranla daha sık kredi kartı kullanıyor. Kadınlar ayda ortalama 7.2 kere kredi kartlarını ceplerinden çıkarırken, erkeklerde bu rakam 9'a çıkıyor. Kadın erkek farkı kredi kartı sahipliğinde de kendini hissettiriyor. Kredi kartı sahibi olan kadınların oranı yüzde 47 iken erkeklerin yüzde 61'inde kredi kartı bulunuyor. Banka kartı sahipliğinde erkekler yine lider konumda. Banka kartı sahibi olan erkeklerin oranı yüzde 72 iken kadınlarda bu oran yüzde
53.8'de kalıyor.


Konu kredi kartında biriken puanlara geldiğinde, erkekler kredi kartlarında biriken puanları hemen harcamayı tercih ederken kadınlar bu puanları biriktirerek bir ihtiyaçlarını karşılamayı tercih ediyor. Kadınları ve erkekleri buluşturan ortak nokta ise, kredi kartı tercihlerinde her iki cinsiyetin de öncelikle güven duydukları bankanın kredi kartına sahip olmayı tercih ediyor olmaları.

iha
Yayın Tarihi : 30 Eylül 2008 Salı 15:14:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?