7
Mayıs
2024
Salı
İSTANBUL

Erol Aksoy'un tabloları satışa çıkıyor

Aralarında muhammen bedeli 2 trilyon TL’ye yaklaşan ’Kaplumbağa Terbiyecisi’nin de bulunduğu koleksiyon, sanatseverler, koleksiyoncular ve özel müze girişimcileri için büyük fırsat niteliği taşıyor. Eserler müzayede öncesi 3-11 Aralık tarihlerinde sergileniyor.

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na (TMSF) devredilen İktisat Bankası koleksiyonundan 322 tablo ve 24 antikanın satışı TMSF tarafından 12 Aralık’ta Swissotel’de saat 14.00’da gerçekleştirilecek. İktisat Bankası’nın koleksiyonunda yer alan tablo ve antikaların toplam muhammen bedeli ise 8 trilyon TL’yi aşıyor.

TMSF’nin satışa sunduğu bu koleksiyonda en yüksek muhammen bedele sahip olan Osman Hamdi Bey’in ’Kaplumbağa Terbiyecisi’ 1 trilyon 950 milyar TL ile satışa çıkmayı beklerken gerçekleşecek müzayedede en düşük muhammen bedel ise 50 milyon TL olarak belirlendi.
Türk resminin gelişmesine katkıda bulunan ve fotoğraf büyütme yöntemini kullanarak Türk resminin figür çalışmasına öncülük eden Osman Hamdi Bey’in önemli eserlerinin de satışa çıkacağı müzayedede, Türk resminin çağdaşlaşmasında ve uluslararası tanıtımında önemli rol oynamış ustalardan Sabri Berkel’in 14 eseri de yer alacak.

Kendi kuşağı içindeki sanatçılar arasında uçarı denebilecek bir üslupla Türk Resim Sanatı Tarihi’ne ismini yazdırmış olan ve birçok önemli ressamın öğretmeni olan İbrahim Çallı’nın 5 eseri bu müzayede de alıcı arayacak. Gelecek ay gerçekleştirilecek ihalede Abidin Dino, Bedri Rahmi Eyüboğlu, Avni Abraş ve Zeki Faik İzer gibi önemli Türk ressamlarının eserleri ile çağdaş koleksiyon niteliği taşıyan eserlere imza atan Bedri Baykam, Adnan Çoker gibi çağdaş Türk ressamlarının da tabloları yer alacak.

Müzayedenin en değerli eserleri arasında, Osman Hamdi Bey’in başyapıtı, tuval üzeri yağlıboya ’Kaplumbağa Terbiyecisi’, Nazmi Ziya’nın ’Sokak Manzarası’, Süleyman Seyyid’e ait natürmort, Sabri Berkel’in başyapıtları, Nurullah Berk ve Zeki Faik İzer’in en önemli çalışmalarından örnekler, Halil Paşa, Vecih Bereketoğlu, Naci Kalmukoğlu ve Sami Yetik’e ait tablolar ve Tristiom Ellis, Fausto Zonaro, Fabius Brest, Albert Mille, Franz Mayer imzalı ’İstanbul’ konulu eserler bulunuyor.

Satışa sunulacak eserler arasında çoğunluğu çini olan, antika özelliği taşıyan ve 16. - 17. yüzyıla tarihlenen İznik Koleksiyonu’da yer alacak. Aralık ayında satışa çıkacak olan 322 tablo ve 24 antika 3 - 11 Aralık 2004 tarihleri arasında Antik Palace’da sergilenecek.

Açık artırma yöntemi ile gerçekleştirilecek ihaleye katılmak için 2 milyar 500 milyon TL. tutarındaki teminat bedelinin Antik Palace’a ait Garanti Bankası/Nişantaşı Şubesi nezdindeki (Şube Kodu 132) 6298608 no.lu TL hesaba veya müzayededen önce Antik Palace’ın kasasına yatırılması gerekiyor.

istanbul
Yayın Tarihi : 27 Kasım 2004 Cumartesi 13:17:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?