2
Mayıs
2024
Perşembe
İSTANBUL

Erzurumlu vekilden İstanbul çözümü

AKP Erzurum Milletvekili Mustafa Ilıcalı'nın, İstanbul'un ulaşım ve trafik sorununun çözümü amacıyla Trafik Komisyonuna sunduğu önerilerin kabul edilmesi halinde, tercihli yollara çıkabilmek için otomobilde en az 3 kişi bulunması zorunlu olacak.

Ilıcalı, İstanbul Valiliğinin talebi üzerine İstanbul'un ulaşım ve trafik sorununun çözümü için İçişleri, Ulaştırma, Bayındırlık ve İskan ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik bakanlıklarınca oluşturulan Trafik Komisyonuna bir rapor sundu. 

Yıldız Teknik Üniversitesi Ulaştırma Anabilim Dalında 23 yıl öğretim üyesi olarak görev yapan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın belediye başkanlığı döneminde Ulaştırma Daire Başkanı olan Prof. Dr. Ilıcalı, raporunda 12 maddelik çözüm önerisinde bulundu.

İSTANBUL'A GÖÇÜN ÖNLENMESİ...

Ilıcalı'nın, İstanbul'un ulaşım ve trafik sorununa çözüm önerilerinin başında, göçün önlenmesi geliyor. İstanbul'a göçün önlenememesi halinde, mevcut ulaşım altyapısının yeterli kabul edilmesi durumunda yılda en az 6 kilometre raylı sistem yapılması gerektiğini belirten Ilıcalı, bunun maliyetinin ise yaklaşık 250 milyon dolar olduğunu kaydetti.

Göç veren bölgelerin kalkınması için yatırımların önemine değinen Ilıcalı, İstanbul'a 4 yılda gelen nüfusun sadece ulaşım maliyetinin 1 milyar dolar olduğunu; bu parayla az gelişmiş illerin kalkındırılabileceğini bildirdi.

İstanbul'da son zamanlarda yeni konut alanları ile iş ve alışveriş merkezlerinin hizmete girdiğine dikkati çeken Ilıcalı, mevcut ulaşım sisteminin yanında, planlanmış yüksek kapasiteli raylı sistemlerin henüz hizmete girmemesi nedeniyle trafik yoğunluğunun arttığını; bu doğrultuda yeni ulaşım etüt kriterlerinin belirlenmesi gerektiğini belirtti.

DİĞER ÖNERİLER

Prof. Dr. Ilıcalı'nın, komisyona sunduğu rapordaki çözüm önerilerinin uygulanması halinde, mevcut karayolundan birim zamanda en fazla taşıtı değil, en fazla insanı geçirecek otobüs, lastik tekerlekli metro gibi toplu taşım hatları oluşturulacak. Ilıcalı'nın diğer önerileri şöyle:

“En fazla 2 yıl içinde tercihli yollar hizmete sokulacak. Bu tip yollarda en fazla sıkıntının yaşandığı otobüs duraklarında akıllı teknolojilerden yararlanılarak işletme önlemleri alınacak.

Tercihli yollarda, içinde en az 3 kişi bulunan otomobillerin seyrine izin verilerek, trafik yoğunluğunun azaltılması sağlanacak. Uygun bir sinyalizasyon düzeniyle trafik akışında yüzde 30'lara varan rahatlık sağlanacak. Yer ve yol altı otoparklarına öncelik verilecek.

Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'ndeki gişe girişlerinde olumsuzluğun ortadan kaldırılması için otomatik geçiş sistemi değiştirilerek gişe sayısı azaltılacak.

Yoğun trafiğe maruz karayolu üzerinde, çok sayıda boş ticari taksinin dolaşması önlenecek; çağrı merkezleri kanalıyla taksi ile müşteri bir araya getirilerek, müşterisi bulunmayan taksilerin İstanbul yollarında dolaşması yasaklanacak. 

Trafik kazalarında, trafik polisini beklemeden araçların kaldırılması için yasal düzenlemelere gidilecek; hareket edemeyen araçların kaldırılması için çekicilerin tek merkezden yönetildiği bir sistem kurulacak.

Trafik denetimi konusu belediyelere devredilecek. Belediyelerin bu konuda yeterli personeli istihdam etmesi, personelin eğitilmesi ve uluslararası faaliyetlerle sistemi güçlendirecek altyapının kurulma hazırlıklarına, en kısa sürede başlanacak.

Vatandaşların araçlarını sürekli kullanmak alışkanlığı yerine, sunulacak konforlu ve dakik toplu ulaşım imkanlarını tercih etmeleri konusunda bilinç oluşturulacak. Trafik düzeni, güveni ve eğitimi açısından Trafik Radyosu kurulacak.” 

AK Parti'li Ilıcalı, orta ve uzun vadede yapılacak işlerin etkin ve yetkin planlanması, uygulanması ve finansmanın sağlanması için yasal düzenlemeye gidilmesi gerektiğine dikkati çekti.

Ilıcalı, TBMM'ye sunulan, İstanbul Ulaşım İdaresi Genel Müdürlüğü kurulmasına ilişkin kanun teklifinin yasalaşması halinde, önemli kazanımlar elde edileceğini kaydetti.
A.A
Yayın Tarihi : 16 Ocak 2007 Salı 13:36:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?