1
Mayıs
2024
Çarşamba
İSTANBUL

Eyüp Sultan'daki gölgeliğe kurul engeli

İTÜ Mimarlık Fakültesi Restorasyon Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Zeynep Ahunbay, Eyüp Sultan Camii avlusunda yapılmak üzere olan gölgelikleri Anıtlar Kurulu’na şikayet etti.

Prof. Dr. Ahunbay, Feshane’deki bir toplantıya katıldıktan sonra Eyüp Sultan Camii’ne gitti. Avluda açılan beş çukuru gören Prof. Dr. Ahunbay’ın soruları üzerine, görevliler, avluya gölgelik yapılacağını söylediler. Prof. Dr. Ahunbay, Eyüp Belediyesi’ndeki Anıtlar Kurulu temsilcisi ile görüştü. Çalışmanın İstanbul Büyükşehir Belediyesi Yapı İşleri Müdürlüğü’nce yürütüldüğünü öğrenen Prof. Dr. Ahunbay, Koruma Kuruu’na başvurarak, çalışmayı durdurdu.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi gölgelik için mermerleri kaldırarak, açtığı çukurların üzerini betonla kapladı. Prof. Dr. Ahunbay, "500 yıllık bir caminin avlusuna gölgelik yapma fikri kimin bilmiyorum ama yanlış bir uygulama. Orada ulu çınarlar, hünkar kasrı var. Bu mekan serbest olmalı, geçici gölgelik de yakışmaz. Görünüşü bozar" dedi. Prof. Dr. Ahunbay, avlunun betonla kaplı bölümlerinin çirkin göründüğünü belirterek, sökülen mermerlerin de tarihi olsun olmasın yerine konulması gerektiğini söyledi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Basın Danışmanı Ahmet Faruk Yanardağ ise gölgelik inşaatının durdurulduğunu ancak Koruma Kurulu’nun dış avluya böyle bir yapı için izin verebileceğini belirterek, sonucunu beklediklerini söyledi.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 13 Ağustos 2007 Pazartesi 04:16:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?