1
Mayıs
2024
Çarşamba
İSTANBUL

Faciadan kılpayı kurtuluş!

Arıza nedeniyle Atatürk Havalimanı'na acil iniş yapan uçaktaki 163 kişinin, kule görevlisinin başarılı yönlendirmesi sayesinde kurtulduğu öğrenildi.

Mısır, Hurgada-Varşova seferini yaptığı sırada transponder arızası yaptıktan sonra Atatürk Havalimanı'na acil iniş yapan ve iniş takımları açılmayan AMC Hava Yolları'na ait MD-83 tipi uçak kullanılamaz hale geldi. Dün akşam meydana gelen kazada uçak, pist ışıklandırmalarına 5 metre kala gövdesinin üzerinde toprak zemine indi. Olayın vahameti gün ışıklarıyla ortaya çıkarken, toprak zeminde gövde ve kanatlarının üzerinde zorlukla duran MD-83 model uçağın parçalarının pist etrafına dağılması faciaya ramak kaldığını gösterdi. İniş takımı, lastikler ve gövdeden kopan parçaların apronun dört bir yanına saçıldığı görüldü.

Kazanın meydana geldiği pist, olaydan sonra bir süre iniş ve kalkışlara kapatılırken bugün ise pistten sadece kalkışlara izin verildi. Uçağın enkaz kaldırma işlemlerinin ise Mısır Sivil Havacılık ve Türk Sivil Havacılık yetkililerinin incelemesinden sonra başlatılacağı öğrenildi.

Bu arada, İstanbul Atatürk Havalimanı'na acil inişi yaptığı sırada alev alan ve 200 metre pistin dışına çıkan uçakta bulunan 156 yolcu ve 7 mürettebatın burnu bile kanamadı. Atatürk Havalimanı yetkililerinden edinilen bilgiye göre, uçak indikten sonra itfaiye ekiplerinin anında müdahale etmesi ve uçak daha durmadan alevleri söndürmesi uçağın yanmasını önlerken, erken müdahale 156 yolcu ve 7 mürettebatın hayatını kurtardı. Uçağın iniş takımlarının kırılmasının şans olduğu ve iniş takımları kırılmasaydı uçağın yaklaşık 5 metre kala durduğu yaklaşma ışıklarına çarpabileceği ve çarpma sonucu alev alarak patlayabileceği iddia edildi. Uçağın dikmelerinin kırılmasının da bir şans olduğunu söyleyen yetkililer, hızını alamayan uçağın E-5 karayoluna çıkmamasının da faciayı önleyen bir şans olduğunu kaydetti.

Yetkililerden edinilen bilgi, olayın başka bir yönünü daha aydınlattı. Pilot, İstanbul üzerinden transit geçişini yaparken Beykoz civarında uçakta teknik arıza olduğu gerekçesiyle Atatürk Havalimanı kulesiyle irtibata geçip acil iniş istedi. Uçağın yerle iletişimini sağlayan 'transponder' cihazı devre dışı kaldığı için uçak radarda görünmedi. Bunun üzerini kule, talimatlar vererek uçağı tanımlamaya çalıştı ve uçağın güvenli şekilde Atatürk Havalimanı'na inmesi için şartları ayarlamaya başladı. İniş için yaklaşan diğer uçaklara havada tur attıran ve Mısır uçağının önünü açan kule, uçağı piste birkaç kilometreye kadar yaklaştırdı. Pilotun, "Önümde 2 pist var. Hangisine ineceğim?" demesi üzerine kule, pilotu yeni yapılan ve çok kullanılmayan 3. piste inmesi için yönlendirdi. Yetkililer, kahraman hava trafik kontrolörünün uçakta bulunan 156 yolcu ve 7 mürettebatın hayatını kurtardığını söyledi.

Bu arada, AMC Hava Yolları'na ait MD-83 tipi uçağın yolcuları ve mürettebatı ülkelerine gönderilirken, uçağın parçalanarak kaldırılmasına yarın başlanacağı bildirildi.

Atatürk Havalimanı yetkilileri, yeni uzun pistin pazar gününe kadar kapalı olduğunu ve pistte pazar gününe kadar iniş veya kalkışlara izin verilmediğini kaydetti.

İHA
Yayın Tarihi : 12 Ekim 2007 Cuma 17:38:10
Güncelleme :12 Ekim 2007 Cuma 17:40:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?