4
Mayıs
2024
Cumartesi
İSTANBUL

Fatih, AB hibeleri ile yenileniyor

Avrupa Birliği'nden (AB) verilen hibe ile başlatılan Fener ve Balat semtlerindeki tarihî yapıları yenileme çalışmaları büyük oranda tamamlandı. Başkan Demir, Fatih'i İstanbul'un turizm merkezi yapacak restorasyonun haziranda biteceğini açıkladı.

İstanbul'un tarihî ilçelerinden Fatih'in Fener ve Balat semtleri, Avrupa Komisyonu tarafından sağlanan 7 milyon Euro'luk hibe ile restore ediliyor. Avrupa Birliği (AB) ve Fatih Belediyesi'nin ortaklaşa yürüttüğü 'Fener ve Balat Semtleri Rehabilitasyon Programı' çerçevesinde belirlenen 126 yapının 100'ünün restorasyonu tamamlandı. Çalışma kapsamında tespit edilen diğer 26 yapının restorasyon çalışmaları da haziran ayında tamamlanarak proje bitirilmiş olacak.

Fener ve Balat Semtleri Rehabilitasyon Programı çalışmasının AB'nin Türkiye'de yaptığı en büyük proje olduğunu kaydeden Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, "Bu projenin dört önemli ayağı var. Bunlar sırasıyla tescilli evlerin tespit edilmesi ile restorasyonu. Bölgede yaşayan halkın sosyal ve kültürel yönden gelişimine katkıda bulunacak sosyal merkez kurulması, Balat tarihî çarşısının yenilenmesi ve son olarak Fener ve Balat'taki çöplerin kaynağında ayrıştırılarak toplanmasının sağlanması." dedi. Projeye AB'nin 7 milyon Euro verdiğini belirten Başkan Demir, "3 milyon 850 bin Euro belirlenen 126 evin yenilenmesi, 1 milyon Euro kültür merkezi yapılması ve kalan 2 milyon 150 bin Euro da Balat çarşısı iyileştirmesi ve katı atık yönetimine harcandı." dedi.

Fener ve Balat semtlerindeki tarihî evlerin aslına uygun restore edilmesini sağlayan projenin haziranda bitirileceğini kaydeden Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir'e göre, Fatih, çalışmaların tamamlanmasıyla İstanbul'un en gözde turizm bölgesi olacak. İstanbul'a gelecek turistler, Süleymaniye, Sultanahmet ve Ayasofya gibi tarihî mekanların yanında Fener ve Balat'ı da ziyaret edecek. Demir şunları söyledi: "Bu çalışmada Anemas Zindanları, Tekfur Sarayı, Karia Müzesi ile Ayvansaray Türk Mahallesi birlikte ele alınmalı. Turistler Edirnekapı'dan yürüyerek bütün bu alanları gezerek Fener ve Balat'a ulaşacak. Amacımız bu son durakta turistlerin konaklamasını sağlamak."

Vatandaşların Fener ve Balat semtlerinde yapılacak yenileme çalışmalarına ilk etapta karşı çıktığını belirten Demir, "Bu alanda AB yetkilileri ile birlikte vatandaşlarla toplantılar yaptık. Fatih Belediye Başkanı olarak vatandaşlara 'mülklerinizin kefiliyim' dedim. Bu sayede insanlar 'bizim evlerimizi de restore edin' diye sıraya girdi." dedi. 

Ara sokaklar aydınlatılınca suç oranı yarı yarıya düştü

Fatih Belediyesi'nin gece vakitleri sokaklarda artan suçların önüne geçebilmek için aldığı tedbirler, etkisini göstermeye başladı. Caddelere konulan MOBESE kameraları, ara sokakların aydınlatılması ve motorize güvenlik ekiplerinin devriye gezileri, suç oranlarını yarı yarıya azalttı.

Fatih Belediyesi, 2007 yılının başında 3 bin denek üzerinde ilçe sorunlarına yönelik bir araştırma yaptırdı. Araştırmada ilçe sakinlerinden yüzde 37'si asayişten duyduğu sıkıntıyı dile getirirken, her 5 vatandaştan biri de güvenlik problemlerine öncelik verilmesini istedi. Bunun üzerine harekete geçen belediye, bir sene içinde sokaklara bin 800 aydınlatma lambası daha koyarken, park, meydan ve kavşaklara 20 adet yüksek aydınlatma direkleri dikildi. Aydınlatma ile yetinmediklerine değinen Belediye Başkanı Mustafa Demir, Emniyet Müdürlüğü ile görüşülüp 32 noktaya da MOBESE kamerası konulduğunu belirtiyor. Ayrıca belediye tarafından oluşturulan 10 tane motosikletli zabıta ekibi, başta Haliç kıyıları olmak üzere akşam vakitleri ilçede devriye geziyor.

İlçe sakinleri, bir sene içinde alınan önlemlerin faydasını görmeye başladı. 2008 yılında yeniden yapılan araştırmada asayiş konusundaki şikâyet oranını büyük bir oranda düşerek yüzde 10'a geriledi. İlçe emniyetinin 1 Ocak-31 Aralık 2006 ile 1 Ocak-31 Aralık 2007 tarihleri arasındaki suç verilerine de değinen Demir, "Şahıstan, evden ve işyerinden gasp, otodan hırsızlık ve kapkaç yaklaşık yüzde 40 azaldı." şeklinde konuşuyor.

zaman
Yayın Tarihi : 22 Mart 2008 Cumartesi 14:51:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?