3
Mayıs
2024
Cuma
İSTANBUL

Fatih'te adaylık için gözler Erdoğan'da!

Eminönü Belediyesi ortadan kaldırılıp, Fatih'e bağlanırken başkan adayı olarak kulislerde Nevzat Er'in ismi geçiyordu. Mustafa Demir'in ise aday adaylığını açıklaması herkes için sürpriz oldu.

Siyasette aynı belediye başkanlığı için aynı partiden iki kişinin aday adayı olması genelde pek görülmüş vaka değildir.

Genel teamül, hangi partiyse sözü geçen belediye başkanlığı için tek aday açıklar. Aksi durum, yani aynı belediye için iki adayın ortalarda dolaşması bir anlamda o partide bir karmaşa yaşandığını gösterir.

Şimdi diyeceksiniz ki, bunları neden anlatıyorsun. Nedeni, basit. Bu seçimde ilk kez genel teamüllere aykırı bir durum ortaya çıktı. Malumunuz Eminönü Belediyesi 29 Mart'taki belediye seçimlerinden sonra artık tarihe karışıyor ve Fatih Belediyesi'ne bağlanıyor. Bugünkü durumda ortada iki tane başkan var. Biri Eminönü Belediye Başkanı Nevzat Er diğeri ise Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir. Maalesef ki, belediye ise tek: Fatih Belediyesi. İşin ilginci her iki başkan da Fatih Belediye Başkanlığı için aday adaylığını açıkladılar.

Bu nasıl oluyor derseniz, oluyor işte. Aslını isterseniz, Eminönü Belediyesi ortadan kaldırılıp, Fatih'e bağlanırken başkan olarak kulislerde Nevzat Er'in ismi geçiyordu. Mustafa Demir'in ise aday adaylığını açıklaması açıkçası Nevzat Er için kelimenin tam anlamıyla sürpriz oldu.

Son söz Başbakan'ın
Peki, bu durumda ne olacak? İşte herkesin merak ettiği konu da bu. Hatta iki belediye başkanı da bunu merak ediyor. Son sözü söyleyecek ise Başbakan Tayyip Erdoğan.

Haliyle soracaksınız, bu kadar kaotik bir durum yaratılacaksa Eminönü Belediyesi neden kapatıldı. Bu soruyu sormakta haksız da sayılmazsınız. Eminönü küçük bir yer de değil ki, burada bir belediyeye ihtiyaç duyulmasın.

Geçenlerde bu konu üzerine Nevzat Er ile konuşuyoruz... Gündüz 3-4 milyonun olduğu Eminönü'nde, geceleyin 20 bin kişinin ikamet ettiğini söylüyor Nevzat Er. Hal böyle olunca da Eminönü Belediyesi, İller Bankası'ndan gerekli desteği alamıyor. Daha açık bir anlatımla; mesela Bakırköy Belediyesi, İller Bankası'ndan 4-5 milyon YTL alırken Eminönü sadece 150 bin YTL alabiliyor. Çünkü alınan bu pay nüfusla doğru orantılı.

Nevzat Er, Eminönü'nün kurtarılması gerektiğini belirtiyor ve "Kurtarmak da bütçe, yatırımlar ile alakalı bir konu. Ben bir sürü proje ile gittim Ankara'ya. Birleşme ise son isteğimizdi. Ama sonunda Fatih ile birleşmesine karar verildi" diyor.

Türkiye'de benzeri yok
Gelelim asıl konuya.. Yani, yazının başında değindiğimiz Fatih Belediyesi için AK Parti'den iki başkan aday adayının bulunmasına.

Nevzat Er, böyle bir durumun Türkiye'de örneği olmadığını belirterek "Tek bir aday tayin edilir ve seçimde o aday yarışa girer. Şimdi ise belediye başkanı olarak bir Mustafa Bey var, bir de ben. Bunu en iyi değerlendirecek olan Genel Başkanımız Tayyip Erdoğan'dır. Nasıl olursa da saygı duyarız. Sonuçta Ankara'dan çıkacak karar, en doğru karardır" şeklinde konuşuyor.

Sohbetimiz sırasında Nevzat Er'e öngörüsünü de soruyorum. "Herkesin gönlünden başkanlık geçer. Benim de gönlümden başkanlık geçiyor" diyerek söze başlıyor ve şöyle devam ediyor:

"Niye saklayayım, gönlümden başkanlık geçiyor. Mustafa Demirde diğer partilerin adayları da aynısını düşünüyordur. Eğer ciddi olarak belediye başkanlığına soyunmamış biri varsa, niye oraya başvursun. Kaldı ki, ikimiz de belediye başkanıyız. O da kalmak istiyor, ben de. Ama bu elimizde değil. Karar merci Ankara ve Genel Başkanımız."

Son olarak Nevzat Er, Yüksek Seçim Kurulu'nun henüz takvim açıklamadığına da değinerek bu netleştiğinde başkan adaylığı konusunda son noktanın konulacağını savunuyor. Er'e göre bu da tarih olarak ocak ayının sonu.

Evet, şimdi gözler eşine pek rastlanmayan bu durumun nasıl sonuçlanacağı hakkında Başbakan Tayyip Erdoğan'da. Adaylardan birini bir başka belediyeye mi kaydırır, yoksa iki kişiden birini tercih edip, diğerini safdışı mı bırakır bilinmez.

Kapatılan belediyelerin borçları kimin cebinden çıkacak
Açıklanan son kararla nüfusu 2 binin altında kaldığı için toplam 1128 belediye kapatıldı ya da birleştirildi. Bu noktada kafama takılan soru bu belediyelerin borcunun ne olacağı. Nevzat Er, Eminönü Belediyesi'nden örnek vererek söze başlıyor ve şunları söylüyor: "Biz Eminönü Belediye Başkanlığı'na geldiğimizde toplam borç 70 milyon YTL'yi bulmuştu. Takasa falan girdik ve o borçları ödüyoruz. Fakat onları ödeyince bazı tahakkuk edenleri ödeyemedik. Bugün için borcumuz 50 milyon YTL civarındadır. Bizim bu borcumuzu Fatih Belediyesi üstlenecek. Anadolu'daki belediyeler ise zaten İl Özel İdaresi'ne devrediliyor."

Noyan Doğan/Referans
Yayın Tarihi : 22 Aralık 2008 Pazartesi 21:21:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?