3
Mayıs
2024
Cuma
İSTANBUL

FBI’ın aradığı hacker yakalandı

FBI’ın kurduğu özel ekibin ve Avrupa’daki birçok polis teşkilatının 10 yıldır aradığı Türk hacker Çağatay Evyapan (34), chat konuşmalarını deşifre eden Türk polisi tarafından Tuzla’daki villasında yakalandı. Çok şaşıran Evyapan, polise "Beni nasıl bulduğunuzu söyleyin, ben de her şeyi itiraf edeyim" dedi.

BANKA hesaplarından bilgileri dışında paralarının çekildiğini söyleyen kişilerin şikáyeti üzerine araştırma yapan Türk polisi, dolandırıcığı "ChaO" nikini kullanan bir Türk hackerin yaptığı duyumunu aldı. "ChaO" niki internette takibe alındı. Chat yaptığı kişilerden yola çıkan polis, ChaO’nun 2000 yılında benzer suçtan girdiği Ankara Ulucanlar Cezaevi’nden 3 yıl önce kaçan Çağatay Evyapan olduğunu saptadı.

Şifreli mesajlar

Akdeniz Üniversitesi’nin 2 yıllık bilgisayar bölümünü bitirmeden bırakmış olan Çağatay Evyapan’ın internet yazışmaları, telefonları ve Tuzla’daki villası, kameralı takibe alındı. Evyapan’ın chat yaptığı bazı kişilere "Malı gönderdim","Emaneti aldın mı" şeklinde mesajların yanı sıra şifreli mesajlar da gönderdiği belirlendi.

6 ilçede operasyon

Tuzla, Beyoğlu ve Eyüp’ün de aralarında bulunduğu 6 ilçedeki adreslere, önceki gün eşzamanlı operasyon düzenlendi. Çağatay Evyapan, yardımcısı Hakkan Öztan ile birlikte 7 çete üyesi yakalandı. Tuzla’daki villa ve diğer adreslerde yapılan aramalarda Amerika, Kanada, Fransa, İngiltere, İsveç, İspanya, Brezilya, Macaristan, Güney Afrika ve Sırbistan’a gönderilmek üzere hazırlanan çok sayıda kopyalama cihazlı ATM tuş takımı ve kart giriş haznesi ile bu malzemelerin yapımında kullanılan malzemeler ele geçti.

Beni nasıl buldunuz

Ayrıca restoranlarda kart kopyalamakta kullanılan "papağan cihazı" ile Kanada’ya gönderilmek üzere içlerine kopyalama cihazı yerleştirilen POS makineleri de bulundu. Kart giriş haznelerinden 1000 adedinin Amerikan Bank Of Amerika ATM’lerinde kullanılmak üzere hazırlandığı ve bu ülkeye gönderileceği belirlendi. 3 bin dolara sattığı cihazlara şifre koyduğu, başka birinin eline geçtiğinde cihazların kullanılamadığı belirlendi. Çağatay Evyapan, emniyette 4 gün süren sorgusunda "Dünya beni arıyor, siz nasıl buldunuz. Beni nasıl bulduğunuzu söylerseniz her şeyi anlatırım" dedi. Polisin kendisini nasıl bulduğunu söylememesi üzerine ifadesini yarıda kesti.

Ergenekon kullandı mı?

Taraf gazetesinin yayınladığı "Ergenekon’un temel belgesi" başlıklı haberde, hacker’lardan yararlanılarak büyük şirketlerin finansal bilgilerini ele geçirildiği iddia edilmişti. Bu iddianın dile getirildiği dönemde, "Kier" nikli bir hacker, "ChaO" nikli hacker’in Ergenekon örgütünce kullanıldığını Haber 7. com’a söyledi. Bu bilgiden sonra Kier’in kaybolduğu, sitenin haberinde yer aldı. Daha sonra ortaya çıktı ve ChaO tarafından kaçırılarak sorgulandığını söyledi.

ChaO ise mail yollayarak kendisinin Ergenekon yapılanmasıyla herhangi bir ilişkisinin bulunmadığını belirtti. Türkiye’deki yasal ya da yasadışı bir organizasyona çalışmadığını belirten Cha0, Ergenekon örgütü ile ilgili görüşlerini de açıklıyor. Örgütün klasik yöntemleri kullanan, teknolojiyi çok iyi kullanmayan bir örgüt olabileceği tahminini yürüten Cha0, Kier ve tutuklu hacker Sadun Özkaya’nın Ergenekon’la ilişkileri olmadığını da belirtti.

FBI neden bulamadı?

Çağatay Evyapan, bilgisayarının içerisine sanal bilgisayarlar (XP Programları) yerleştirdi. Sanal bilgisayarlar üzerinden bağlantı kurdu. Hazırladığı programla bağlantı kurduğu ülkeleri sürekli farklı gösterdi. İnternetten takip yapan FBI ve diğer gizli servisler, ChaO’nun izini bir gün İtalya’da, bir gün Almanya’da, bir gün de Brezilya’da buldu. Ancak ChaO, hiçbir ülkeye gitmemiş ve Türkiye’den internete bağlanmıştı. Yıllarca bu nedenle yakalanamadı.

ABD’yi 5 milyar dolar vuracaktı

FBI, kurduğu özel ekiple yıllardır peşinde olduğu ChaO’nun yakalanması nedeniyle İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne teşekkür etti. Polis, FBI’ın Çağatay Evyapan’ın malzemeleri pazarladığı internet sitesini hack’lemek için girişimde bulunduğu, ancak güvenlik duvarlarını kıramadığını söyledi. Çağatay Evyapan, FBI’ın bu girişimi nedeniyle sinirlendiğini söylediği ifadesinde,"Yakalanmasaydım Amerika’yı 5 milyar dolar dolandıracaktım" dedi. Polis, 1993 yılından beri banka dolandırıcılığının içinde olduğunu düşündüğü Çağatay Evyapan’ın dünyada tanınan 4 büyük hackerden biri olduğunu iddia etti.

Kartlar nasıl kopyalanıyor

Çağatay Evyapan ve ekibinin hazırladığı kart giriş haznesi, ATM kart giriş haznesinin üzerine yerleştiriliyor. Tuş takımı da ATM’nin tuş takımının üzerine konuluyor. Kart sokulduğu anda, giriş haznesinin altındaki kopyalama cihazı kart bilgilerini alırken, tuş takımının altındaki kopyalama cihazı da şifreyi kaydediyor. Tuş takımının altına kopyalama cihazı konulmadığında ise devreye ATM’nin florasanına yerleştirilen gizli kamera giriyor. Kart giriş haznesinde kart bilgileri kopyalanırken, gizli kameradan da şifre belirleniyor.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 13 Eylül 2008 Cumartesi 10:35:51
Güncelleme :13 Eylül 2008 Cumartesi 10:47:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?