3
Mayıs
2024
Cuma
İSTANBUL

Felçten ameliyatla kurtuldu

İstanbul'da 15 yıl inşaatlarda çalışan Mustafa Okudan isimli emekli vatandaş, bel fıtığı ameliyatından sonra yakalandığı felçten mikrocerrahi yöntemiyle yapılan başarılı bir ameliyatla kurtuldu. 

Küçükyalı'da yaşayan, evli ve 3 çocuk babası olan Mustafa Okudan (52), 2001 yılında şiddetli bel ağrıları şikayetiyle gittiği doktorların tavsiyesiyle bel fıtığı ameliyatı oldu. Ameliyat olduktan 4 ay sonra sağ ayağında güç kaybı meydana gelen ve zamanla felç olan Okudan, doktorların ikinci bir ameliyatın kendisi için riskli olacağını söylemesi üzerine çareyi fizik tedavi yöntemleri ve kaplıcalarda aradı. İlk bel fıtığı ameliyatının ardından 5.5 yıl boyunca gitmediği doktor kalmayan Okudan, bir televizyon programı sayesinde tanıdığı Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Cahide Topsakal sayesinde eski sağlığına kavuştu. 

Mustafa Okudan'ın gittiği hiçbir doktorun ikinci ameliyatı yapma riskini göze alamadığını kaydeden Doç. Dr. Cahide Topsakal, "Hasta hayata küsmüş bir vaziyette bana ulaştı. Ameliyat yerinde yapışık doku ve nüksetmiş fıtık vardı. Yapışık doku temizleme son derece ince bir iştir. Mikrocerrahi yöntemlerle biz onu temizliyoruz. Bu iş saatlerimizi alıyor. Sabır, tecrübe, bilgi ve beceri gerektiren bir iştir. Hastanın ameliyatını yaptık, nüks fıtığını aldık. Fakat açılan yer büyük bir yer olduğu için ileride
omurlar birbiri üzerinde kaymasın diye omurgaya destek çıkmak için iki omuruna sağlı sollu toplam 4 adet vida gönderdik. Bu vidaları 2 rod, 1 adet enine barla sistemiyle sabitleştirdik. Şu anda beli istese de kırılacak durumda değil, takla bile atabilir" dedi. 

Hastanın ameliyattan sonra yapılan muayenesinde sağ ayak bileğindeki felcin yüzde 80 oranında toparladığına şahit olduklarını anlatan Doç. Dr. Topsakal, "Hastanın baş parmağında da hareket başlamıştı. Son muayenesinde hastanın ayak bileğindeki kuvvet yüzde 95'lere çıktı. Başparmağındaki kuvvet de 5'te 3'lere kadar çıktı" diye konuştu. 

Ameliyatta kullanan vida ve benzeri malzemelerin hastaya herhangi bir sıkıntı vermediğini, aksine daha rahat ve korkusuz bir yaşam sürmesini sağladığını kaydeden Doç. Dr. Topsakal, şunları söyledi: 

"Omurgayı destekleyen bu malzemeler hastanın hiçbir hareketine engel değil. Hastalar asla bu vidaların varlığını hissetmez. Sırtlarında hissettikleri kısa süreli gerginlik tamamen adale ve yumuşak doku kaynaklıdır. Daha önceden söylenen 'Vidaların varlığını hissediyorum' şeklindeki ifadeler yanlıştır ve hastanın kendi yakıştırmasıdır." 

Doç. Dr. Cahide Topsakal'ın muayenehanesine gittiğinde yürüyemez bir halde olduğunu dile getiren Mustafa Okudan ise, Doç. Dr. Aksakal'ın kendisini 1.5 ay önce fıtık ameliyatı yaptığını ve kendisini kuş gibi hissettiğini belirterek, artık rahatlıkla yürüyebildiğini söyledi.

.
Yayın Tarihi : 22 Nisan 2008 Salı 16:49:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?