3
Mayıs
2024
Cuma
İSTANBUL

Fetih günlerini yaşatacak park

Resmi açılışı önümüzdeki günlerde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapılacak olan Topkapı Fetih Parkı tamamlandı.

Parkta gezenlere fetih günlerini birebir yaşatmayı amaçlayan panoramik bölümde on bin figürden oluşan 120 metre uzunluğunda polyester bir resim yer alıyor.

TOPKAPI Fetih Parkı’nın yapımı tamamlandı. İstanbul’un fethinin anlatıldığı Fetih Parkı’nın içinde yer alan 38 metre çapındaki 360 derecelik panoramik resimde ilginç detaylar yer alıyor. Müze inşaatında çalışırken merdivenlerden düşüp ölen Talip Kabaş adlı bir işçinin yüzü, fetih için ordu saflarında savaşan bir asker olarak resmedildi. Fatih Sultan Mehmet’in iki yanında resmedilen askerler ise hálá yaşıyor. Çünkü bu iki asker, bütün bu tablonun oluşturulması için emek harcayan ressam Ramazan Erkut ile figürlerden sorumlu Azeri ressam Yaşar Zeynalov.

Fatih bulutların arasında

Resmin üst bölümünü kubbe biçiminde kaplayan gökyüzündeki bulutların arasında ise dikkatle bakıldığında Fatih Sultan Mehmet’in portresi görülüyor. Üç bin metrekarelik alan içinde, 650 metrekarelik bölümde oluşturulan fetih panoraması, 14 metre uzaktan bakıldığında üç boyutlu gözüküyor. 120 metre uzunluğundaki polyester resim, 10 bin figürden oluşuyor. Tarih Müzesi’nin resmi açılışı önümüzdeki günlerde Başbakan Tayyip Erdoğan tarafından yapılacak.

Ziyaretçiler girişte hafızalı kulaklıklardan alıp, müzeye ilişkin bilgileri dinleyebilecek. Ses efektleriyle resimde mehterin olduğu yerden mehter marşları, topların olduğu yerden top sesleri, at kişnemeleri, çığlıklar, tekbirler, yani resimdeki her sahneyle örtüşen sesler duyulacak.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 1 Aralık 2008 Pazartesi 09:45:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?