1
Mayıs
2024
Çarşamba
İSTANBUL

Fıkracı başkana ceza

AKP’li Mimarsinan Belde Belediye Başkanı Bozgeyik 65 kursiyer için düzenlenen diploma töreninde "Yonca şeklindeki kavşak ne zaman bitecek" diye soran M.Z.’ye "Senin yoncanı yiyeyim" cevabını verince mahkemelik oldu. Bir genç kıza herkesin önünde hakaretten mahkum edilen Bozgeyik, 1740 YTL para cezası ödeyecek.

SELANİK gezisinde anlattığı hakaret içeren Atatürk fıkrası yüzünden hakkında soruşturma açılan AKP’li MimarsinanBelde Belediye Başkanı Cuma Bozgeyik, 20 yaşındaki M.Z.’ye "Senin yoncanı yiyeyim" dediği için toplam 87 tam gün adli para cezasına çarptırıldı. Bu ceza daha sonra 1740 YTL’ye çevrildi.

Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi Halkla İlişkiler Bölümü mezunu 20 yaşındaki M.Z.’nin 12 Temmuz 2005’te Büyükçekmece Cumhuriyet Savcılığı’na verdiği dilekçeye göre, Mimarsinan Belediyesi, Milli Eğitim Bakanlığı ile ortaklaşa bilgisayar kursu düzenledi. Kursa 9 ay devam eden genç kız, 65 kursiyer için düzenlenen diploma törenine katıldı. Diplomaları dağıtan Mimarsinan Belediye Başkanı Cuma Bozgeyik, kursiyerlere, "Belde ile ilgili merak ettiklerini sorabileceğini" söyledi. Bunun üzerine M. Z., Bozgeyik’e kendisinin de oturduğu Batıköy’de inşa edilen ’yonca yaprağı’ şeklindeki kavşağın ne zaman bitirileceğini sordu. Başkan, tüm davetliler ile birlikte hazır bulunan yerel gazeteciler önünde genç kıza dönerek, "Senin yoncanı yiyeyim" dedi. Bu cevapla, herkesin içinde küçük düşürüldüğünü, aşağılandığını, rencide edildiğini, utandırıldığını ve hakarete uğradığını, kişilik haklarına saldırıldığını savunan M.Z.’nin şikáyeti üzerine Başkan aleyhine kamu davası açıldı. Dava 25 Aralık 2006 tarihinde sonuçlandı. Büyükçekmece 1’inci Sulh Ceza Mahkemesi, "2006/767" numaralı kararıyla Bozgeyik’i "Bir genç kızın onuruna ve manevi değerlerine herkesin önünde hakaret ettiği" gerekçesiyle 87 tam gün adli para cezasıyla cezalandırdı. Bu ceza 1740 YTL’ye çevrildi. Taraflar itiraz etmediği için karar 26 Ocak 2007’de kesinleşti.

PSİKOLOJİSİ BOZULDU

M.Z.’nin emlak danışmanlığı yapan babası Agop Z., olay sonrası kızının günlerce odasına kapanıp ağladığını ve psikolojisinin bozulduğunu belirtti. Kızının psikolojik destek almasına rağmen uzun süre kendine gelemediğini anlatan Agop Z., "Olay mahkemeye yansıdıktan sonra belediye başkanı, araya birilerini koyup, bizi davadan vazgeçirmek istedi. Ama ben yanaşmadım. Belediye başkanlığı makamında oturan bir kişi, bir genç kıza, bir sürü anlama gelen böyle bir sözü söyleme hakkına sahip değildir. Ben Türk adaletine sonuna kadar güvendim. Mahkeme de beni hayal kırıklığına uğratmadı" dedi. Agop Z. Başkan için ayrıca manevi tazminat davası açacağını söyledi.

Fıkracı başkanın usulsüzlükleri Meclis'te

ATATÜRK hakkında uygunsuz fıkra anlatması tepkilere neden olan AKP’li Mimar Sinan Belde Belediye Başkanı Cuma Bozgeyik’in usulsüz ve hukuk dışı işlemler yaptığı öne sürüldü. İddialar, Meclis’e taşındı. CHP İzmir Milletvekili Erdal Karademir, Bozgeyik hakkında İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu’ya yönelttiği soru önergesinde Bozgeyik’le ilgili ortaya atılan iddiaları şöyle sıraladı:

AKP’li işadamı ve belediye Meclis üyesi Sadullah Şişman’ın ’Ömür Hafriyat’ adlı şirketine ait kamyonların Bababurnu Sahil Şeridine hafriyat dökümü yaptığı,

Yapılan kaçak hafriyat dökümünden kamyon başı 100 YTL para alındığı; hafriyat tahsilatının fişlerinin belediyenin kayıtlarında bulunmadığı, milyonca YTL’nin akıbetinin belli olmadığı,

Bababurnu’na hafriyat döküldüğünün 13.10.2006 tarihinde Büyükçekmece 2. Noteri Mehmet Orhan Batmaz’ca tespit edildiği,

AKP’li Bozgeyik’in kullandığı iki aracın bazı imar planı değişiklikleri karşılığı kendisine verildiği,

Belediyece misafirhane olarak kiralanan villayı Bozgeyik’in kendisine lojman yaptığı, noter tespit tutanağı, basında yer alan fotoğraflar ve video çekimleri ile diğer belgeler, AKP’li Belediye Başkanı Bozgeyik’in kamu olanaklarını kişisel çıkarları doğrultusunda kullandığını ortaya koymaktadır."

Karademir, Aksu’ya bu iddialarla ilgili İçişleri Bakanlığı’nın ne gibi işlemler yaptığını sordu.
Hürriyet
Yayın Tarihi : 10 Mart 2007 Cumartesi 06:38:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?