2
Mayıs
2024
Perşembe
İSTANBUL

Four Seasons inşaatına tepki artıyor

Şehir Planlamacıları Odası İkinci Başkanı Nurhan, yasanın koruma kurullarında belediyelerin iki üyeyle temsil edilmesine izin verdiğini, ancak baskı yapılarak bu sayının artırıldığını açıkladı.

Sultanahmet'teki Four Seasons Oteli'nin, bitişiğindeki Osmanlı ve Roma döneminden kalma tarihi kalıntıların bulunduğu arazi üzerinde İstanbul 1 No'lu Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu ile ilgili "soru işaretleri" artıyor. Otelin genişlemesine onay veren 5 kişiden dördünün belediye çalışanı olmasının yasa ihlali olduğu ortaya çıktı. 

Şehir Planlamacıları Odası İkinci Başkanı Ali Rıza Nurhan, yasanın koruma kurullarında belediyeleri temsilen iki üyeye izin vermesine rağmen, baskı yapılarak, belediye çalışan sayısının "uzman" adı altında artırıldığını açıkladı.

5 üyenin 4'ü belediyede
Kurul, 23 Ocak 2006'da Prof. Dr. Cengiz Eruzun başkanlığında toplanmış ve Four Seasons'ın tarihi alan üzerine ek bina ve arkeolojik park yapmasına onay veren kararı almıştı. Toplantıya, Prof. Dr. Zeynep Ahunbay katılmazken, mimar İhsan Sarı muhalefet şerhi koymuştu. Milliyet'in manşetten verdiği ve kuruldaki belediye ağırlığını ortaya koyan haberde, projeye onay veren beş üyeden dördünün AKP'li belediyelerde çalıştığı ortaya çıkmıştı.
Kurulun üyelerinden mimar Cem Eriş, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Tarihi Çevre Koruma Müdürü. Şehir planlama uzmanı Murat Tuncay, İBB Etüd ve Projeler Daire Başkanı. Mimar Mustafa Karasu, AKP'li Eminönü Belediyesi'nde İmar ve Şehircilik Müdürü olarak görev yapıyor. Kurul Başkanı Eruzun da, AKP'li İBB'ye bağlı İstanbul Metropolitan Planlama ve Kentsel Tasarım Merkezi (İMP) İMP Tarihi Yarımada Proje Yürütücüsü.

İkisi 'uzman' kadrosundan
Bu isimlerden Karasu Eminönü Belediyesi, Tuncay Büyükşehir'i temsilen kurulda yer alıyor. Diğer belediye çalışanı Eriş ve proje yürütücüsü görevindeki Eruzun, "uzman" kadrosunda görünüyor. 

Ancak, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu ve Koruma Bölge Kurulları Çalışmaları ile Koruma Yüksek Kuruluna Yapılacak İtirazlara Dair Yönetmelik, kurulda sadece iki belediye temsilcisine izin veriyor.
İlgili madde kurum temsilcisi üyeyi şöyle tanımlıyor: "Görüşülecek konu belediye sınırları içinde ise büyükşehirlerde belediye başkanı veya teknik temsilcisi ile ilgili ilçe veya ilk kademe belediyesi başkanı veya teknik temsilcisi, belediye sınırları dışında ise ilgili valilikçe seçilecek teknik temsilci."

Nurhan: Yasa çiğneniyor
Şehir Planlamacıları Odası 2. Başkanı Ali Rıza Nurhan, koruma kurullarının oluşumunda yasanın ihlal edildiğini belirtti ve Four Seasons'ın genişlemesiyle ilgili olayda da dikkat çekici noktayı, kurul üyelerinin oluşturduğunu söyledi. 

Nurhan, "Bu projeye izin veren kurul üyelerinden üçü belediye bürokratı, biri ise belediye için çalışmaktadır. Artık, İBB'nin baskısıyla koruma kurullarında belediye çalışanları, 'uzman' kadrosundan yer bulmaya başladı. Bakanlığın koruma kurullarına acilen çekidüzen vermesi gerekli" diye konuştu. Nurhan, şöyle devam etti:
"Kurul üyelerinin tamamen bağımsız uzmanlardan oluşturulması gerekli. Bugün belediye çalışanlarının kurullarda görevlendirilmesiyle, hem uygulayıcı, hem denetleyici olmaları sağlanıyor ve bu, dengelerin ortadan kalkmasına neden olunuyor. Bu aralar, hem belediyede çalışan, hem de kurullarda görev yapan kişileri fazlaca görmeye başladık. 

Belediye çıkarlarını savunan iki üye var zaten. Ama, bu sayıyı üçe, dörde çıkarıp, belediye yönünde ağırlık sağlıyorlar. Bu kişiler, sanki uzman kalmamış gibi, bakanlık tarafından atanıyor.

Kurul Başkanı Prof. Eruzun: Hafif bir karardı

Dönemin İstanbul 1 No'lu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu başkanlığını yapan Prof. Dr. Cengiz Eruzun, "Kurul kararını yeniden incelemeden konuşmayacağını ancak yazılı demeç vereceğini" söyleyerek, şöyle dedi:
"Orada bir kurul kararı var. Zaten bizim verdiğimiz kararın öncesi var. Kurullar daha önceki kararlara pek dokunmazlar. Kurumların sürekliliği kuralı vardır. Zaten orası bilinen bir yer. Bizans kalıntılarından sonra biri adliye binası olmak üzere iki bina yapılmıştır. Yani, o bölge geçmişte hiçbir zaman boş kalmamıştır. 'Bu binalardan birini ihya ediyoruz' derlerse yasalar açık. Kararı çok net hatırlamıyorum ama bizim için çok hafif bir karardı. Biz inşaata karar vermedik, 2000'de ilk proje onaylanmış, olay bitmiş."

Milliyet
Yayın Tarihi : 31 Aralık 2007 Pazartesi 13:36:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?