2
Mayıs
2024
Perşembe
İSTANBUL

Galata'da birşeyler oluyor

Galata Kulesi ve civarında bugün saat 23.00’e kadar 30’a yakın mekanda 100’ü aşkın sanatçı ve esnaf müzikten dansa ve tiyatroya, sanatçılarla sohbetten çeşit çeşit yemeklere kadar “Görünürlük” sergiliyor.

Bir sanatçı inisiyatifi olarak gelişen “Galataperform Görünürlük Projesi” kapsamında, gerçekleştirilen “Galata’da Bir Şeyler Oluyor” adlı etkinlikte, Galata Kulesi civarında yer alan performans, tiyatro ve dans mekanlarında, galerileri, kafeler, restoranlar ve sanatçı atölyeleri ile meydan ve sokaklarda performanslar ve sanat etkinlikleri gerçekleştiriliyor.

Saat 11.00’de başlayan proje, 3 senedir yine bir sanatçı insiyatifi olarak Galata bölgesine alternatif bir soluk getiren GalataPerform’un öncülüğünde gerçekleşiyor. Galata bölgesi’ndeki sanat ve sanatçıyı halkla ve birbirleriyle tanıştırmayı, bütünleştirmeyi ve bu yolla görünür hale getirmeyi amaçlayan proje kapsamında 30a yakın mekan, 200e yakın sanatçı ve esnaf el ele verip birlikte projeler ürettiler.

Sanatın sanatçının özerkliğini koruduğu ve bu konuda ısrar ettiği etkinlikte herkes bağımsız olarak bir araya geliyor. Seçici kurulardan, programlardan, küratörlerden, bankalardan, vakıflardan, sponsorlardan uzak bir yaratıcılık alanı oluşturuyor. 

HARİTAYI ALIN VE GEZMEYE BAŞLAYIN
Proje kapsamında izleyiciler GalataPerform’dan edinecekleri bilgi haritasıyla mekanları gezip etkinliklere katılabilecekler. Neredeyse bir hazine avını andıran etkinlikler sırasında saat 11’de Güney Restoran’da çayınızı içerken Gonca Sezer ve Yeşim Ağaoğlu’nun projesini gözlemledikten sonra Galata meydanında NTV’nin internet sitesinden de izlenebilecek olan Aslı Atasoy’un projesine katılabilir, GalataPerform’da Alman ve İngiliz performans sanatçılarının gösterilerini seyredip gün boyuna 30a yakın görünürlük mekanını gezecek olan Islak Köpek konserlerini takip edebilirsiniz. Bir sokak ileride Beral Madra’nın BM SUMA Galeri’sindeki sunumunu dinleyip saat 13de Kule dibindeki Deniz Cam’da Çiğdem Kaya ve Orion Pryor’un ney ve daktiloyla gerçekleştirdikleri ses performansını izleyebilirsiniz.

EKMEK ARASI SOHBETLER
Öğlen saatlerinde Galataevi’nde Mete Göktuğ ile buluşup Galata gezi-sohbetine katılabilir sonra Şirin Börek’te bir şeyler atıştırıp Galata kartpostalları sergisini görebilir ardından Büyük Sadık Paşa Apartmanına girip apartman sakinlerinin atölyelerini, dinletilerini ve yerleştirmelerini gözlemleyebilirsiniz. Saat 15 civarı Karaköy’de Hafriyat ekibiyle yeni mekanlarında şahsen tanışabilir ve sonrasında Rizeli Bakkal’da Süleyman Efendi’nin “Ekmek Arası” sohbetine dinleyip karşı sokakta Atelier Grubu’nun Portakal Sokağı’nda gerçekleştirdikleri yerleştirmenin yanından geçip Muharrem Şengönül’ün taş atölyesinde sohbete katılabilirsiniz.

ÇERKEZ YEMEĞİ DE VAR, DANS DA
Cafe Sufle’de kahve içip, Çerkez yemekleri yiyip Nar’ın fotoğraflarını izleyip, takı sergisini gezebilirsiniz. Akşam da burada canlı müzik var. Saat 17.00 civarı Tiyatro Z’de uğrayıp Genco Gülan’ın “Su-Boya” sergi-performans ve yerleştirmesini seyredip sonra saat 18.00’de Tophane’den Galata’ya gerçekleşecek olan dans gösterisi Bişnov’u (Göç) yakalayabilir ve akşam boyunca Tiyatro Z, Dans Buluşma, GalataPerform, Galata Art Space ve farklı mekanlarda yerli ve yabancı çeşitli performanslar, dans gösterileri ve oyunlar sizi bekliyor.

Galata sokaklarında Aris Nalcı’nın “Akrabamı Arıyorum” adlı yerleştirmesini, 5 değişik üniversiteden katılan 35 sanat öğrencisinin yer aldığı Atelier Proje Grubu’nun yerleştirme ve fotoğraf çalışmalarını, Eda Yapanar’ın sizi yönlendiren performansını, Engin Gürkey’in İstanbul Drum Collective konserini takip edebilirsiniz.

Bu ve bunun gibi buraya sığmayan daha birçok etkinliğin gün boyunca çekilen videosu akşam saat 11den sonra Galataperform’da yer alacak after-party’de uncut olarak sunulacak.

KATILAN SANATÇILARIN LİSTESİ
Yeşim Ağaoğlu, Sevgi Aka, Alper Akçay, Gökçe Akyıldız, Derya Aslan, Aslı Atasoy, Deniz Aygün, Lerna Babikyan, Genco Gülan, Şebnem Yüksel, Aylin Güzelbeyoğlu, Ayşe Güzelbeyoğlu, Aslıgül Akın, Ömer Ozan Erdoğan, Aytül Hasaltun, Aris Nalcı, Talin Büyükkürkciyan, Yeşim Özsoy Gülan, BM SUMA Galeri-Beral Madra, Gonca Sezer, Islak Köpek, Vivian Saragosi, Yaşar Alparslan, Burcu Kalaycıoğlu, Sedat Türkantoz, Erdem Gündüz, Seçil Yaylalı, Yavuz Kılıçer, Aylin Özmete, Fehmi Sevim, Burak Yetişkin, Merve Orhan, Mustafa Tınç, Nar, Seval Şahin, Alaattin Kirazcı, İnsel İnal, Tuğba Yurttaş, Orçun Hakgüden, Engin Gürkey, Eda Yapanar, Tiyatro Z - Cem Kenar & Bengi Heval Öz, Evrim Kavcar, Çiğdem Kaya, Gökhan Okur, Gürhan Mızrakçı, Mustafa İlgün, Nar, Seher Gözel, Celal Eldeniz, Maya Ersan, Alper Rumelioğlu, Münibe Millet, Neylan Özgüle, Neşe Mengüloğlu, İbrahim Yurttut, Atalay Yeni, Muharrem Şengül, Hatıra Akyüz, Süleyman Öztürk, Erdoğan Altındiş, Hasan Çayır, Mete Göktuğ, Deniz Erbaş, İbrahim Uyumaz, Tiyatro Oyun Kutusu, Atelier Proje Grubu, Sahaja Yoga, Madhulika Didem Ertan, 368g Design Collective, Hafiyat, Mülayim Taarruz, Islak Köpek, İstanbul Drum Collective, Diane Page (Güney Afrika), Carole Luby(İngiltere), Marie Jolin Köster (Almanya), Adham Hafız (Mısır), İsmail Fayed (Mısır)

KATILAN MEKANLAR
Galata Fotografhanesi, Dans Buluşma, Galata Art Space, Cafe Sufle, Galata 2. El, Venta del Torro, Güney Restoran, BM SUMA Galeri, Hafriyat Karaköy, GalataPerform, Galataevi, Manzara İstanbul, Enginar, Tiyatro Z, Binbavul Kıyafet Atölyesi, Galata Meydanı ve sokakları, Büyük Sadık Paşa Apartmanı, Taş Ocağı, Deniz Cam, Şirin Börek, Siyah Sanat, Rizeli Bakkal, 10u aşkın fotoğraf, resim, seramik atölyesi...

EKİP
Yeşim Özsoy Gülan, Özge Uraz, Ezgi Göç, Özer Arslan, Mehmet Sinan, Ebru Özbakır, Şafak Barikan, Pınar Sönmez, Seçil Narin, Melis Şamlı, Çağla Demircioğlu, Ece Turan, Tayfun Akbay, Emre Akgül, Gülnur Kılıç, Serhat Koç.

aa
Yayın Tarihi : 3 Kasım 2007 Cumartesi 14:15:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?