30
Nisan
2024
Salı
İSTANBUL

Galericiler, şehir dışı için olumlu

İkinci el oto galerileri, büyük şehirler, iller ve nüfusu yüz binden fazla olan ilçelerde 2009 yılı Mayıs sonuna kadar yerleşim alanları dışına taşınacak.

İstanbul'un Avrupa yakasında Fatih, Beşiktaş, Bahçelievler ve Avcılar'da, Anadolu yakasında ise Kadıköy'de bulunan binlerce oto galerisi bu kararla şehir dışına taşınacak.

İkinci el oto galerilerinin şehir dışına çıkarılmasına olumlu yaklaştıklarını kaydeden İstanbul Oto Galericiler Esnaf Odası Başkanı Kenan Taşlıdağ, "Esnafımıza konuyu ilettik ama duyarsız davranıyorlar. 4-5 aylık bir süreç kaldı. Hükümet bize zaman tanıyor. Ama esnaf bir araya gelemiyor. Geçici tedavilerle buraya kadar gelindi; artık bu yasa çıkması gerekiyordu ve sonunda çıktı. Apartman altında, sokak içinde açılan dükkânlarımız var. Derme çatma dükkânlarda faaliyet gösteriyoruz. Bu çalışma sayesinde düzenli ve güvenli ortamlarda hizmet verebileceğiz." diye konuştu.

İstanbul'da 2 bini Avrupa'da ve bini Asya'da olmak üzere kayıtlı yaklaşık 3 bin galeri bulunduğunu belirten Taşlıdağ, "Bunun yanında kaçak çalışan binlerce oto galeri var. Otomotiv sektöründe büyük kayıplar var. Vatandaş tabelasına 'emlakçı' yazmış ama otomobil satıyor. Taşınmaya destek veriyoruz. Oto galerilerin şehir dışına taşınması ile kayıt dışı oto galeri de kapanacaktır." dedi.

İstanbul Galericiler Derneği Başkanı Zeki Akbal ise galericilerin şehir dışında toplanmasının ikinci el oto satışına kalite getireceğini söyledi. Galerilerin apartmanlarda merdiven altlarında düzensiz ve güvensiz bir şekilde hizmet verdiğini kaydeden Akbal, "İstanbul'da resmî ve gayri resmî 9 bine yakın oto galerici, 3 toplu satış noktası var: İSTOÇ, Oto Center ve Automall. Bu üç noktada bulunan boş dükkan sayısı bin 250. İstanbul'da gayri resmî iş yapan otomobil satıcı sayısı fazla olduğu için şehir içinden çıkarılma sektöre kendiliğinden bir düzen getirecek. Böylece oto galericilik mesleğine ciddi bir düzen gelecek." diyor. Galericilik mesleğinin şehir dışında yapılması gerektiğini belirten Akbal şunları söyledi: "Bu sektörde her isteyen dilediği zaman bir dükkan açabiliyor. Bu nedenle galeri sayısı çok fazla. Dolayısıyla yer sıkıntısı oluyor. Tasfiye işlemlerine başladığı zaman bir yer sıkıntısı olacağını düşünmüyoruz. Çünkü tasfiye işlemi başladığı zaman oto galericilerin yüzde 50'si bu işi bırakacak. Yer sıkıntısı olmayacak. Kısa vadede bu durum olumsuz karşılanabilir ama uzun vadede sektör kazançlı çıkacak."

2005'te başlayan proje 2009'da tamamlanacak

İkinci el oto galerileri için 2005 yılında başlatılan şehir dışına çıkarılmaları ile ilgili çalışma sona erdi. Geçen kasım ayında İçişleri Bakanı Beşir Atalay imzasını taşıyan genelge ile galeriler 2009 yılı Mayıs ayının sonuna kadar şehir dışına çıkarılacak. Bugüne kadar 15 ilde oto galerileri yerleşim alanı dışına çıkarıldı. 45 ilde çalışmalar devam ediyor ve 17 ilde de çalışmalara yakın zamanda başlanacak. İçişleri Bakanlığı genelgesine göre;

Büyükşehir belediyeleri, il belediyeleri ve nüfusu yüz binden fazla olan ilçe belediyeleri, ikinci el oto galerilerini 2009 yılı Mayıs ayının sonuna kadar yerleşim alanları dışında belirlenecek mekanlara taşıyacak.

İkinci el oto galerileri için tahsis edilen yerlerde, araç alım-satım ve devirlerinin hızlı bir şekilde yapılması ve işlemlerin sonuçlandırılması bakımından, vergi ve harçların ödenmesi ile araç tescilinin buralarda yapılmasına imkan veren idari büroların açılması valiler tarafından sağlanacak.

İnsanların kullanımına ayrılan kaldırımların, ikinci el oto galerilerinde satışa sunulan araçlar yoluyla işgali önlenecek ve aykırı davranan işyerleri hakkında kapatma da dahil olmak üzere her türlü yasal işlem yapılacak.

Bundan böyle, can ve mal emniyetini tehdit edecek şekilde bina girişlerinde yeni oto galerisi açılmasına izin verilmeyecek ve ruhsatsız açılan işyerleri derhal kapatılacak.

Zaman
Yayın Tarihi : 4 Ocak 2009 Pazar 23:39:19
Güncelleme :4 Ocak 2009 Pazar 23:50:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?