6
Mayıs
2024
Pazertesi
İSTANBUL

Gardırop Atatürkçülüğü ve türbana karşıyım

YÖK tarafından İstanbul Üniversitesi Rektör Vekilliği’ne atanan Prof. Dr. Tankut Centel rektör seçilirse yapacaklarını Hürriyet’e anlattı. Prof. Centel, türban konusunda ‘Anayasa Mahkemesi’nin türban konusundaki kararı, şu anda Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin türban konusundaki yaklaşımları karşısında artık türbanın tartışılacak bir yanı kalmadı.

Ben her iki mahkeme kararının arkasındayım ve bu yasağı savunuyorum. Üniversitemizde kimsenin türban takamayacağını büyük kararlılıkla ifade ediyorum. Kimsenin bu konuda endişesi olmasın’ dedi. Prof. Centel, şunları söyledi:

BİÇİMSEL YAKLAŞIM OLAMAZ

Benim çizgim Atatürk ilke ve devrimleri ışığında, laik cumhuriyet temelinde hukuk devletinin korunması ve kollanması ilkesidir. Bu konuda eski yönetimle asla çelişmiyoruz. Atatürkçülüğü özde kavramış biriyim. Yoksa gardırop Atatürkçülüğü denen ve Atatürkçü düşünceye zarar veren biçimsel yaklaşımlar içinde olmayacağım.

HUKUKÇU REKTÖR LAZIM

Üniversitemizin bir hukukçu rektöre ihtiyacı var. 2300 öğretim üyesinin 1000’i tıp kökenli. Tabii ki bunların seçtiği rektörler de tıptan gelecek. Ancak, tıptan gelenler hukuk formasyonlarına sahip değil. Ben nasıl ameliyat yapamazsam, tıptakiler de üniversite yönetiminde bazı kuralları uygulamada güçlükler yaşıyor. Sonuçta mahkeme kararlarını uygulamadığı gerekçesiyle 550 yıllık üniversitenin rektörü görevden alınıyor. Ben bunu içime sindiremedim.

ALEMDAROĞLU ÖDEYECEK

Kişiler görevden alınmış, yükseltilmemiş, yargıya başvurmuş. Mahkemelerdeki 40 davada üniversiteden 147 milyar lira tazminat isteniyor. İdarenin zaafiyeti varsa, zararı üstlenir. Ancak kusur büyük ölçüde Kemal Alemdaroğlu’nda. Bunları Yönetim Kurulu’na getirip işlemleri başlatacağız.
hürriyet gazetesi
Yayın Tarihi : 2 Aralık 2004 Perşembe 10:42:34
Güncelleme :2 Aralık 2004 Perşembe 14:57:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?