30
Nisan
2024
Salı
İSTANBUL

Gasp ve işkence

İstanbul'daki bir tekstil firması adına hazırlattıkları davetiyelerle Pakistan'daki zengin işadamlarını Türkiye'de birlikte iş yapmaya davet eden ve havalimanına indikten sonra kaçırdıkları işadamlarını gasp eden Pakistan uyruklu 6 kişi yakalandı.

Alınan bilgiye göre Qazi Fahim Musarat Ali adlı Pakistan uyruklu bir işadamı 4 Haziran 2009 tarihinde Pakistan'ın İstanbul Başkonsolosluğu'na başvurarak Türkiye'de yaşadığı bir gasp olayından dolayı yardım istedi. Konsolosluk yetkilileri ile görüşen Musarat Ali, Liyaqat Ali adlı bir şahıs tarafından davet edildiği Türkiye'ye 28 Mayıs 2009 tarihinde geldiğini ve havalimanında kendisini karşılayan şahısla Kumkapı'da bir eve gittiklerini anlattı.

Liyaqat Ali adlı şahıs ve beraberindeki birkaç kişi tarafından 6 gün boyunca kendisine işkence yapıldığını ve 100 bin dolarlık fidye istendiğini anlatan Qazi Fahim Musarat Ali, şebeke üyesi Shabbin Hussain adlı şahsın Yunanistan'daki hesabına 10 bin Euro yatırdığını söyledi. Geri kalan parayı bulmak için izin isteyip kaçtığını ve konsolosluğa sığındığını anlatan işadamı konsolosluk yetkilerinden yardım istedi. Bunun üzerine harekete geçen Pakistan'ın İstanbul Başkonsolosluğu yetkilileri İstanbul Emniyet Müdürlüğü ile irtibata geçerek durum hakkında bilgi verdi.

Asayiş Şube Müdürlüğü ekipleri konuya ilişkin yaptıkları araştırmada Liyaqat Ali adlı şahsın İstanbul'daki bir tekstil firmasının adına gizlice davetiye çıkartarak, Pakistan'daki işadamlarını birlikte iş yapmak için Türkiye'ye davet ettiği, havalimanında karşıladığı işadamlarını kaçırıp gasp ettiğini belirledi. Araştırmalarını sürdüren polis ekipleri, son olarak Ahmet Muhammad Riyaz adlı işadamına davetiye gönderildiğini belirleyince, Pakistan devleti yetkilileri ile temasa geçti. Pakistan devleti yetkilileri ve Qazi Fahim Musarat Ali'nin Pakistan'daki ağabeyinin desteği ile Muhammad Riyaz adlı işadamına ulaşan Türk polisi, şebekenin çökertilmesi için işadamını Türkiye'ye davet etti.

Havalimanına inen Muhammad Riyaz ile gizlice görüşen Türk polisleri gerekli her türlü güvenliğin sağlanacağını belirtilerek gasp şebekesinin üyeleri ile istedikleri yere gitmesini istedi. Ardından şebeke üyesi Liyaqat Ali, havalimanında karşıladığı Muhammad Riyaz ile bir taksiye binerek Kumkapı'ya doğru yola çıktı.

Polis ekipleri taksiyi gizlice takip ederken, bir polis helikopteri de havadan destek verdi. Kumkapı'da bir binaya girecekleri sırada harekete geçen polis ekipleri Liyaqat Ali'yi yakaladı. Ardından eve düzenlenen operasyonda ise şebeke üyesi Farman Ali, Tanveer Hussain, Muhammed Sanallah, Zahid Nehvadi ve Shabbin Hussain gözaltına alındı. Şahısların üzerlerinde ve evde yapılan aramalarda ise 52 adet değişik ülkelerin pasaportları ele geçirildi.

Polis pasaportların, şebekenin daha önce kaçırmış olabileceği işadamlarına ait olup olmadığının belirlenmesi için çalışma başlattı. Gözaltına alınan şebeke üyeleri Asayiş Şube Müdürlüğü'ndeki sorgularının ardından adliyeye sevk edildi.
 

iha
Yayın Tarihi : 18 Haziran 2009 Perşembe 11:46:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?