4
Mayıs
2024
Cumartesi
İSTANBUL

Gazhanede festival heyecanı

1993'te kapatıldıktan sonra 'kültür varlığı' olarak tescillenen Kadıköy'deki tarihi Hasanpaşa Gazhanesi, İstanbul 2010'un desteğiyle 30 Eylül'den itibaren TransYapıt festivaline kapılarını açacak..

1996'dan bu yana Almanya'nın başkenti Berlin'in Kreuzberg ilçesiyle 'kardeş kent' ilişkisi içinde bulunan Kadıköy ilçesinin kalbinde 12 yıldır koruma altında olan tarihi Hasanpaşa Gazhanesi, 30 Eylül akşamı saat 17.00'den itibaren kültür ve sanata kapılarını açacak.

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti (AKB) projesi kapsamında, Kadıköy Belediyesi ile Almanya'dan Berlinlacht kültür ve sanat inisiyatifinin katkılarıyla yapılacak etkinlik, TransYapıt adını taşıyor. 19 Ekim'e kadar sürecek festival, Kadıköy Uzunçayır Caddesi üzerinde, eski Vatan Hastanesi karşısındaki 20 bin metrekarelik tarihi alana yayılacak. Tüm etkinliklerin ücretsiz olacağı festival, Gazhane arazisinin onarımı ve yeniden kullanıma açılması için bir girişim olma niteliğini de taşıyor. İlerdeki yıllarda, festivalin dönüşümlü olarak Berlin ve İstanbul'da düzenlenmesi hedeflenmiş. Bilindiği gibi 2009 yılı, Berlin ve İstanbul arasındaki işbirliğinin 20. yıldönümü olmasıyla, 2010 ise, İstanbul 2010 AKB projesi nedeniyle gündemde ön plana çıkmış bulunuyor. Gazhane Çevre Kültür ve İşletme Kooperatifi ile belediyenin el ele verdikleri, Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Başkanlığı'nca da desteklenen festivalde Avrupa' nın çeşitli ülkelerinden ve A.B.D'den katılacak olan sanatçılar alan içinde üç hafta boyunca çeşitli etkinlikler gerçekleştirecek.

Hafta içinde yapılacak olan atölye çalışmaları, hafta sonunda seyirciyle buluşacak. Avrupa Gençlik Projesi kapsamında gelecek 50 kişilik sanatçı grubu ise doğaçlama eserleriyle kente gelecek. Palyaçolardan akrobatlara, ateş dansçılarından şiir performanslarına, müzikten sokak tiyatrosuna uzanan bu gösterilerle TransYapıt üç hafta boyunca sürecek.

TransYapıt'ın küresel konukları 

Hoca Nasreddin (Deneysel göçebe müziği), Naim Özçelik (Seramik), Koptu Kervan (Türk Folklor Müziği), Zirkus Zack (Çocuk sirki - Almanya), Antagon Tiyatro (Aksiyon Tiyatrosu - Almanya), Los Chatos (Palyaço akrobat komedisi - Şili), Eddie Egal (Ateş Gösterileri - Almanya), Gregor Wollny (Palyaço - Almanya), Silo Tiyatrosu (Mekan Tiyatrosu - Hollanda), Milk & Wodka- (Tasarım Grubu - İsviçre), Paka- (Mekanik heykel Tiyatrosu- İngiltere), Linaz (Vücut Sanatı- İsviçre), Zirkus Amalgam (Çağdaş Sirk Tiyatrosu - Almanya), BaBaZuLa (Oriental Dub Müziği - İstanbul), Cengiz Özek (Gölge Tiyatrosu - İstanbul), Joseph Peace (Ateş gösterileri - İngiltere), Ema Nik (Çağdaş Doğaçlama Dans - İrlanda), Rockit (Sirk gösterisi - Almanya), Cyclown Circus (Sokak Tiyatrosu ve Müzisyenleri - ABD), Jane Walton (Hızlı Perküsyon Gösterileri - Almanya), Meredith Nadler (Doğaçlama Modern Dans -ABD), Tuz (Tekno-performans - İstanbul), Noise-scapes Reflections (Etkileşimli ses kolajı - Almanya), Blackhand Tiyatrosu (Çağdaş Sokak Tiyatrosu - Kanada), Peg Spotov (Düzenleme - performans - İskoçya), Signor Chainsaw (Bisiklet-testere cambazı - İngiltere), Nettmann (Tasarım ve komedi ekibi - Almanya), Pirateria (Performans ekibi - Almanya), Bobo (Palyaço - Fransa), Fred Normal (Sokak Sirki - ABD), Karmanola Tiyatrosu (Deneysel Tiyatro - Almanya), Firelily (Ateş Gösterileri - Almanya), Ander Eck Rebellentanz (Modern tasarım - Almanya), Semaver Kumpanya (Ritim grubu - İstanbul), 'Pippa Bacca' (Funda Karakuş - İstanbul), Hafriyat Karaköy (Çağdaş Sanat İnisiyatifi - İstanbul) 

Gazhane'nin tarihçesi

1891: Gazhane inşa edilerek 50 yıl süreyle Fransızların idaresine sunuldu.
1924: Cumhuriyet hükümeti ile mukavele yenilendi.
1925: Yedikule Gazhanesi ile satın alınarak tek şirket haline dönüştürüldü.
1926: Kurum, İstanbul Havagazı ve Elektrik Teşebbüsatı Sınaiye Türk Anonim Şirketi ismini aldı.
1931: İstanbul Elektrik Şirketi'ne satıldı.
1938-1944: Varlığını bağımsız olarak sürdürdü.
1945: İETT'ye devredildi.
1993: Üretimine son verildi.
1996: İstanbul 2 No'lu Kültür ve Tabiat Varlıklari Koruma Kurulu'nun kararıyla koruma altına alındı.

Sabah
Yayın Tarihi : 28 Eylül 2008 Pazar 10:11:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?