30
Nisan
2024
Salı
İSTANBUL

Gazi olayları protesto edildi

Gazi Mahallesi'nde 1995 yılı Mart ayında meydana gelen olayların yıldönümü nedeniyle binlerce kişi Gazi Mezarlığı'na yürüdü.

Yaşanan olayların yıldönümü nedeniyle Gazi Mahallesi'nde hareketlilik sabah saatlerinde başladı. Geniş güvenlik önlemlerinin alındığı Gazi Mahallesi'nde, binlerce kişi toplandı. Eski Gazi Mahallesi Karakolu önünde toplanan DTP ve çeşitli sivil toplum kuruluşu üyeleri, Gazi Mahallesi Mezarlığı'na doğru yürüyüşe geçti. Göstericiler, attıkları sloganlarla Gazi Mahallesi'nde 1995 yılında yaşanan olayları protesto etti.

Eylem nedeniyle bölgedeki tüm dükkanların kapalı olduğu gözlendi. Kepenklere siyah kurdeleler bağlayan esnaf da eyleme katılarak olayları protesto etti.
Gazi Mahallesi olayları, 1995 yılı Mart ayında provokatif bir eylem sonucu başlamış ve şehrin diğer bölgelerine de yayılmıştı.

12 Mart 1995 günü akşam saatlerinde Gazi Mahallesi'ndeki üç kahvehane ve bir işyeri, aynı anda kimliği belirsiz kişilerce bir taksiden otomatik silahlarla açılan ateşle taranmış, olayda 1 kişi ölürken, 5 kişi de yaralanmıştı. Saldırganların olay yerinden uzaklaştıktan sonra gasp ettikleri taksinin şoförünü öldürmeleri ve taksiyi ateşe vermelerinin ardından gerginliğin tırmandığı bölgede, art arda yoğun katılımlı eylemler yaşanmıştı.

Çıkan olaylarda 1 kişi daha hayatını kaybederken, kalabalık bir grubun 13 Mart günü olayı protesto etmek için karakola yürümesinin ardından çıkan çatışmalarda 5 kişi ölmüş, aralarında basın mensuplarının da bulunduğu bir çok kişi de yaralanmıştı. Ümraniye Mustafa Kemal Mahallesi ile Ankara Kızılay Meydanı'na da sıçrayan olaylarda 5 kişinin ölümü, çok sayıda kişinin de yaralanmasının ardından Gazi Mahallesi ve Mustafa Kemal mahallelerinde sokağa çıkma yasağı ilan edilmişti.

İHA
Yayın Tarihi : 12 Mart 2009 Perşembe 12:16:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?