7
Mayıs
2024
Salı
İSTANBUL

Gecekondular, dünyaca ünlü şehir planlamacılarını şaşırttı

Lütfi Kırdar Kongre Sarayı’nda, 27-30 Kasım tarihleri arasında gerçekleştirilecek "Uluslararası Kentsel Dönüşüm Uygulamaları Sempozyumu-Küçükçekmece Belediyesi Atölye Çalışması" için İstanbul’da bulunan dünyaca ünlü kent planlamacıları, sempozyum öncesinde Küçükçekmece’deki "Kentsel Dönüşüm" alanlarını gezdi.

"Teknik Gezi"ye aralarında Prof. Dr. Ivan Turok, Prof. Dr. Cliff Hague, Prof. Dr. Rob Atkinson, Andy Thornly, Michael Gibson, Nick Bailey, Hans Akifter Andersen, John Mccarthy, Peter Newman, Tejo Spit, Wiktoria Waltz, Paul Zoete’un da bulunduğu 40 yabancı akademisyen katıldı. Olimpik Park Alanı, gecekondu bölgeleri ve Kentsel Dönüşüm alanlarını gezen bilim adamlarına, Küçükçekmece Belediye Başkanı Aziz Yeniay tarafından bölgenin şu anki durumu ve yapılması düşünülen dönüşüm planı hakkında bilgilendirme yapıldı.

Yabancı konuklara, gecekondulaşmanın olduğu alanlarda, bölgenin durumuna ilişkin bilgiler veren Aziz Yeniay, "Kentsel Dönüşüm"ü sadece fiziksel anlamda düşünmediklerini belirterek, "Fiziksel anlamda, yalnızca binaların değiştirilmesi ile tam anlamıyla bir dönüşüm olmaz. Sosyal, ekonomik ve kültürel anlamda da bir dönüşüm yapma mecburiyetimiz var. Burada yaşayacak insanların mutlaka belirli bir geliri olmalı ve kültürel anlamda toplumun diğer katmanlarıyla uyum sağlayacak hale gelmelidir" diye konuştu.

Yeniay, burada oturan insanların refah seviyelerinin yükseltilmesi gerektiğini vurgulayarak, "Biz dönüşüm yapacağımız alanlarda oturacak olan insanlara yönelik meslek edindirme kursları başlattık. İnşallah haftaya ilk mezunlarını verecek ve buradan mezun olanların iş sıkıntısı olmayacak" dedi.

Heriot Watt Üniversitesi’nden Prof. Dr. Cliff Hague ise, İstanbul’daki gecekondulaşmanın bu boyutta olduğunu düşünmediğini ve şaşırdığını belirterek, "Bu dönüşümü yapmak çok uzun bir zaman alabilir; ancak şuna inanıyorum ki çalışmalar bittiğinde ortaya çok güzel bir iş çıkacak" açıklamasında bulundu.

Dortmund Üniversitesi’nden Viktoria Waltz ise, İstanbul’un bu kadar büyük ve sorunlu bir yer olduğunu bilmediğini söyleyerek, "Kentsel Dönüşüm önemli bir çalışma. İnsanların daha modern ve güvenli evlerde oturmaları için gerekli bir hareket" dedi.
Gezi sırasında, Küçükçekmece Belediye Başkanı Aziz Yeniay ve kent uzmanları, gecekondu bölgesinde yaşayan çocuklarla bir süre sohbet etti. Aziz Yeniay’dan ev isteyen çocuklar, bölgedeki sıkıntılarını belediye başkanına tek tek anlattı. Aziz Yeniay çocukların isteği üzerine, "Kentsel Dönüşüm’ü en kısa sürede gerçekleştirmeye çalışacağız. Böylece daha modern evlere kavuşacaksınız" dedi.

İSTANBUL (İHA) -
Yayın Tarihi : 28 Kasım 2004 Pazar 10:23:33
Güncelleme :29 Kasım 2004 Pazartesi 09:19:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?