30
Mayıs
2024
Perşembe
İSTANBUL

Geleceğin spor yıldızları bu projeyle belirlenecek

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Spor A.Ş. Genel Müdürlüğü ile Marmara Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu (BESYO) işbirliğiyle başlatılan ‘Her Çocuk Bir Yıldızdır’ projesi, geleceğin spor yıldızlarını tespit edecek.

Büyükşehir Belediyesi Spor A.Ş. bünyesindeki yaz okullarına giden yaklaşık 10 bin çocuğun, bir haftalık süre içinde, BESYO öğretim üyelerinin desteğiyle bilimsel ölçümleri yapılacak. Kuvvet, sürat, dayanıklılık, esneklik ve koordinasyon gibi motor özelliklerinin yanı sıra, boy, kilo, bacak uzunlukları, kas, iskelet yapısı, yağ dokusu gibi fiziksel özellikleri ölçülecek. Bütün bu ölçümler bir veri bankasında toplandıktan sonra, çocuğun hangi spor dalına kabiliyetli olduğu bilimsel olarak belirlenecek.

Proje, Spor A.Ş., BESYO ve Ajans 99 işbirliğiyle yürütülen çalışma kapsamında, 7-14 yaş gurubu çocukların spor alanındaki norm tablosu ortaya çıkarılacak. Yetenek, beceri ve fizik olarak hangi branş için daha uygun oldukları tespit edilecek. Böylece çocuğun en uygun spor dalına yönelmesi sağlanacak. Ailelere de çocuklarının fiziksel ve zihinsel gelişimlerine ilişkin bilgi verilecek. Çocuğun yetişmesinde nelere dikkat etmeleri gerektiği bildirilecek..

İstanbul’da 7-14 yaş arasında 2.5 milyon çocuk olduğuna dikkat çeken Spor A.Ş. Genel Müdürü Ayhan Bölükbaşı, “Yeni olimpiyat, yeni dünya şampiyonları yetiştirmeliyiz” dedi. Türkiye’nin genç potansiyelini çok iyi değerlendirmesi gerektiğini kaydeden Bölükbaşı, “Yeni Hamza Yerlikayalar çıkmalı. Projenin amacı da bu. Çocukların fiziki ve yetenek kapasitesini daha çocuk yaştan bilimsel olarak tespit edip, ileride hangi branşta başarılı olacağını ortaya koymak” şeklinde konuştu.

Neler yapılacak:
Çocuğun vücut ağırlığı ve boy uzunluğu, yaşıtlarına göre boy durumu, ideal vücut ağırlığı, şişmanlık durumu, tahmini erişkin boy uzunluğu, beden yapısı motor yetenekleri, sürat, koordinasyon, patlayıcı kuvvet, esneklik, kas dayanıklılığı ve spora özgü beceri değerlendirmesi.

Mehmet Arifoğlu-Kenthaber/İstanbul
Yayın Tarihi : 11 Temmuz 2005 Pazartesi 15:44:48
Güncelleme :14 Temmuz 2005 Perşembe 12:04:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?