6
Mayıs
2024
Pazertesi
İSTANBUL

Genç Parti Lideri'ne 8 ay hapis cezası geldi

Bursa 3. Asliye Ceza Mahkemesi’nde, Türk Ceza Kanunu’nun 481-4, 273 ve 39. maddeleri uyarınca "Türkiye Cumhuriyeti Başbakanına madde-i mahsusa tayini ve isnadı suretiyle hakaret" suçundan 1 yıla kadar hapsi talep edilen Uzan ile "hükümetin manevi şahsiyetini alenen tahkir ve tezyif" suçlarından 3’er yıla kadar hapisleri talep edilen miting tertip komitesi üyelerinden Metin Daşdelen, Mülayim Anıtsoy, Hasan Can Tokgül bugün son kez hakim karşısına çıktı.

Müşteki Erdoğan ve tutuksuz sanık Uzan ile 5 tertip komutesinin gelmediği karar duruşmasına, Uzan’ın vekilleri Cevat Özen, Şeylan Çığlı ile Başbakan Tayyip Erdoğan’ın avukatı Numan Güzel katıldı. Uzan’ın vekillerinden Özen, 18 sayfadan oluşan yazılı savunmalarını mahkemeye ibraz ederek, "Müvekkilime isnat edilen, hükümetin manevi şahsiyetini alenen tahkir ve tezyif suçu oluşmamıştır. Eleştiri suç değildir. Burada eleştiri var, ama tahkir ve tezyif yoktur. Üstelik yargılama şartları da oluşmamıştır. AKP’ye yönelik ise açılmış bir dava yoktur. Zaten süresinde ve geçerli bir şikayet de mevcut değildir. Bu sebeple davanın düşürülmesini istiyoruz. Başbakan Erndoğan’a hakaret suçlaması yönünden ise, söylenen sözlerde hakaret unsurları yoktur. Müvekkilim, eşkıya, densiz, Allahsız, kalleş ve IMF uşağı sözlerini söylemiştir. Ama bunlarda kasıt yoktur. Bu sebeple tüm suçlardan müvekkilimin beratini istiyorum. Mahkumiyetine karar verilecekse, TCK’nın 69 ve 647 sayılı yasanın, lehte olan hükümlerinin uygulanmasını istiyoruz. Son olarak da TCK 482/2 fırkrasının uygulanması mümkün değildir. Buna dair içtihat ve ilmi görüşlerimizi ibraz ettik" dedi.

Müvekkilinin ÇEAŞ ve Kepez Elektrik’e el konulmasının ardından bunları söylediğini anlatan Özen, Yargıtay kararlarından da örnekler verirken, Başbakan Erdoğan’ın da aynı kelimeleri zaman zaman kullandığını, fakat bunların suç olmamasının dikkat çekici olduğunu belirtti.
Erdoğan’ın avukatı Numan Güzey ise sanğın cezalandırılmasını isteyerek, "Sanığın söylediği kelimelerin her biri galiz hakaretler içermektedir. Şikayetimiz Başkan Recep Tayyip Erdoğan yönünden sürmektedir. Sanığın cezalandırılmasını istiyoruz" dedi.

Tutuksuz sanıklar olan tertip komitesi üyeleri ise mahkemenin takdirine sığındıklarını ifade ederek, Uzan’ın konuşmasından kendilerinin sorumlu olmadıklarını ifade etti. Hakim Mustafa Öztürk, kısa bir aradan sonra kararını açıkladı. Mahkeme, ilk olarak Uzan ve 7 tertip komitesi üyesi hakkında, "hükümetin manevi şahsiyetini alenen tahkir ve tezyif" suçunun unsurları oluşmadığı gerekçesiyle beraat kararı verdi. Ayrıca, Uzan’ın AK Parti’ye hakaret suçunun parti tarafından verilmiş geçerli vekaletname ile süresinde yapılmış bir şikayet olmadığı göz önüne alınarak, bu davanın düşürülmesine karar verildi. Mahkeme, Uzan’ı, Başbakan Erdoğan’a neşren hakaret suçundan 8 ay hapis ve 693 milyon 569 bin lira ağır para cezasına çarptırdı.
Uzan’ın avukatları davayı temyiz edeceklerini ifade etti.

Aynı mahkeme, sanık Cem Uzan hakkında, duruşmalara katılmadığı için gıyabi tutuklama kararı vermiş, ancak Bursa’ya gelen Uzan, savunmasının ardından serbest bırakılmıştı. Öte yandan, Başbakan Erdoğan’ın kendisine hakaret ettiği iddiasıyla Uzan hakkında açtığı 100 milyarlık manevi tazminat davasının 1 ay sonra sonuçlanması bekleniyor.

kenthaber
Yayın Tarihi : 11 Ekim 2004 Pazartesi 15:49:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?