3
Mayıs
2024
Cuma
İSTANBUL

Gerçeğini aratmayan deprem tatbikatı

Ulusal Medikal Kurtarma Ekipleri tarafından gerçekleştirilen deprem tatbikatı nefes kesti. Gerçeğini aratmayan tatbikatta enkaz altında kalan insanlar eğitimli köpekler tarafından kurtarıldı. 7.2'lik deprem tatbikatında, deprem bölgesine hava, kara ve denizden ulaşan afet ekipleri, enkaz altındaki yaralılara kısa sürede müdahale etti. 

Ulusal Medikal Kurtarma Ekipleri (UMKE), 4. Ulusal Tatbikat ve Eğitim Kampı, Zeytinburnu'nda yapıldı. Kazlıçeşme Meydanı'nda oluşturulan alanda yapılan 7.2'lik deprem tatbikatı nefes kesti. Tatbikata birçok ilden gelen kurtarma ekipleri katıldı. Tatbikatı Sağlık Bakanı Recep Akdağ, İstanbul Valisi Muammer Güler, İl Sağlık Müdürü Mehmet Bakar da izledi. 

Tatbikat öncesi açılış konuşmasını yapan İstanbul Valisi Muammer Güler, bu tür tatbikatların önemine değindi. Deprem konusunda denetimlerin sürdüğünü belirten Vali Güler, ancak toplum olarak önlemleri elden bırakmamak gerektiğini söyledi. Vali Güler, doğal afetlerden sonra ilk yardım için şehrin çeşitli merkezlerinde acil müdahale noktaları oluşturulduğunu belirterek bu noktaların sayısının artırılacağını bildirdi. 

Sağlık Bakanı Recep Akdağ ise UMKE ekiplerinin gönüllülük esasına göre görev yaptığını belirterek, "5 yıllık eğitim sürecinden geçirildiler. Hem yurt içinde hem de yurt dışındaki afetlere fedakarca yaklaşımlarını gördüm. Gönüllülük esasına dayalı olduğu için kendilerine bir görev düştüğü zaman yüksünmeden ve çok iyi bir organizasyonla görevlerini yapıyorlar" dedi. 

Dışarıdan bakıldığı zaman kurtarma ekiplerinin görevlerinin kolay gözüktüğünü belirten Akdağ, şöyle konuştu: "Ama bunun arkasında büyük emek ve özveri yatıyor. Bu arkadaşların evlerinde anında müdahale edebilecekleri ekipmanları var. 

Şehirlerin önemli merkezlerinde de anında müdahale için malzeme mevcut, 2 bin 500 üzerinde Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi mevcut. Dünyanın bu anlamda yetişmiş olan en iyi ekibi. Sayısı ileride belki artabilir. Tamamen gönüllülük esasına dayalı bir iş. Arkadaşlarımız sağlık personeli." 

Sağlık Bakanı Akdağ, depremin kaçınılmaz bir gerçek olduğunu ifade ederek bu gerçekle yıllarca yaşamak zorunda olduğumuzu söyledi. Hazırlıkların deprem gerçeğine göre yapılması gerektiğini anlatan Akdağ, şöyle konuştu: "Biz sağlıkçılar, deprem olduğunda da, yangın olduğunda da, kaza olduğunda da oradayız. Bütün afetler sağlıkçıları ilgilendiriyor. Yurt içi ve yurt dışındaki afetlerdeki çalışmaların içinde bulunan arkadaşlarımıza halkın huzurunda teşekkür ediyorum. Allah bize bu zorlukları yaşatmasın ama bu zorlukları yaşadığımız zamanda da yardımsız bırakmasın." 

Konuşmaların ardından başlayan deprem tatbikatı nefes kesti. Tatbikatta merkez üssü İstanbul Marmara Denizi, Zeytinburnu açıklarında meydana gelen 7.2'lik depremin ardından anında müdahale esasına göre kurtarma çalışmaları yapıldı. Bin kişinin öldüğü, 10 bin kişinin yaralandığı deprem tatbikatında, kurtarma ekipleri önceden belirlenen Zeytinburnu Kazlıçeşme'de toplandı. Ardından harekete geçen ekipler, öncelikle deprem sonrası meydana gelen zincirleme trafik kazasına müdahale etti. Araç içinde sıkışan yaralıları kurtaran kurtarma ekipleri, yaralıların hastaneye götürülmesi için yaralıları tıbbi uç noktada topladı. Hava, kara ve denizden deprem bölgesine ulaşan kurtarma ekipleri, ilk tedavileri yapılan yaralıları sedyeye koyarak hastaneye götürdü. Bu sırada kurtarma çalışmaları devam ederken, bir kamyonun üzerinde yüklü bulunan klor gazı dolu varillerin devrilmesi üzerine kurtarma ekipleri olaya anında müdahale etti. Varillerin devrilmesi üzerine etrafa yayılan zehirli klor gazından etkilenen kamyon şoförü, Kimyasal Biyolojik Radyolojik Nükleer (KBRN) ve Korunma Sivil Savunma Ekipleri tarafından kurtarıldı. 

Gerçeğini aratmayan deprem tatbikatında, Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde deprem sonrasında oluşan çökme sonucu kurtarma çalışmaları yapıldı. Tatbikatta, deprem sonucu ön kapı girişi çöken hastanede bulunan yaralılar pencerelerden çıkarıldı. İple kurtarma ve sepet sedye yöntemiyle hastaneden çıkarılan yaralılar müdahalelerin ardından başka hastaneye götürüldü. Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde de deprem sonrası kurtarma tatbikatı yapıldı. Tatbikatta özel eğitimli köpeklerin enkaz altında canlı araması ilgi çekti. Tatbikat kapsamında enkazdan yaralı halde kurtarılan bebeğe ilk müdahale olay yerinde yapıldı. Küvöze konulan bebek, gerekli müdahalelerin ardından İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne ait ambulans helikopterle hastaneye sevk edildi. 
Ambulans helikopterin yanı sıra enkazdan kurtarılan yaralılar deniz ambulanslarıyla da hastanelere sevk edildi. 

Tatbikat sonunda bir değerlendirme yapan İl Sağlık Müdürü Mehmet Bakar, "Tatbikata birçok ülkeden ve yurt içinde çeşitli kurum ve kuruluşlardan da katılım oldu. çok başarılı tatbikat gerçekleştirdik" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 17 Ağustos 2008 Pazar 13:14:25
Güncelleme :17 Ağustos 2008 Pazar 13:22:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?