30
Nisan
2024
Salı
İSTANBUL

'Gerektiğinde 4. Murat oluruz'

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Saadet Partisi İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mehmet Bekaroğlu'nun "ihalelerle usulsuzlük ve rüşvet" iddialarına dün Gaziosmanpaşa'da sert cevap verdi.

 Belediye bünyesinde işleyişin şeffaf olmadığını öne süren SP Başkan adayı Bekaroğlu'na "İddialarınızda doğruysanız yargıya gider dava açarsınız. Hukuk devletinde yaşıyoruz" sözleriyle yol gösteren Topbaş, "Burada hiçbir sorun yok. Alnımız açık. Hiçbir zaman da bu tür tavırlardan rahatsız değiliz. Bizim dokunulmazlığımız da yok. Rahatız. Eminiz. Emin olmayanlar varsa, taşısınlar yargıya. Bizi meşgul etmesinler" dedi. Topbaş, İstanbullular'dan Belediyede rüşvet talebiyle karşılaştıklarında mutlaka kendini aramalarını, mail atmalarını istedi. Topbaş, "Bildirin, gereğini yapmadığımda gidin istediğiniz yere 'başkan yapmadı' deyin. Belgeleri varsa getirsin hemen geregini yapalım. İpini çekelim" diye konuştu. Böyle bir durumda, kim olursa olsun kimseyi korumayacağını ifade eden Topbaş, "Gerektiğinde 4. Murat oluruz. Ondan endişeniz olmasın" dedi.

BEKAROĞLU'NUN İDDİASI
Bekaroğlu "Büyükşehir Belediyesinde ihale kanununda amaçlanan bir komisyon halinde çalışma, layık olan firmayı birlikte belirleme gibi bir uygulama söz konusu değildir. Yolsuzluğun görüntüyle tespit edildiği olayda, 23 Ocak 2009 tarihinde yerinde yapılan incelemede, imalatın yüzde 80'i bitmiş olmasına rağmen, rekabet şartlarında ihalesi yapılması gereken iş için, yüzde 80 bitirildikten sonra ihaleye çıkılmıştır. Şubat 2008'de başlanmış işin ihale ve sözleşmesi 26 Ocak 2009 tarihinde yapılmıştır. Yani ihalenin kimde kalacağı belli olmayan iş, 1 yıl önceden firmaya yaptırılmıştır" iddiasında bulunMuştu. Bütün bu iddaların ve Topbaş'ın sözlerinin ardından İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı'ndan da bir açıklama geldi. "İhalenin sonuçlanması ihale sürecindeki gidişata bağlıdır" denilen açıklamada "Tekliflerin alınması, belgelerin incelenmesi, tekliflerin değerlendirilmesi, tekliflere ait belgelerin bilgisinin istenilmesi, aşırı düşük sorgulaması yapılması ihalenin süresini belirleyen unsurlardır. Bu, sadece Sayın Bekaroğlu'nun gündeme getirdiği ihaleler değil, tüm ihaleler için geçerlidir" görüşüne yer verildi. Açıklamada "Bu gerçekler ışığında, İhale Kanunu'nun düzenlediği kamu ihalelerini en doğru bir şekilde, saydamlık, rekabet, eşit muamele, gizlilik, güvenirlik ve hesap verilebilirlik ilkeleri temelinde yapan İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne Sayın Bekaroğlu tarafından yöneltilen suçlamaların hiçbir mesnedi yoktur" dendi.

Sabah
Yayın Tarihi : 28 Şubat 2009 Cumartesi 04:27:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?