3
Mayıs
2024
Cuma
İSTANBUL

Geyik üretim çiftliğinde köpek dehşeti

Beykoz'da bulunan Polonezköy'de etrafı tellerle çevrili 1500 hektarlık özel alanda oluşturulan Geyik ve Karaca Üretim Çiftliği’ne kamyonla bırakılan köpekler aç kalınca gebe bir geyiğe saldırdı. Aç köpeklerin saldırısı ile geyik ölürken, köpekler çevre sakinleri tarafından Polonezköy'deki köpek çiftliğine bırakıldı. 

Özenle baktıkları geyik çiftliğine yapılan bu saldırıya tepki gösteren semt sakinleri insanları duyarlı olmaya çağırdı.

İl Çevre Müdürü Mehmet Emin Birpınar da olayı yakından incelemek üzere çiftliğe geldi. Gördüklerinden çok etkilendiğini söyleyen Birpınar, yüreğinin parçaladığını, insanları ve kurumları yaşanan olaya karşı duyarlı olmaları gerektiğini söyledi. Birpınar, ortada çok ciddi bir sorun olduğunu belirterek, şöyle dedi:
“Maalesef bir takım kendini bilmezler ya da belediyeler özel olarak oluşturulmuş bu alana dışarıdan köpek atıyor, bunların bir kısmı da kırma kurt. Kurtlar yiyecek bir şey bulamayınca sürü halinde geyiklere saldırıyor. Burada 39 geyik vardı ama saldırı ile maalesef 1 geyik öldü. Bu geyik 1 ay sonra doğuracaktı. Yavrusu ile beraber öldü. Buna çok üzüldük, yüreğimiz parçalandı. Bu doğada olması gereken bir hayvan. Belediyemizden ve insanlarımızdan rica ediyoruz; ne olur buraya köpekleri getirmeyin. Bu geyik ve karacalar ormanların temizlenmesinde ve doğal hayatını devam ettirmede çok önemli.”

Çiftlikte hedeflerinin 200 geyiğin yetiştirilmesi olduğunu bildiren İl Çevre Müdürü Mehmet Emin Birpınar, “Bunları koruyup kollamak sadece Çevre ve Orman Bakanlığı'nın değil hepimizin görevi. İstanbullular ve çocuklar için burası çok önemli. Çocukların geyikleri sadece ders kitapları ya da televizyondan değil canlı görmesini sağlamak için burayı oluşturduk. Halkımızı duyarlı olamaya çağırıyorum. Benzer olayı görenler bizleri, polis ya da jandarmayı arayarak ikaz etsinler” dedi.

Çiftliğin gönüllü bakıcılığını yapan Antoni Vilkoşevski ise duydukları köpek sesi üzerine geldikleri çiftlikte köpeklerin geyiği öldürdüğünü gördüklerini ve kendilerinin de köpekleri toplayıp köpek barınağına götürdüklerini söyledi.

Çiftliğin bulunduğu ormanda yürüyüş yaptıklarını ve geyikleri görmek için insanların semtlerine geldiklerini söyleyen semt sakinleri, insanların üzerlerine düşen görevi yapmalarını ve duyarlı davranıp geyik çiftliğine köpek bırakmamalarını istedi.

10 GÜN ÖNCE TÖRENLE SALINMIŞTI

Bu arada köpeklerin saldırısına uğrayan geyik yaklaşık 2 hafta önce düzenlenen törenle çiftliğe salınmıştı. Törene İstanbul İl Çevre ve Orman Müdürü Mehmet Emin Birpınar, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürü Prof. Dr. Kemal Yalınkılıç, Beykoz Belediye Başkanı Muharrem Ergün’ün de katılmıştı

Hürriyet
Yayın Tarihi : 19 Mayıs 2008 Pazartesi 13:15:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?