3
Mayıs
2024
Cuma
İSTANBUL

Görüntüyü bozan binalar yıkılacak

'Dört elementin kenti' İstanbul'un Avrupa kültür başkenti olmasına 1 yıl 337 gün kaldı. Bir grup sivil toplum gönüllüsünün bir araya gelerek 2000 yılında başlattığı çalışmalar sonucunda, 2010 Avrupa Kültür Başkenti ilan edilen İstanbul için geri sayım başladı.

Kasım ayında TBMM'de kabul edilen İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı kurulmasına dair kanunla oluşturulan danışma kurulu, dün ilk toplantısını İstanbul Ticaret Odası'nda yaptı. Böylece 2010 çalışmaları resmen başlamış oldu. Konuyla ilgili tüm kişi ve kurumlar, toplantıya tam kadro halinde katıldı. Çalışmaların bir an önce başlatılıp kararlılıkla yürütüleceğinin vurgulandığı toplantıda, 2010 için atılacak ilk somut adımı Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay açıkladı.

Açılış konuşmasını yapan Ertuğrul Günay, 2010 konusunda somut projelerin bir an önce hayata geçirilmesi gerektiğini söyleyerek, mekansal iyileştirme, sanatsal etkinliklerin takvimi ve İstanbul'un entelektüel birikiminin ortaya konulması gibi çalışmaların vakit geçirilmeden yapılması gerektiğini söyledi. Tarihî mekanların iyileştirilmesi konusunda somut projelerle bizzat uğraşmak kararlılığında olduğunu ifade eden Günay, birinci hedeflerinin Topkapı Sarayı ve Gülhane Parkı'nı çevreleyen Suru Sultani'de iyileştirme yapmak olduğunu söyledi. Tarihî mekanla bağdaşmayan ve 'ur' gibi duran yapıları buradan çıkaracaklarını söyleyen Günay, tarihî yapıların restorasyon çalışmalarının da hızla devam edeceğini dile getirdi.

Bu çerçevede 31 Ocak'ta Gülhane Parkı'nda tescilli PTT binası dışındaki binaların tümü yıkılıyor. Yine Gülhane Parkı içinde 9 yıl önce ihalesi tamamlanmasına rağmen ilerleme kaydedilemeyen Teşvikiye hastaneleri de bir an önce yapılacak. Gülhane Parkı temizlendikten sonra Topkapı Sarayı'nda teşhir edilemeyen padişah arabaları ve diğer eserlerden bir bölümü burada sergilenecek. 2010 yılı gelmeden başka birçok projeyi de hayata geçirmeyi düşündüklerini söyleyen Bakan Günay, "Rami'de bir kültür merkezi oluşturma projesi bulunuyor. Ayazağa'da yapımı sürmekte olan merkezin de en kısa sürede tamamlanarak bir kongre merkezi olarak kentin turizm ve kültür hayatına katılmasını bekliyoruz. Ayrıca Atatürk Kültür Merkezi de bu yıl, sezon sonunda bakıma alınacak. Böylece önümüze somut projeler koyarak, danışma kurulu toplantılarının sadece güzel sözlerin söylendiği toplantılar değil, herkesin ne yaptığını ortaya koyduğu ve hesap sorduğu bir toplantıya dönüşmesi gerekiyor." dedi.

Medeniyetler ittifakının sembol şehri
Toplantıda konuşan Başbakan Yardımcısı ve İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Koordinasyon Kurulu Başkanı Hayati Yazıcı, İstanbul'un 2010 Avrupa Kültür Başkenti seçilmesinin, medeniyetlerin buluşma noktası kabul edilen kenti, Avrupa'ya doğru tanıtabilmemiz ve Avrupa halkları ile Türk halkı arasında yeni iletişim kanalları oluşturulması açısından büyük önem taşıdığını ifade etti. Yüzyıllar boyunca farklı kültürlere ve dinlere ev sahipliği yapan ve bu anlamda bir hoşgörü başkenti haline gelen İstanbul'u medeniyetler ittifakının sembol şehri olarak kabul ettiklerini dile getiren Yazıcı, "Medeniyetler ittifakı misyonunu üstlenen bir ülke olarak, bu sembol şehrimizi asaletine ve zarafetine uygun projelerle 2010'a hazırlamalıyız." dedi. 2010 İstanbul Avrupa Kültür Başkenti projesinin başvuru çalışmalarından yasa çıkana dek danışma kurulu başkanlığı görevini yürüten AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Egemen Bağış da Türkiye'nin, her kesimiyle bu projeyi sahiplendiğini söyledi. Bağış, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Danışma Kurulu Başkanı Hüsamettin Kavi'ye 2010 rozetini takarak bir nevi devir-teslim gerçekleştirmiş oldu.

Yürütme Kurulu oluşturuldu
İstanbul 2010 Danışma Kurulu, dünkü toplantısında sivil toplum kuruluşları temsilcileri arasından seçilecek dört kişilik yürütme kurulu üyelerini belirledi. Kurula, Prof. Dr. İskender Pala, Nuri M. Çolakoğlu, Prof. Dr. Metin Sözen ve Gürhan Ertür seçildi. Yürütme kurulunda Kültür ve Turizm Bakanlığı'nı İl Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Emre Bilgili, İstanbul Valiliği'ni Vali Yardımcısı Cumhur Güven Taşbaşı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ni Genel Sekreter Yardımcısı Muammer Erol, İstanbul Ticaret Odası'nı Şekib Avdagiç ve İstanbul Sanayi Odası'nı Nuri Tuna temsil ediyor. Yasaya göre yürütme kurulu başkanını Koordinasyon Kurulu Başkanı ve Başbakan Yardımcısı Hayati Yazıcı görevlendirecek.

hürriyet
Yayın Tarihi : 28 Ocak 2008 Pazartesi 18:25:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?