3
Mayıs
2024
Cuma
İSTANBUL

Gözaltına alınan uçuş ekibi döndü

Fly Air'in Suudi Arabistan'a kiraladığı uçaklarda görev yaparken, Riyad'da 'mutava' denilen polis timleri tarafından gözaltına alınan 1 hostes ve 1 host, yoğun çabalar sonucu serbest bırakılmalarının ardından İstanbul'a döndü. 

Geçtiğimiz günlerde Suudi Havayolları tarafından kiralanan 2 uçak, ekipleri ile birlikte Suudi Havayolları adına Arabistan'da uçmaya başlamıştı. Alınan bilgiye göre, uçaklarda hizmet veren kabin ekipleri, önceki gün uçuştan sonra birlikte yemeğe gitmişti. Suudi Arabistan kanunları gereği bayanlara ve erkeklere ayrılan özel bölmelerde yemek yenilmesi gerektiği öğrenilirken, bayan ve erkeklerin beraber oturabilecekleri yerde yemek yiyen hostes ve host, Suudi Arabistan'da 'mutava' diye adlandırılan polis timleri tarafından gözaltına almıştı. Durumdan haberdar olan Suudi Havayolları ile Fly Air, personelin salıverilmesi için yoğun temaslara başlamış, konuyla ilgili olarak Riyad Büyükelçiliği'ne de bilgi verilmişti. Hostes ile host, yoğun çabalar sonucunda serbest bırakılmıştı. 

Serbest bırakılan Rengin Kepeci isimli hostes ve Mahmut Emin isimli host, Suudi Havayolları'nın tarifeli uçağıyla saat 20.15'te İstanbul'a geldi. 

Atatürk Havalimanı'nda şirket yetkilileri tarafından karşılanan Mahmut Emin ve Rengin Kepeci, basın mensuplarının sorularını cevapladı. Mahmut Emin, "Ekip olarak olay anında 4 erkek, 1 bayan olmak üzere 5 kişiydik. Riyad'da bir lokantada yemek yiyorduk. Suudi Arabistan'da bayanların tek başına dışarı çıkması, dolaşması yasak olduğu için ben de arkadaşımla birlikte aile kısmında oturdum. Ekibin diğer üyeleri erkeler bölümündeydi. Daha sonra biz yemek yerken onların dini polisleri geldi. Bizden pasaport istediler. Biz de verdik. Daha sonra bizi gözaltına aldılar. Orada bir bayanla oturabilmek için akraba olmak gerekiyor. Biz akraba olmadığımız için bizi gözaltına aldılar. Gözaltında 8 saat kaldık. Bizim şansızlığımız olayın Cuma günü olması. Orada Cuma resmi tatil. Ben 18 yıldır Suudi Arabistan'da kalıyorum. Olayın ardından devreye Türkiye Başkonsolosluğu ve şirketimizin yetkilileri girdi. Bizi serbest bıraktılar. Daha sonra şirketimizde hava değişimi için bizi Türkiye'ye gönderdi" dedi 

Olayla ilgili açıklamalarda bulunan Rengin Kepeci ise, "Ne diyeceğimi bilemiyorum. Yemek yerken bir anda dini polisler geldi. Bize pasaport sordular. Daha sonra bizi akraba olmadığımız için gözaltına aldılar. Ben orada tek başıma yemek yiyemediğim için Mahmut arkadaşım yanıma geldi. Ekibin diğer üyeleri erkekler bölümündeydi. Biz ise aile bölümündeydik. Korkmadık, kötü muamele görmedik. Cuma günü olmasaydı 8 saat gözaltında kalmazdık, daha erken çıkardık" diye konuştu. 

Oldukça sakin oldukları gözlenen Mahmut Emin ve Rengin Kepeci, açıklamanın ardından havalimanından ayrıldı.

.
Yayın Tarihi : 26 Haziran 2006 Pazartesi 23:53:20
Güncelleme :26 Haziran 2006 Pazartesi 23:57:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?