30
Nisan
2024
Salı
İSTANBUL

Güldüren yarış

Tamamen el yapımı, kas gücüyle çalışan 54 aracın yarıştığı 1. Red Bull Soapbox Race, 550 metre uzunluğundaki Maçka yokuşunda gerçekleşti. Yarışmanın galibi, devasa korna şeklindeki arabasıyla Fire (Ateş) takımı oldu.

Maçka'da düzenlenen 1. Red Bull Soapbox Race, İstanbullulara keyifli bir Pazar günü yaşattı. Sıcak havaya rağmen Maçka yokuşunu dolduran, 7'den 70'e on binlerce seyirci hayranlıkla el yapımı sürüş makinelerini ve takımların eğlenceli performanslarını izledi. Binlerce başvuru arasından seçilen ve yarışmaya katılma hakkı kazanan 54 takım, aylarca üzerinde çalıştıkları projelerini ve performanslarını on binlerce izleyicinin gözü önünde sergiledi.

Red Bull Racing Pilotu Sebastian Vettel, aynı gün yapılan Monaco Grand Prix'den önce İstanbul Soapbox Race'e bağlanarak yarışmacılara şans diledi. Maçka Demokrasi Parkı'ndan başlayıp, Küçük Çiftlik Parkı'na kadar devam eden 550 metrelik parkurda, tamamı el yapımı ve maksimum ağırlığı 80 kilogram olan birbirinden ilginç araçlar yarıştı.

Sunuculuğunu Alp Kırşan ve Doğa Rutkay'ın yaptığı organizasyonda bazı araçlar devrilip samanlara toslarken, bazı araçların direksiyonları ise sürücüsünün elinde kaldı. Mimar Sinan Üniversitesi öğrencilerinin kurduğu "Legoadam" takımının özenle birleştirdiği lego araçları ise rampadan iner inmez dağıldı. Yılmayan ekip yine de parkuru tamamlamayı başardı. Yüzde 17 eğimli, virajlar ve engellerle dolu parkurda renkli görüntüler yaşandı.

Yarışmanın jüri üyeliğini ise modacı Atıl Kutoğlu, serbest stil motosiklet yarışçısı Chris Pfeiffer, spor spikeri Emre Tirev, profesyonel motosiklet yarışçısı Kenan Sofuoğlu, profesyonel motosiklet yarışçısı Name Ekin ve oyuncu Ragıp Savaş yaptı. Ankara, Balıkesir, İstanbul, İzmir, Kocaeli, Manisa ve Sakarya'dan katılan 54 takım arasından 128 puan alan Fire takımı birinci, 122 puanla Muppet Team takımı ikinci ve yine 122 Puan C-Art C-Art takımı üçüncü oldu. Yarışmada sadece 37 takım parkuru bitirmeyi başarabildi.

Yarışmanın birincisi olan Fire takımı, Formula 1 Macaristan Grand Prix'ini Red Bull Racing'in davetlisi olarak yerinde izleme fırsatı kazanırken, ikinci Muppet Team takımı Formula 1 İstanbul Grand Prix'ini Red Bull Racing'in davetlisi olarak yerinde izleme fırsatı elde etti. Yarışmanın üçüncüsü C-Art C-Art takımı ise Rally'ye ilk adım eğitimi kazandı.
 

iha
Yayın Tarihi : 24 Mayıs 2009 Pazar 18:29:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?