30
Nisan
2024
Salı
İSTANBUL

Güler: Domuz gribi testi zorunlu değil

VALİ GÜLER:

İstanbul Valisi Muammer Güler, ''Vatandaşlarımızın domuz gribi konusunda test yaptırması için bir zorunluluk yok'' dedi.

İl Güvenlik Komisyonu toplantısı için Vatan Caddesi'ndeki İstanbul Emniyet Müdürlüğü Yerleşkesine gelen Vali Güler, emniyete girişte basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Vali Güler, Domuz gribi aşılarının neden geciktiği konusundaki sorular üzerine aşıların ticari boyutuyla ilgili bir şey söylemesinin mümkün olmadığını belirterek, ''Korunma tedbirleri açısından bakıldığında vatandaşlarımızın yoğun şekilde tedbir aldıkları görülmektedir. Bu iyi bir şey. Bu dönemde hijjen maddeleri üretiminin arttığı bir dönem. Hatta bu konuda bize de başvurular oluyor. Ama bu ticari bir durum olduğu için biz bunları değerlendiremiyoruz. Aşılarla ilgili, dün sayın bakanımız ifade etti.

Kasım sonu itibariyle öğrenciler aşılanacak. Öncelikle risk gruplarımızdan sağlık çalışanlarımız ve ardından hacı adayları da aşılanacak. Bunun talimatını bakanlıktan bekliyoruz'' dedi.

Vatandaşların domuz gribi için test yaptırdığını belirten Güler, ''Vatandaşlarımızın test yaptırmasını gerektiren bir zorunluluk yok. Bu bir panik havasından kaynaklanıyor. Kimsenin ben domuz gribi miyim diye test yaptırmasına gerek yok. Kaldı ki, bazı sağlık kuruluşlarımız hızlı test adı altında test yaptığını gördük. Ama uzmanlar bunun bir fayda sağlamağını söylüyorlar. Bu konudaki referans testleri yapan Çapa'daki mikrobiyoloji test laboratuarıdır. Önümüzdeki günlerde Anadolu yakasında yeni bir laboratuar kurulacaktır'' diye konuştu.

Vali Muammer Güler, vatandaşları da uyararak, "'Bir grip vakası varsa birinci basamak sağlık kuruluşlarına ya da hastanelere başvurulmalı. Doktorlar gerekli tedaviyi uygulayacaktır. Domuz gribi var mıdır yok mudur diye bir teste gerek yok. Kaldı ki hiç hastalık kapmamış bir çocuğun ya da vatandaşın hastane ortamında virüs kapma tehlikesi de vardır. Kronik ya da ağır seyreden hastalarda test yapılıyor. Normalde tahlili gerektiren bir durum yok'' dedi.

DTP'nin basın açıklaması ve Avrupa'dan İstanbul'a gelecek olan PKK'larla ile ilgili sorulara da yanıt veren Vali Güler, DTP'nin valiliğe miting için yaptığı bir başvuru olmadığını kaydederek, ''Eğer talep gelirse bunu değerlendiririz. Ama açıklamalarında yaptıkları 'biz bir şekilde' havaalanına gideriz demek bir çözüm tarzı değil'' şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 27 Ekim 2009 Salı 14:38:04
Güncelleme :27 Ekim 2009 Salı 15:57:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?