30
Nisan
2024
Salı
İSTANBUL

Güler: Taksim'de 1 Mayıs olmaz!

 İstanbul Valisi Muammer Güler, 1 Mayıs konusunda geniş katılımlı bir toplantının Taksim Meydanı'nda yapılmasının mümkün olmadığını belirterek, "Kadıköy, Çağlayan ve Kazlıçeşme'deki bütün alanları kendilerine tahsis etmeye hazırız. Anlayışlı davranacaklarına, makul yol bulunacağına inanıyorum" dedi.

Türk Polis Teşkilatının 164. Yıldönümü nedeniyle Taksim Meydanı'nda gerçekleştirilen törene katılan Vali Güler, basın mensuplarının 1 Mayıs konusundaki sorularını yanıtladı.

Güler, 1 Mayıs konusunda geniş katılımlı bir toplantının Taksim Meydanı'nda mümkün olmadığını söyledi. Kadıköy, Çağlayan ve Kazlıçeşme'deki bütün alanları sendikalara tahsis etmeye hazır olduklarını belirten Güler, "1 Mayıs'ın, daha önceden yaşandığı gibi kabus, korku ve insanları tedirgin eden bir gün olmasından çıkmasını istiyoruz. Türk-iş Genel Başkanı'nın böyle bir talep oldu. Kadıköy'ü tahsis edebileceğimizi söyledik. Bizim söylediğimiz; Kazancı Yokuşuna çelenk bırakabilirler, Atatürk Anıtı'na çelenk bırakabilirler, basın açıklamasında bulunabilirler. Sonrasında da bizim söylediğimiz alanda mitinglerini yaparlar. Bu süreçte kimse rahatsız olmaz" dedi.

İstanbul Valisi Güler, Taksim Meydanı'nın çok geniş katılımlı toplantılar için ön görülmüş bir alan olmadığının altını çizerek, Taksim'de sadece temsili mahiyette bir kutlama yapılabileceğini söyledi. Türk-İş Genel Başkanı'nın 'Taksim'i istiyoruz, verilmezse başka alana razı olacağız' dediğini hatırlatan Güler, "Kendilerine, Taksim'in müsait olmadığını, Kadıköy'ü tahsis edebileceğimizi söyledik. Temsili anlamda gelip kutlama yapılmasına mani bir hal yok. 200-300 kişi gelsin temsili anma yapsın. Daha geniş katılımla anma yapılacak bir yer değil. 1 Mayıs görüntüleri İstanbulluları rahatsız etmiyor mu, insanları rahatsız etmiyor mu. Böyle bir olayın tekerrüründe kime ne fayda var. Bütün talepleri saygıyla karşılarım. Kanunun bana verdiği yetki böyle bir sınırlamayı da ön görüyor" diye konuştu.

Vali Güler, 'orantılı güç' konusuyla ilgili sorular üzerine, "Polisin zor kullanma yetkisini hangi anlarda kullanacağı belli ama bunu telaffuz etmek bile istemiyoruz. Bunların hiçbir zaman hayata geçmesini istemiyoruz. Derdimiz vatandaşla, işçiyle karşı karşıya gelmek değil. Vatandaş 1 Mayıs'ta kabus yaşıyor. Biz bunu istemiyoruz. Taksim'i geniş katılımlı toplantılara açmak mümkün değil. Anlayışlı davranacaklarına, makul yol bulunacağına inanıyorum. Polis görevini yapacaktır. Polisin zor kullanma yetkisi kanunun ön gördüğü durumlarda olur. Elbette ki polis bu alanda zor kullanmadan yana değil, olayın anlayış içerisinde, karşılıklı hoşgörü içerisinde çözülmesidir önemli olan. İstanbul bu çekişmeleri, hayatın bu kadar etkilenmesini hak etmiyor" ifadelerini kullandı.

Vali Güler, Beylikdüzü'nün eski belediye başkanı Vehbi Orakçı'nın yolsuzluk soruşturması kapsamında gözaltına alınmasıyla ilgili olarak da, "Adli süreç devam ediyor. Gereği yapılır. Yorum yapmak istemiyorum. Bir dönem okula yazılmasında katkım olmuştur. Kanunun ön gördüğü prosedür sürecektir. Bütün belediye başkanıyla görüşüyoruz.. Hepsi çalışma arkadaşım. Adli bir süreç. Bir iddia söz konusu. İddia bütün boyutlarıyla araştırılacaktır" dedi.

iha
Yayın Tarihi : 10 Nisan 2009 Cuma 14:53:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?