3
Mayıs
2024
Cuma
İSTANBUL

Günay'dan 'Sultanahmet' cevabı

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, son olarak Sultanahmet’teki Golden Horn Oteli ile gündeme gelen otellerdeki içki servisi tartışmalarına ilişkin, “Türkiye’de içki ruhsatı olan her yer içkiyi rahatlıkla verebiliyor içmek isteyene. Bu konuda bir siyasi etki yok, bir dini etki yok” diye konuştu. Konunun siyasi ya da dini sebeplere bağlanmaması konusunda uyarıda bulunan Bakan Günay, turistik yerlerdeki içki konusuyla ilgili hiçbir tartışma olmadığını söyledi.

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Bakanlık ile Ankara Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi'nin işbirliğinde düzenlenen “30. Uluslararası Kazı, Araştırma ve Arkeometri Sempozyumu”nun açılışına katıldı. Bakan Günay burada, Sultanahmet'teki Golden Horn Oteli ile gündeme gelen, otellerdeki içki servisinde yerli yabancı ayrımı tartışmalarına ilişkin gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Günay, bazı yeme içme ya da bazı konaklama mekanlarının Türkiye’nin turizmdeki önemini kavramadıklarını belirterek, söz konusu otelin belgesiz bir otel, yani Bakanlığın herhangi bir belgesini almış bir otel olmadığını ifade etti. Otelin belediye ruhsatı ile çalıştığını ve içki ruhsatının olmadığını kaydeden Günay, “İçki ruhsatı olmamasına karşın yabancılara içki el altından veriyor, yerlilere de vermiyor. Yaptığı iş tamamen yasa dışıdır. Her türlü yaptırımı uygulayacağız kendilerine” dedi. Turistik yerlerdeki içki konusuyla ilgili herhangi bir tartışmanın olmadığının altını çizen Günay şunları dedi:

“Türkiye’de içki ruhsatı olan her yer içkiyi rahatlıkla verebiliyor içmek isteyene. Bu konuda bir siyasi etki yok, bir dini etki yok. Tamamen oradaki işletme hakkı olmadığı halde, yani içki ruhsatı olmadığı halde böyle bir standart uygulamış, kendisine göre bir ayrımcılık yapmış ve yaptığını da sanki bir siyasi bir gerekçe varmış gibi izah etmeye çalışmış. Yaptığının bedeli ödeyecek.”

Türkiye turizmde fevkalade iddialı bir ülke olduğunu belirten Günay, “Bu arkeoloji alanında yaptıklarımızın, kültürel alanda yaptıklarımızın hepsi Türkiye’nin turizmde sıradan bir ülke değil, marka ülke haline gelmesine yönelik. Bu gayretimiz gölgeleyecek olan hiçbir davranışa izin vermeyiz” diye konuştu.

-“FOUR SEASONS OTELİ’NİN YIKILMASI GİBİ BİR KARARIN OLDUĞUNU ZANNETMİYORUM”

Bakan Günay, gazetecilerin Bizans kalıntıları üzerine ek otel inşaatı yapan Four Seasons Oteli’nin son durumu hakkındaki sorularını ise şöyle yanıtladı:

“Bu konuda yeni yargı kararları var, yargı kararlarının gerekleri neyse onu yerine getireceğiz. Benim oradaki hassasiyetim, otelle ilgili tartışmalar devam ederken otel çevresinde 15 dönümü aşkın arkeolojik park çalışması, otelle ilgili tartışmaların bu arkeolojik park çalışmasını, arkeolojik alandaki kazı çalışmamalarını engellememesi noktasında. İkisini mümkün olduğu kadar birbirinden ayrı tutmaya gayret ediyorum. Yargının gereklerine dikkatle bakacağız, yerine getirmeye çalışacağız. Otelin yıkılması gibi bir kararın olduğunu zannetmiyorum, inceleceğiz. Belki yoğunluk azaltması düşünülebilir. UNESCO Heyeti de geçende izledi, son raporlarını dikkatle bekliyorum ben de. Orada da UNESCO arkeolojik park alanının önemini vurguladı. Bu çerçevede İstanbul’un siluetini bozmayacak bir gayreti dikkati sergileyeceğiz.”

anka
Yayın Tarihi : 27 Mayıs 2008 Salı 09:36:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?