4
Mayıs
2024
Cumartesi
İSTANBUL

Güzergahı UNESCO görecek!

Aylardır tartışılan ancak yeri sır gibi saklanan 3’üncü köprü güzergahı 8-13 Mayıs tarihleri arasında İstanbul’da kültür başkenti denetimi yapacak olan UNESCO heyetine gösterilecek. Heyet 5 günlük denetimde bir çok projeye de bakacak...

UNESCO heyeti, 8 Mayıs’ta İstanbul’a geliyor. 2010 Yılı’nda Avrupa’ya Kültür başkentliği yapacak olan İstanbul’un Dünya Kültür Mirası Listesi’ndeki durumunu belirleyecek 5 günlük denetim sırasında heyet, tarihi yarımadanın yanı sıra, aylardır tartışılan birçok projeyi de gündemine aldı.

Start Süleymaniye’de

UNESCO Dünya Kültür Mirası Direktörü Francesco Bandarin başkanlığındaki üç kişilik heyet, incelemelerine Süleymaniye yenileme alanından başlayıp, sivil toplum örgütü temsilcileriyle tamamlayacak.

Heyetin görmek istediği projeler ise dikkat çekici. Türkiye’de aylarca tartışan ancak kimsenin yerini bilmediği 3. köprü projesinin yeri, ilk kez UNESCO heyetine açılacak. İhalesi mahkeme kararı ile iptal edilen Galataport projesi ile Dubai Şeyhi El Maktum’un yapmak istediği ancak mahkemeye takılan Dubai Towers ve Haydarpaşa Garı projeleri de heyetin inceleme yapacağı yerler arasında.

UNESCO Dünya Miras Komitesi heyetinin incelemelerinin en önemli ayaklarından biri de Marmaray projesi olacak. Heyet, Asya ile Avrupa’yı denizin altından birbirine bağlayan Marmaray kazıları sırasında, tarihi mirasa zarar verilip verilmediğini de inceleyecek. UNESCO’nun 7 milyon euro destek sağladığı Fener Balat Projesi de heyetçe denetlenecek. Ayasofya Müzesi, Sultanahmet Camii, Tekfur Sarayı Animas zindanları heyetin inceleyeceği diğer tarihi eserler. Sultanahmet Arkeolojik Park alanı da heyetin özellikle inceleyeceği yerler arasında bulunuyor.

Vatan
Yayın Tarihi : 14 Nisan 2008 Pazartesi 09:22:02
Güncelleme :14 Nisan 2008 Pazartesi 09:23:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?