30
Nisan
2024
Salı
İSTANBUL

Haliç Metro Köprüsü'nde ilk adım

İstanbul Büyükşehir Belediyesi(İBB), metroyu Haliç'ten geçirerek Yenikapı'ya uzatmak için ilk çalışmalar başlıyor.

Metro Geçiş Köprüsü'nün inşaatında kullanılacak platform ve boru kazıklar, önceki gece bir gemiyle Haliç'e getirildi. Metro, inşa edilen köprüyle Unkapanı'na ulaşacak. Oradan kazısı bitmiş olan tünelle devam edecek metro hattı, Şehzadebaşı, Aksaray istikametinden Yenikapı'ya ulaşarak burada Marmaray ile entegre olacak.

 İBB Başkanı Kadir Topbaş'ın bizzat projesini çizdiği köprü aynı zamanda bir yaya yürüyüş alanı olarak da kullanılabilecek. Galata Köprüsü, önceki gece 01.00-05.00 saatleri arasında araç trafiğine kapatıldı ve köprünün inşasında kullanılan çelik malzemeleri taşıyan gemi, Galata Köprüsü'nden sorunsuz geçerek Perşembe Pazarı yakınlarına demirledi.

Geminin ve dubaların geçişi esnasında köprüyü kullanacak sürücülerin daha önce yapılan uyarılarla Atatürk ya da Haliç köprülerine yönlendirilmeleri nedeniyle trafik sorunu da yaşanmadı. Haliç Metro Geçiş Köprüsü'nün inşaatında kullanılacak 50 boru kazıktan 13'ü gece Haliç'e indirildi. Şubat ayında diğer boru kazıkların sevkiyatının tamamlanmasından sonra köprü inşaatı başlayacak. Haliç Köprü Geçişi ile ilgili projeler 6 Temmuz 2005 tarihinde 1. No'lu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu (Anıtlar Kurulu) tarafından da onaylanmıştı. Başkan Topbaş, daha önce yaptığı açıklamalarda sırf o köprüyü görmek için binlerce, milyonlarca insanın İstanbul'a geleceğini ve Türk turizmine önemli katkı sağlayacağını söylemişti.

146 milyon Euro'ya mal olacak köprünün deniz seviyesinden yüksekliği 55 metre, viyadüklerle birlikte uzunluğu 960 metre, yaya yolu genişliği 3 metre ve tren geçiş yolu 13 metre olarak belirlendi. Projenin tamamlanmasıyla birlikte İstanbul trafiği de önemli ölçüde rahatlayacak. Son teknoloji ürünü köprü, Süleymaniye'nin manzarasına gölge düşürmeyecek tarzda hazırlandı. Projeyle İstanbul'un 'Altın Boynuzu' olarak nitelendirilen Haliç ve birçok tarihî mekân köprü üzerinden rahatlıkla seyredilebilecek. Köprünün yanı kapalı, ancak üstleri açık özel bir camla kapatılacak. Haliç'in normal akıntısına da yardımcı olabileceği için vatandaşlar daha rahat balık tutma imkânına sahip olacak. Köprünün 16 ayda tamamlanması bekleniyor.
 

Hüseyin Keleş - Zaman
Yayın Tarihi : 12 Aralık 2009 Cumartesi 16:55:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?