4
Mayıs
2024
Cumartesi
İSTANBUL

Haliç Tersanesi neden yıkılıyor?

Fatih Sultan Mehmed tarafından fethin ikinci yılında kurulan Haliç Tersanesi niçin yıkım hazırlığında?

Milliyet gazetesi yazarı Mehmet Y. Yılmaz,  ''İstanbul’u tahrip olmaktan koruma görevini yerine getirmesini beklediğimiz belediye, kim bilir hangi rant hesaplarıyla tersanenin içinde binaları yıkıyor, kendince düzenlemeler yapıyor'' diye soruyor...

İstanbul’daki Haliç Tersanesi, Fatih Sultan Mehmed tarafından fethin ikinci yılında kuruldu.

Bu özelliği nedeniyle Türklerin İstanbul’da kurduğu en eski sanayi tesisi ve "tarihi sit alanı" olarak ilan edilmiş durumda.

Özelleştirme kapsamındayken Büyükşehir Belediyesi’ne devredilen bu tesiste, atölyelerin bulunduğu bir bina tamamen yıkıldı, bir binanın da çatısı tıraşlanarak düzleştirildi.

Bu durum, geçen aralık ayında, İstanbul Cumhuriyet Savcılığı’na yapılan bir suç duyurusunda ortaya çıktı. Bir yüksek mühendis, tersane alanı içinde Roma, Bizans, Osmanlı ve Cumhuriyet devri yapıların birbiriyle karışık olduğunu hatırlatarak, dökümhane, kimya laboratuvarı, elektrik atölyesi ve arşivlerin bulunduğu binaların yıkıldığını iddia etti.

Durum, eski ve yeni fotoğraflarla da belgelenmiş bulunuyor.

Alanın sorumluluğu Büyükşehir Belediyesi’nde!

İstanbul’u tahrip olmaktan koruma görevini yerine getirmesini beklediğimiz belediye, kim bilir hangi rant hesaplarıyla tersanenin içinde binaları yıkıyor, kendince düzenlemeler yapıyor.

Merak ettim, acaba oraya da bir alışveriş merkezi mi kurulacak?

Hürriyet/Mehmet Y. Yılmaz
Yayın Tarihi : 31 Ocak 2008 Perşembe 16:18:19
Güncelleme :31 Ocak 2008 Perşembe 19:26:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?