30
Nisan
2024
Salı
İSTANBUL

Halıcılar Obama'yı bekliyor

İstanbul Halı İhracatçıları Birliği (İHİB) Başkanı İbrahim Yılmaz, İTKİB öncülüğünde yetkili mercilere taleplerini ilettiklerini ve ABD Başkanı Barack Obama'nın Türkiye ziyareti sırasında kendisine Türk motiflerinden oluşan el dokuması bir halı hediye edeceklerini bildirdi.

İHİB Başkanı İbrahim Yılmaz, en önemli pazar olan, aynı zamanda krizin merkezi ABD'ye gerçekleştirdikleri ihracatın ilk üç ayda yüzde 24.2 gerileyerek 14.1 milyon dolar olduğunu ifade etti. Bu düşüş sebebiyle ABD'ye yapılan halı ihracatının toplam halı ihracatındaki payının yüzde 6.8 düştüğünü ve ABD'nin "en büyük pazar" olma özelliğini kaybederek üçüncü büyük pazar konumuna gerilediğini kaydeden Yılmaz, "Bu ülkeye yaptığımız el halısı ihracatı da yüzde 40 azalarak 3.1 milyon dolar olarak
gerçekleşmiştir. ABD Başkanı Sayın Obama'nın gelişini sektörümüz adına fırsata çevirmek istiyoruz.

Hem daha önceki dönemlerde Beyaz Saray'da yer alan Türk Halısı geleneğini sürdürerek marka imajımızı korumak, hem de Obama aracılığıyla bu ülkeye olan ihracat kaybımızı telafi etmek istiyoruz" diye konuştu.
Türk halı sektörünün uluslararası pazarlarda başarı sağlayabilmek, değişen koşullara uyum gösterebilmek, pazarın ve tüketici taleplerini takip etmek hatta yönlendirebilmek için çeşitli çalışmalar yürüttüğüne dikkat çeken Yılmaz, "Tüm bu çalışmaları yapabilmek var olan pazarları koruyabilmek ve yeni pazarlar yaratabilmek için bazı önlemlerin ivedi bir şekilde alınması gerekmektedir. Halı sektörü bugün maalesef tüm sektörlerde olduğu gibi çok ciddi sıkıntılar içinde bulunmaktadır" dedi.

Hükümetin açıkladığı önlem paketlerinin sektörlerine çok etkisi olmadığını hatırlatan Yılmaz, yapılacak kapsamlı bir önlem paketi ile ekonominin rahatlatılması gerektiğine dikkat çekti. "Maalesef seçim süreci ekonomik anlamda yapılması gereken çalışmalara engel olmuştur ve çok da zaman kaybedilmiştir. Hükümet bir an önce ekonomik çalışmalara odaklanmalı ve daha önce yüzde 4 büyüme hedef alınarak yapılan bütçenin bir an önce yeni koşullara göre revize edilmesi gerekmektedir" diyen Yılmaz, makro politikaların yeni hedeflere göre hızla hayata geçirilmesi gerektiğini vurguladı.

Yılmaz sözlerini şöyle sürdürdü: "En yüksek artış oranı yüzde 95.3 ile Irak olurken en fazla düşüş yüzde 67.7 ile Romanya'ya oldu. El halısı ihracatımız ilk üç ayda yüzde 27.3 azalarak 20.8 milyon dolar oldu. 2008'inin aynı dönemine göre en çok artış kaydeden ülkeler yüzde 362 Gürcistan, yüzde 234'lük artış ile Almanya oldu. Makine halısında ise ilk üç ayda yüzde 17.5 düşüş ile 186.3 milyon dolar ihracat gerçekleştirildi. Makine halısında en fazla ihracatımızı 29.4 milyon dolar ve yüzde 15.8'lik pay ile S.Arabistan'a yapmaktayız. Bu dönemde bu pazara olan ihracatımız yüzde 1.5 oranında azalmıştır. Makine halısında bir önceki yıla göre, ilk 10 pazarın 7'sinde düşüş gözlenmektedir. Romanya yüzde 67.8 ile en fazla düşüşün yaşandığı pazarımızdır. Buna karşın en fazla artış yüzde 99.8'lik oran ve 12.1 milyon dolarlık ihracat ile Irak'a olmuştur."

Halı Sektörünün ihracattaki düşüş trendinin azalarak üçüncü çeyrek itibariyle toparlanma sürecine gireceğini beklediklerini söyleyen Yılmaz, "Çok geniş bir pazar yelpazemiz olması bizlere hareket kolaylığı sağladığı gibi daralan pazarların kayıplarını diğerleri kapatabilmektedir. Bu sebeple yeni hedef pazarlar olarak Kuzey Afrika ülkelerini var olanlara ilave etmeyi amaçlıyoruz" dedi.
 

iha
Yayın Tarihi : 3 Nisan 2009 Cuma 12:11:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?