6
Mayıs
2024
Pazertesi
İSTANBUL

'Halk Üniversitesi'ne büyük ilgi

İstanbul’un 25 ilçesinde 74 kurs merkezi ile 60’tan fazla branşta; yediden yetmişe, engelliden mahkuma, okuma-yazma bilmeyenden üniversite mezununa kadar herkese ücretsiz sanat ve meslek eğitimi veren İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sanat ve Meslek Eğitimi Kursları (İSMEK), 2004-2005 eğitim döneminde 41 binin üzerinde vatandaşın müracaat etmesiyle bir rekora daha imza attı.

İSMEK’e yapılan başvuru sayısı, Türkiye’deki üniversitelerin bir çoğunun öğrenci sayısını geride bıraktı. İSMEK’e yapılan başvurudan daha fazla öğrenciye sahip olan sadece 4 üniversite var. Bunlar, İstanbul Ü. (73 bin), Gazi Ü. (49 bin), Marmara Ü. (47 bin), Selçuk Ü. (47 bin)

İSMEK il nüfusu bakımından ise 8 ilimizi geride bıraktı. Bu iller şunlar: Ardahan (17 bin ), Artvin (23 bin), Tunceli (25 bin), Gümüşhane (30 bin), Sinop (30 bin), Bayburt (32 bin), Bilecik (34 bin) ve Bartın (36 bin).

İSMEK Modeli...

1996 yılında dönemin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından kurulan İSMEK, bir kurs merkezi ve 141 kursiyerle çalışmalarına başladı. Taleplerin hızlı yerine getirilmesi, modern metotların süratli uygulanması ve fizibilite çalışmaların etkin kullanımı sonucu 8 yılda 100 binlerce İstanbulluya ulaşan İSMEK, dünyaya model oldu.

Bosna-Hersek’ten Suudi Arabistan’a, Irak’tan Amerika’ya, Fransa’dan İran’a çok sayıda ülkenin yetkililerin model olarak incelediği İSMEK, ülkemizin İstanbul dışındaki diğer yerel yönetimleri tarafından da model alındı ve uygulanmaya başlandı. Modern dünyada yerel yönetimlerin en büyük hedeflerinden birisi olan eğitim seviyesini yükseltmek ve vasıflı bireyler oluşturarak topluma katılmalarını sağlamayı amaçlayan İSMEK, "İstihdama Referanstır" sloganıyla hedefi olan 100 bin kişiyi eğitme amacı doğrultusunda hızla ilerliyor.



İSMEK kurslarında, makine nakışından diksiyon kursuna, modelistlikten suni çiçek yapımına, fotoğrafçılıktan yaşlı ve hasta bakıcılığı kursuna kadar birbirinden değişik branşlarda 65 branşta meslek eğitimi veriliyor. Mesleki eğitimin yanı sıra Türk İslam sanatları, bağlama ve halk oyunları gibi unutulmaya yüz tutmuş kültürel değerlere de sahip çıkılıyor.

Diğer yandan ise çağın gerekliliği olan Bilgisayar İşletmenliği, Bilgisayarlı Muhasebe, İngilizce gibi kurslara da yer veriliyor. İşte bu nedenle İSMEK’ler toplumun her kesiminden ilgi görüyor. İSMEK’ler sadece bir eğitim kurumu olmaktan öte kursiyerlerin sosyal hayata adaptasyonunu sağlıyor ve birer rehabilite merkezi işlevini de üstleniyor.

Geçen yıl 28 bin müracaat olmuştu

İSMEK geçen yıl da yoğun ilgi görmüş ve 28 binden fazla İstanbullu kayıt için müracaatta bulunmuştu. Ancak, kontenjan ve imkan darlığı sebebiyle ancak 20 bine yakın kursiyer İSMEK’ten eğitim alabilmişti. Bu yıl yapılan 41 bin başvurunun çoğunun kaydını gerçekleştirmek ve geçen yıldan daha fazla İstanbulluya eğitim imkanı sağlamak için çalışmalar sürdürülüyor.

Kenthaber
Yayın Tarihi : 30 Eylül 2004 Perşembe 15:45:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?