30
Mayıs
2024
Perşembe
İSTANBUL

Hamidiye çeşmeleri yeniden yaşatılacak

Hamidiye A.Ş., tarihi Hamidiye çeşmelerini yeniden yaşatacak. Belediye’nin prestij projelerinden biri olan çalışma kapsamında, Cendere Terfi İstasyonu da müzeleştirilecek. Şu an adeta yıkılmayı bekleyen tarihi yapının çevresi de dinlenme ve gezi alanı olarak düzenlenecek. Tesisin müze yapılması için Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’ndan (Koruma Kurulu) onay alan Büyükşehir Belediyesi, restorasyon için önümüzdeki günlerde ihaleye çıkacak.

Sultan 2. Abdülhamid Han, İstanbul halkının su ihtiyacını karşılamak ve şehirde yaşanan su sıkıntısını gidermek maksadıyla, tarihi Hamidiye Projesi’ni başlatmıştı. Abdülhamid Han, 36 kaynağın suyunu, borularla Cendere’de yaptırdığı terfi istasyonuna taşıtmıştı. Sular, buradan Maslak’taki su kulesine pompalanmıştı. Böylece, suyun, Yıldız ve Beşiktaş’ta yaptırdığı çeşmelere cazibeyle inmesini sağlamıştı. Bakterilerden arındırılmış tesislerde ilk defa font borular kullanılmıştı. Bu borularla Hamidiye çeşmelerinden halka, sağlıklı, içilebilir özellikte su akıtılmıştı.

Hamidiye A.Ş. şimdi bu tarihi mirası yeniden canlandıracak prestij projesi hazırladı. Proje kapsamında, öncelikle Hamidiye Kaptajları yenilenip sıhhi hali getirilecek. 36 kaynaktan 20’si yenilenip bir merkezde toplanacak. Daha sonra, toplam debisi 500 ton olan bu kaynaklar, Cendere Terfi İstasyonu’na ulaştırılacak. Hamidiye çeşmelerinin canlanmasıyla birlikte, Cendere Terfi İstasyonu da müzeleştirilecek. Çevresi, dinlenme ve gezi alanı haline getirilecek. Tesisin arkasında, hiçbir yerinden çürümemiş, 650 yıllık devasa bir çınarın da bulunduğu alanda yapılacak çevre düzenlemesiyle halkın hizmetine sunulacak.

Hamidiye A.Ş. Genel Müdürü Musa Yetim, konuyla ilgili şunları söyledi: “Üç büyük medeniyete beşiklik etmiş aziz İstanbul’da, tarihi tekrar canlandıracağız. Tarihi Hamidiye suyunu, Hamidiye çeşmelerinden akıtacağız. Gerçekleştireceğimiz bu görev, halkımıza sunacağımız en değerli hediye olacak. Bu prestij proje kapsamında Hamidiye çeşmelerinden su akıtılmakla birlikte, Cendere Terfi İstasyonu’nu da müze olarak düzenlenecek.”

Hamidiye Müzesi, suya dair her şeyin anlatıldığı, gösterişli bir mekan olacak. Müzenin duvarları, deprem mukavemeti yönünden etüd edilip gerekirse, güçlendirilecek. Çatı konstürüksiyonu sağlam olan kısımlar yeniden ele alınacak. Tahrip olan kısımlar, aslına uygun restore edilecek. Bütün binaların çatı örtüsü yenilenecek.Yapıya en az müdahaleyi gerektirecek şekilde, tüm tesis, kapısından bacasına kadar aslına yenilenecek. Tesis içindeki depolar ve pompalar aslına uygun olarak restore edilip çeşmelere su verilecek bir yapıya kavuşturulacak. Halkın sağlıklı su alabilmesi için içilebilir özellikte ozonlama odası oluşturulacak. Gerekli gereken kimyasallar verilecek.

Tesisin restorasyonu sürerken, Cendere – Yıldız – Beşiktaş hattındaki tarihi Hamidiye çeşmeleri onarılacak. Yine tesise gelen 36 kaynak, Kemerburgaz - Cendere hattı iyileştirilecek. Tesis dışında bulunan tüm kaynakların kaptajları bakteriden arındırılıp tesise ulaştırılacak. Yapının aslına uygun şekilde, günlük bin 200 metre küplük su ihtiyacını karşılayacak

Müzede, tarihi buhar pompalar ve makinelerin sergileneceği alan yapılacak. Her yaştan ziyaretçi dikkate alınarak, eğlenceli ve interaktif olarak suya dair her şeyin öğretilecek. Çağdaş bir müze işletmeciliği oluşturulacak. Suyun değişik yönlerini ortaya koyan periyodik sergiler düzenlenecek. Ayrıca Hamidiye Suları’nın kaynaktan çeşmeye tarihi seyrinin anlatıldığı HAMİDİYE Suları Sergisi yer alacak. II. Abdülhamid’in su çalışmalarına yönelik periyodik sergi oluşturulacak. Tarihi su yollarının similasyonunun gösterildiği bir İstanbul Suları sergisi hazırlanacak. Çocuklar içih evlere kadar gelen suyun nasıl kazanıldığı hikayeler eşliğinde anlatılacak. Tesisin arkasında tarihi çınarın olduğu alanda, Hamidiye Kaynakları’ndan Yıldız’a kadar uzanan bölgede tüm yapıların ve çeşmelerin Minia - Türk misali maketleri yapılacak. İçlerinden su akıtılarak, her bir çeşmenin yanında pergulalar oluşturulacak. Hamidiye çeşmeleri maketi yapılarak periyodik zamanlarda ziyaretçilere, seyir teraslarında Hamidiye Şerbeti ikram edilecek.



CENDERE TERFİ İSTASYONU

Tesis, inşa edildiği dönemde yaygın olan sanayi binalarının özelliklerini taşıyor. Yığma bir yapıya sahip. Orta kısmının çatısı, çelik konstürüksiyonlu ve ahşap kaplamalı. Merkezi mekan 250 metre kareden oluşuyor. Yan mekanlar ise toplam 700 metre kare. Orta kısımdaki ana makine dairesi, yan kollardan daha yüksek. Ana salonun içi muhdes bir duvarla bölünmüş. Binanın orta bölümüne girilen bir cümle kapısı ile bir de yan giriş bulunuyor. Bu kısım binanın en fazla tahrip olduğu bölüm. Çatısı büyük ölçüde çökmüş. Orta kısımdan her iki yan kısma geçilebiliyor. Girişe göre, sağ kolda birbirine eşit 3 oda daha yer alıyor. Ayrıca ana binanın dışındaki alanlarda 3 küçük bina daha var. Bunlar da büyük ölçüde bakıma muhtaç.

Buna dışında bin 200 metre küplük bir depo var. İç bölümlerinde 200 metreküplük bir depo daha bulunuyor. Tesisin arkasındaki dış alanda, İstanbul’da benzeri olmayan 650 yıllık Osmanlı Çınarı kök salmış. Devasa kolları olan çınarın, hiçbir tarafından çürümemiş olması dikkat çekici. Çok geniş ve ağaçlarla kaplı bu geniş arazi, tesisin müştemilatı olarak düşünülmüş.
Mehmet Arifoğlu-Kenthaber/İstanbul
Yayın Tarihi : 23 Mayıs 2005 Pazartesi 12:15:36
Güncelleme :23 Mayıs 2005 Pazartesi 17:38:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?