30
Nisan
2024
Salı
İSTANBUL

Hamit adım adım duyacak

Geçirdiği iç havale nedeniyle duyma yeteneğini büyük ölçüde yitiren 5 yaşındaki Hamit Sarıtop, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Özürlüler Müdürlüğü'nün (İSÖM) sağladığı işitme cihazı ile azda olsa sesleri duymaya başladı.

2004 yılından bu yana 2 bin 580 kişiye işitme cihazı dağıtarak bu kişilerin yeniden duyabilmelerini sağlayan İSÖM, 12 özürlünün dünyasına yeniden ses verdi.

5 yaşındaki Hamit Sarıtop da İSÖM'den işitme cihazı alan özürlülerden biriydi. Çocuğunun 2,5 yaşındayken geçirdiği iç havale nedeniyle duyu yeteneğini büyük ölçüde yitirdiğini söyleyen anne Gülhanım Sarıtop, maddi yetersizlikler nedeniyle çocuğunun tedavisini yaptıramadığını belirtti.

İşitme cihazının, 5 yaşındaki Hamit için yaşamsal öneme sahip olduğunu ifade eden Gülhanım Sarıtop, başvuru için geldiği İSÖM'den, yepyeni umutlarla evine döndüğünü vurgulayarak İstanbul Büyükşehir Belediyesi yetkililerine teşekkür ettiğini söyledi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Özürlüler Müdürlüğü, 2004 yılından bu yana yürüttüğü çalışmalarla maddi durumu yetersiz özürlülerin umudu oluyor.

İSÖM, ekonomik sorunları sosyal inceleme raporlarıyla tespit edilmiş olan özürlülere tekerlekli sandalyeden akülü arabaya, hasta alt bezinden işitme cihazına birçok medikal yardımda bulunuyor. 2004 yılından bu yana toplam 40 bin 800 maddi durumu yetersiz özürlüye medikal yardım ile 27 bin 638 kişiye hasta altı bezi, 395 kişiye tekerlekli sandalye, bin 109 kişiye akülü araba, 638 kişiye ortez-protez ve 2 bin 580 kişiye ise işitme cihazı yardımı yapıldı.

Maddi durumu yetersiz duyma özürlü İstanbulluların işitme cihazı başvurusunda bulunabilmeleri için fakirlik kâğıdı, vukuatlı nüfus kayıt örneği, özürlü sağlık kurul raporu ve nüfus cüzdan fotokopisiyle İSÖM'ün Tophane'deki merkez binasına gelmeleri yeterli. İlk kayıtlarının ardından uzmanlar tarafından işitme testine (Odyo) sokulan özürlüler, test sonuçlarına göre cihaz ayarlarının ardından işitme cihazlarına kavuşuyor.

İHA
Yayın Tarihi : 3 Şubat 2009 Salı 13:17:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?