6
Mayıs
2024
Pazertesi
İSTANBUL

Haraç ihbarı DHKP-C'yi çözdü

HARAÇ VERMEYEN ESNAFI SOPAYLA DÖVDÜLER

Sancaktepe'de çok sayıda esnafı haraca bağladıkları, para vermeyenleri ise bir dernek binasına götürerek beyzbol sopası ve zincirle dövdükleri belirlenen DHKP-C üyesi 7'si kadın 33 kişi gözaltına alındı. Zanlıların bir esnafı sopayla dövdükleri anlar kamerayla görüntülendi.

Alınan bilgiye göre, Sancaktepe'de gazete dağıtımcısından pastaneciye kadar birçok esnaf, haraç vermedikleri takdirde götürüldükleri bir dernekte dövüldüklerini öne sürerek polise başvurdu. İstanbul Emniyet Müdürlüğü ekipleri, artan darp ve gasp şikayetleri üzerine harekete geçti.

Yapılan araştırmalar sonucunda olayın DHKP-C örgütüyle bağlantısı olduğu belirlendi. Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri konuyla ilgili geniş çaplı bir çalışma başlattı. Bir yıla yakın süren teknik ve fiziki takibin ardından Sancaktepe, Sarıgazi, Ümraniye ve Çekmeköy'de tespit edilen adreslere eş zamanlı operasyonlar düzenlendi. Yapılan operasyonlarda 7'si kadın 33 DHKP-C örgüt üyesi gözaltına alındı. Haraç vermeyen esnafların götürülüp, dövüldüğü iddia edilen Sarıgazi'deki dernek binasında ise demir sopa, beyzbol sopası, zincir, bıçak, maske, sapan, dürbün, dijital malzemeler ve örgütsel dokümanlar ele geçirildi. Baskın yapılan diğer adreslerde ise 2 tabanca, 1 kurusıkı gaz tabancası, örgüte ait olduğu belirtilen 14 bin 707 TL, 400 Euro, 200 Dolar ve bin Dirhem ele geçirildi.

Gözaltına alınan zanlılar arasındaki Y.K'nın grubun elebaşı olduğu ortaya çıktı. Örgüt üyelerinin, elebaşı Y.K'nın verdiği talimatlar doğrultusunda Sancaktepe'deki esnafları dolaşarak örgüt adına para istedikleri, vermeyenleri ise zorla dernek binasına götürüp dövdükleri iddia edildi. Örgüt üyelerinin, derneğe götürdükleri esnafları sopa ve zincirle döverek cezalandırdıkları, yüzlerine de tanınmamak için maske taktıkları öne sürüldü.

Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'nde ifadeleri alınan 33 zanlılardan 11'i dün adliyeye sevk edildi. Zanlılardan 4'ü tutuklanırken, 4'ü de adli kontrole gönderildi. Bugün ise diğer 22 kişi Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesi'ne sevk edildi.

Öte yandan, zanlıların birçok suça karıştıkları tespit edildi. Zanlıların karıştığı olaylar şöyle:

"- 16 Temmuz 2007 Küçükçekmece'de bir vatandaşın darp edilmesi,

- 6-7 Ekim 2009 IMF ve Dünya Bankası toplantılarında araçlara molotoflu, taşlı ve sopalı saldırı,

- 2009 yılı içerisinde Sancaktepe'de iki ayrı pastaneye baskıyla yayın satılması ve tehdit,

-6 Kasım 2009 Sancaktepe'de mahalli bir gazete muhabiriyle iki dağıtıcısının cezalandırılma amacıyla darp edilmesi

- 2009 aralık ayı içerisinde Sancaktepe'de bir pastane işçilerinin tehdit edilmesi ve kadın çalışanın cezalandırma amacıyla darp edilmesi

- 15 Aralık 2009 Sancaktepe'de bir marketten tehditle örgüt adına para istenilmesi,

- 27 Ocak ve 2 Şubat 2010 tarihlerinde Sancaktepe'de bir vatandaşın cezalandırma amacıyla darp edilmesi".

HARAÇ VERMEYEN ESNAFI SOPAYLA DÖVDÜLER
HARAÇ VERMEYEN ESNAFI SOPAYLA DÖVDÜLER
HARAÇ VERMEYEN ESNAFI SOPAYLA DÖVDÜLER
İHA
Yayın Tarihi : 12 Mart 2010 Cuma 16:43:04
Güncelleme :12 Mart 2010 Cuma 22:09:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?