3
Mayıs
2024
Cuma
İSTANBUL

Hasarlı binada eğitim

Depremin yıldönümünde büyük skandal!
Yıkılacak okulu boya badanayla güçlendirdiler


Vali Güler ’İstanbul’daki tüm okulları güçlendirdik’dedi ama geçen yıl yıkılıp yeniden yapılmasına karar verilen Üsküdar’daki bir ilköğretim okulu, sadece badanayla makyaj tazeledi. Boya yapılıp eli yüzü düzeltilen okul, yeni öğretim yılına hazır!

‘Okullarımızdaki güçlendirme çalışmaları büyük oranda bitti. İstanbul’da deprem bakımından en güvenli binalar okullar...’

Uzmanlar, 1999’da yaşadığımız felaketin üzerinden geçen koskoca 9 yılda depreme hazırlık namında hiçbir şey yapılmadığını vurgulayadursun, İstanbul Valisi Muammer Güler tüm okulların güçlendirildiğini söyledi. Marmara depreminin 9. yılı nedeniyle yapılan etkinlikte, “Güvenli Yaşam için 1 Adım Atalım” kampanyasını başlatan Güler, “İstanbul bizim en büyük hazinemiz, İstanbul’un bir depremden korunabilmesi hepimiz için çok önemli. İstanbul Türk tarihinin bir servetidir. İstanbul’un depreme hazırlıklı olması lazım. Okullarımızdaki güçlendirme çalışmalarını büyük oranda bitirdik. İstanbul’da okulların deprem bakımından en güvenli binalar olduğunu söyleyebilirim. Yarın yapacağımız canlı bağlantılarla güçlendirmesini bitirdiğimiz veya başladığımız ya da yıkıp yeniden yaptığımız okulların tanıtımını yapacağız” dedi. İçinde İstanbul’da deprem anında kullanılacak 38 malzeme bulunan 250 afet konteynırının daha kullanıma hazır hale geleceğini de açıkladı.

700 billboard, 3 bin broşür

“Güvenli Yaşam için 1 Adım Atalım” kapmayansı kapsamında 700 billboard, 50 büyük pano, 25 üstgeçit, 500 elektrik direği ve 1000 otobüste tanıtımlar yapılıyor ayrıca Taksim, Mecidiyeköy ve Bakırköy’de açılan stantlarla İstanbullulara 3 milyonun üzerinde bilgi kartı, broşür ve deprem çantası dağıtılıyor.

VATAN 28 Mayıs 2008’de Üsküdar’daki Reşat Nuri Güntekin İlköğretim Okulu’nu “Onlar karar verene kadar deprem olacak” başlığıyla haber yapmıştı. Çünkü uzmanlar önce binayı depreme karşı güçlendirme kararı almış, okul yöneticileri de çeşitli broşürler bastırıp hazırlıklara başlamış ancak bir süre sonra ’Güçlendirmeyle olmayacak’ diye tamamen yıkıp yeniden yapmaya karar vermişti. Fakat yıkım çalışmaları da kredi sorunu yüzünden bir türlü başlamıyordu. İşte VATAN bu durumu haberleştirip okulun bir an önce ya güçlendirilmesi ya da yıkılıp yeniden yapılması gerektiğine dikkat çekmişti.

İçimiz hiç rahat değil


Ancak aradan 4 ay geçmesine rağmen okul ne güçlendirildi ne de yıkılıp yeniden yapıldı. Üstelik dalga geçer gibi okulun içinde boya badana yapılıp, yeni öğretim yılına hazır hale getirildi! 2008-2009 eğitim öğretim yılı için öğrenci kayıtlarını da başlattı. Çocukları bu okula giden veliler kaygılı. Kızı E’yi okula 1 Ağustos’ta kaydettiğini söyleyen anne T.Y. endişe ediyor: “Okulla ilgili depreme karşı dayanıksız diye çok söz duymuştum diğer velilerden. İdareyle konuştuk, ’Okulumuz sağlam. Ayrıca okula ayrılan bütçeyle bazı desteklemeler yapılabilir, bu da yeterli olacaktır’ denildi.”

Çocuğumuzun hayatı tehlikede

Bir başka veli A.D. de okul içinde badana boya ve temizlik yapıldığını söyledi: “Sanırım güçlendirme dedikleri bu. Semtimizin okulu olduğu için burada çocuklarımızı okutmak istiyoruz ancak endişeliyiz. Çocuklarımızın hayatlarıyla oynuyorlar. Bir de kayıt için bizden para istendi. Neden diye sorunca temizlik ve boya yapılıyor cevabını aldık!”

’Temelimiz sağlam’ dediler

Bir başka veli D. Z. ise kızı A?’yı ana sınıfından birinci sınıfa 2 Ağustos’ta kaydettirdiğini söyledi: “Okulun sorunlu olduğunu, depremle ilgili güçlendirilmesi gerektiğini duymuştuk. Ama kayıtların yapıldığını öğrenince okula gittim. Yetkiliye ‘Okul taşınıyor mu?’ diye sordum. ’Hayır’ dediler. ’Depreme karşı güçlendirilecekti bu okul. Deprem riski yok muydu?’ deyince ’Hayır, yok. Okulumuzu temeli sağlam, merak etmeyin. Biz kaydınızı yaptığımız için seviniyoruz, siz de sevinin’ dediler.”

BROŞÜR BİLE BASTIRILMIŞTI

Geçen yıl eğitim öğretim yolunun sonunda Reşat Nuri Güntekin okulunda eğitim gören çocukların velilerine İstanbul Sismik Riskin Azaltılması ve Acil Durum Hazırlık Projesi (İSMİP) kapsamında ’Geleceğinizi güçlendiriyoruz’ başlıklı bir broşür dağıtıldı. Kapağında İstanbul Valiliği, İstanbul İl Özel İdaresi, İstanbul Proje Koordinasyon Birimi ve Dünya Bankası’nın logosunun da olduğu broşürde, “Yapılan test ve incelemeler sonucu, binamızın güçlendirilmesi gerektiği ortaya çıkmıştır. Güçlendirme çalışmaları tahmini 6 ay sürecektir” deniyordu. Ancak okul ne güçlendirildi ne de yıkılıp yeniden yapıldı.

Şener ASLIBAY - Vatan
Yayın Tarihi : 17 Ağustos 2008 Pazar 12:39:59
Güncelleme :18 Ağustos 2008 Pazartesi 10:51:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?