3
Mayıs
2024
Cuma
İSTANBUL

Haşere ile 24 saat mücadele

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sağlık ve Hıfzıssıhha Şube Müdürlüğü, her yıl olduğu gibi bu yıl da haşere ile mücadele çalışmalarına devam ediyor.

İstanbul genelinde 10.552 üreme noktasında yapılan sivrisinekle mücadele çalışmalarında 4.051 litre ilaç kullanıldı.

Bunun yanı sıra çalışmalar çerçevesinde 3.232 kanalizasyonda da ilaçlama çalışması yapıldı. Her yıl ocak, şubat, mart ve ekim, kasım, aralık dönemleri olmak üzere iki dönemde gerçekleştirilen kanalizasyon ilaçlama çalışmalarının 2006 yılının ilk döneminde toplam 114 litre ilaç kullanıldı.

Haşereyle Mücadele 24 Saat Devam Ediyor 

Çeşitli sivrisinek türleri için gece yürütülmesi gereken ULV ilaçlama çalışmaları ise Temmuz ayı sonu itibariyle 2.828 saat süresince devam etti. İstanbul’un muhtelif yerlerinde sürdürülen bu çalışmalarda da toplam 1.414 lt. ilaç kullanıldı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sağlık ve Hıfzıssıhha Şube Müdürlüğü Ekipleri İstanbul genelinde bulunan askeri birliklerde de haşereyle mücadele faaliyetlerini sürdürüyor. İlaçlama çalışmaları çerçevesinde tespit edilen 360 üreme noktasında çalışma yapan ekipler bu çalışmalarda 130 litre ilaç kullandı.


Öte yandan gerçekleştirilen çalışmalarda ne tür haşerelerle mücadele edildiğinin anlaşılması ve yapılan mücadeleye yön verilebilmesi amacı ile haşerelerin tür tespitleri yapılmakta ve İstanbul’un sivrisinek tür haritası çıkarılmaktadır.

Yapılan çalışmaların esas amacının İstanbulluların yaşam standardını yükseltmek olduğunu belirten İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sağlık ve Hıfzıssıhha Şube Müdürü Dr. Saime Batırel ilaçlama çalışmalarında kullanılan ilaçların Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından onaylanmış ve Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılmış kimyasallardan denenerek seçildiğini belirtti.

KENEYLE MÜCADELE SONUÇ VERDİ

Uzun süredir kamuoyunun gündeminde yer alan keneyle mücadele konusunda yapılan çalışmalarda başarıya ulaşılmıştır.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi olarak İstanbul genelinde halkın yoğun olarak bulunduğu 98 mesire yerinde kene ilaçlaması yapılmıştır. Kene popülasyonunun normal seviyelerde tutulmasının hedeflendiği bu çalışmalarda Dünya Sağlık Örgütü’nün onayladığı insektisitlerden seçilen 1.128 litre ilaç kullanılmıştır.

İstanbul Büyükşehir Belediyesinin yürüttüğü Haşereyle Mücadele çalışmaları il ilgili temel bilgiler aşağıdaki gibidir;

Kapalı Alan İlaçlama Çalışması

- Kapalı alandaki bit, pire, hamamböceği ve fare gibi ev haşerelerine karşı ilaçlama çalışmaları yapılır.

- İlaçlamalar sırasında Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından onaylanmış, Sağlık Bakanlığı’nın ruhsatlandırdığı insektisitler kullanılır.

- Resmi, özel kişi ve kuruluşlarından gelen talepler doğrultusunda ve belli bir ücret karşılığında ilaçlama gerçekleştirilir.

Dezenfeksiyon Çalışması

- Bulaşıcı hastalıkların çıktığı yerlerde karantina tedbiri olarak dezenfeksiyon çalışması yapılır.

- Su baskınlarından veya kanalizasyon taşkınlarından etkilenen bölgelerde dezenfeksiyon çalışmaları ücretsiz olarak yapılmaktadır.

Uçan Haşerelerle Mücadele

- İstanbul Büyükşehir Belediyesi sınırları içerisinde, karasinek, sivrisinek vb. canlılardan kaynaklanabilecek her türlü hastalığın engellenebilmesi, üreme kaynaklarının kurutulması ve kontrol altında tutulabilmesi için ilaçlama çalışmaları yapılmaktadır.

- Larva mücadelesi, sivrisinekle mücadelede en önemli basamağı oluşturmaktadır. Sivrisinek larvasına yönelik mücadele çalışmaları sene içinde belli periyotlar dahilinde ilçe belediyeleri ile koordineli bir şekilde sürdürülmektedir.

- İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin koordinasyonunda, ilçe belediyelerin yetkili birimleri ile ilaçlanacak bölgeler belirlenir. Tüm sezon boyunca programlanan bu bölgeler ULV cihazları ile ilaçlanır.

- Bu konuda destek talep eden ilçe belediyelerle işbirliği yapılarak ilaçlama hizmeti gerçekleştirilmektedir.


İlaçlama hizmetleri için:

Edirnekapı İlaçlama Birimi
Tel: 0212 612 75 50 – 612 75 32
EDİRNEKAPI

Üsküdar İlaçlama Birimi
Tel: 0216 341 14 48
Kenthaber
Yayın Tarihi : 13 Ağustos 2006 Pazar 18:32:29
Güncelleme :13 Ağustos 2006 Pazar 18:42:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?