3
Mayıs
2024
Cuma
İSTANBUL

Hasta nakil aracıyla 5 saatlik ziyaret

Durusu Beldesi Sağlık Ocağı’nın 8 personeli, belediyeye ait hasta nakil aracıyla yaptıkları ’ev ziyareti’ sonrası polise yakalandılar.

Tayini çıkan eski doktorlarının evinde 5 saat geçiren sağlık görevlileri, tepe lambalarını açıp siren çalarak çıktıkları dönüş yolunda durduruldu. Hademesinden hemşiresine ’hasta olmayan’ 8 personel taşıyan araçta tek evrak bulamayan polis, hem sürücü hem belediyeye ceza kesti.

İSTANBUL Anadolu yakasındaki bir sağlık ocağına tayini çıkan doktor arkadaşlarını ziyaret etmek için Çatalca’dan Kadıköy’e gelen sağlıkçıları taşıyan hasta nakil aracı, ihbar üzerine durduruldu.

Polis, tepe lambası yanık olarak trafikte seyreden ambulansı trafikten men edip sürücüye 480, bağlı olduğu kuruma da 480 YTL ceza kesti. Çatalca’nın Durusu Beldesi’ndeki sağlık ocağında görevli 8 personel, Belediye’ye ait hasta nakil aracıyla Kadıköy’de bir sağlık ocağına tayini çıkan arkadaşlarına ev ziyaretine gitti.

Hemşire ve hizmetlilerin de bulunduğu 8 personeli eski doktorlarının Kadıköy Kozyatağı’ndaki evine getiren araç, yaklaşık 5 saat de kapıda bekledi. Uzun süren ziyaretin ardından gece geç saatlerde evden çıkan sağlıkçılar, yine hasta nakil aracıyla, içinde hasta varmış gibi tepe lambaları yakıp siren çalarak tekrar Çatalca’ya doğru yola çıktı.


Ne hasta var ne de evrak

Bu sırada ihbar üzerine harekete geçen bir polis ekibi, tepe lambaları açık ilerleyen ambulansı takip etmeye başladı ve sirenlerle dudurmak istedi. Uyarıya rağmen yola devam eden sürücü, polisin ısrarı üzerine Fatih Sultan Mehmet Köprüsü girişinde durdu. Yapılan incelemede araçta hasta bulamayan polis ekipleri şoför Sedat Özçivici’en evraklarını istedi. Ancak, evrakların Özçivici’de olmadığı anlaşıldı.

Trafikten men, 480 YTL ceza

Polis, ’eksik evrak’ ve ’taşıma ruhsatı olmadan belli sayının üzerinde kişi ile ambulansı taşıt aracı olarak amacı dışında kullanmak’tan işlem yaptı. Ambulans otoparka çekilerek trafikten yasaklanırken, sürücü ye ve aracın bağlı bulunduğu kuruma da 480’er YTL ceza kesildi. Bir süre sonra sağlık personelinin ziyaret ettiği ve kimliğini açıklanmaktan çekinen doktor da ortaya çıktı.

Şoför Sedat Özçivici ise, aracın Durusu Belediyesi’ne ait olduğunu söyledi. Resmi plakalı araçla yolculuk yapıldığı yönündeki soru üzerine Özçivici, "Ben şoförüm. Doktor gitmemi söyledi" karşılığını verdi.

Kırmızı-Mavi şerit farkı

ACİL yardım ambulansları, her türlü acil durumlarda, olay yerinde ve ambulansta hasta ve yaralılara gereken tıbbi müdahaleyi yapabilecek ekibe, teknik ve tıbbi donanımlara sahip, 24 saat hizmet veriyor.

Acil yardım ambulanslarında maksimum 20 santimetre genişliğinde kırmızı şerit bulunuyor. Hasta nakil ambulansları ise acil tıbbi müdahale gerektirmeyen ve durumu stabil olan hasta veya yaralıların nakli amacıyla kullanılıyor. Bunlarda ise aynı genişlikte lacivert şerit bulunuyor.

Ambulans üzerinde yer alacak yazı, işaret ve logo, yazı ve rakam karakterleri maksimum 30 santimetre büyüklüğünde oluyor. Her iki tür ambulansın trafikte ilk sırada geçiş üstünlüğü bulunuyor. Hilal karakteri, "AMBULANS", "HASTA NAKİL AMBULANSI" ve "ACİL YARDIM AMBULANSI" kelimeleri, kırmızı yazılıyor. Yazıların, fosforlu olması gerekiyor.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 1 Aralık 2008 Pazartesi 09:31:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?