4
Mayıs
2024
Cumartesi
İSTANBUL

Hastanede yanlış MR skandalı

YANLIŞ MR SONUCU VERİLEN KADINA

İstanbul'da, şiddetli baş ağrısı şikayetiyle Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne giden 57 yaşındaki Gülten Alpay'a, çekilen MR sonucuna göre beyninde ur olması muhtemel bir kitle tespit edildiği ve ameliyat olmaması halinde 2-3 aylık ömrü kaldığı söylendi.

Doktorun ifadelerinin ardından günlerce ölüm korkusuyla yaşayan Alpay, özel bir hastanede ameliyat olmaya karar verdi. Ura ilişkin herhangi bir belirti hissetmemesi üzerine ameliyattan birkaç gün önce yeni bir MR çektiren Gülten Alpay'ın, sapasağlam olduğu ortaya çıktı. Alpay Ailesi, Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi tarafından kendilerine başka bir hastanın MR sonucunun verildiğini belirterek sorumlular hakkında şikayetçi oldu. Hastane yönetimi de konuyla ilgili inceleme başlattı.

Maltepe'de oturan Gülten Alpay (57), 22 Ocak 2011 tarihinde şiddetli baş ağrısı nedeniyle Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Beyin Cerrahisi Polikliniği'ne gitti. MR'ı çekilen Alpay, sonucu doktoruna gösterdiğinde büyük bir şok yaşadı. Doktor, elindeki MR sonucuna göre beyninde ur olması muhtemel bir kitle tespit edildiği belirterek, Gülten Alpay'a hemen ameliyat olması gerektiğini söyledi. Ameliyat olmayı reddettiğini belirten Alpay, "Doktor, 'beyninizdeki kitlenin alınması gerekiyor' dedi. Oğullarım beni başka doktorlara götürdü. Bütün doktorlar ameliyat olmam gerektiğini söyledi. Ura ilişkin başka belirtiler olmayınca çocuklarım beni başka bir MR merkezine götürerek yeniden MR çektirdi. Çıkan sonuçta böyle bir rahatsızlığım olmadığı belirlendi. MR sonuçlarımın karıştığı ortaya çıktı" dedi.

Alpay, 11 yıldır emekli olduğunu ifade ederek, "Devlet hastanesine sadece birkaç sefer gittim o da ilaç yazdırmak için. İlk defa tedavi için devlet hastanesine gittim, başıma bu olaylar geldi. Günlerce ölüm korkusuyla yaşadım. Ne yapacağımı düşünüyordum" diye konuştu.

Volkan Alpay ise, annesini şiddetli baş ağrısı şikayetiyle Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne götürdüklerini belirterek, çekilen MR'ın sonucunu görünce yıkıldıklarını belirtti. Volkan Alpay, "Doktor eldeki rapora göre, annemin beyninde kitle tespit edildiğini ve muhtemelen ur olduğunu söyledi. Hemen ameliyat olması gerektiğini ifade etti. Ameliyat olursa 1 yıl, olmazsa 2-3 aylık ömrü kaldığını söyledi. Doktor doktor annemi gezdirdik. Raporu ve MR'ı gösterdiğimiz doktorların hepsi ameliyat olması gerektiğini söyledi. MR'ın çekildiği tarihin yeni olması nedeniyle sonucun yanlış olabileceğinden şüphelenmediler. Doktorlar bize hastalığın belirtisi olan kusma, konuşmada zorluk ve baş dönmesi olup olmadığını sordu fakat annemin bu yönde hiçbir şikayeti yoktu. MR'daki kitlenin konuşmayı etkilemesi gerekirmiş fakat annemin konuşmasında bir sıkıntı yoktu" ifadelerini kullandı.

Herhangi bir belirti olmamasından şüphelendiklerini ifade eden Volkan Alpay, bir yandan da geç kalmamak için ameliyat tarihi aldıklarını söyledi. Alpay, "Ameliyat olmadan önce annemi başka bir MR merkezine götürdük. Çıkan sonuçta annemin kafasında ur olmadığını öğrendik. Doktor, MR sonucunun başka bir hastaya ait olabileceğini söyledi. Bunun üzerine Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne gittik. Durumu oradaki yetkililere de ifade ettik. İlk önce kabul etmediler ancak ikinci sonucu da gösterince hatayı kabul ettiler. Sorumsuz bir şekilde 'burası bir devlet hastanesi, sık aralıklarla MR çekiliyor. Böyle hataların olması normaldir' dediler. Doktora, gerçeğin ortaya çıkmaması halinde annemin boşu boşuna ameliyat masasına yatmış olacağını söyledim. Bana, 'açıp bakardık, bir şey olmadığını görünce tekrar kapatırdık' dedi" ifadelerini kullandı.

Sağlık Bakanlığı'na şikayet dilekçesi gönderdiğini belirten Volkan Alpay, ayrıca sorumlular hakkında da suç duyurusunda bulunduklarını ifade etti. Alpay, günlerce annesinin öleceği korkusuyla yaşadıklarını ifade ederek, "10 gündür, annemizin öleceğini düşünerek üzülüyorduk. Kimsenin bize bunu yaşatmaya hakkı yok. Sonucun iyi çıkması bizi sevindirdi fakat bu yaşadıklarımız çok zordu" açıklamasında bulundu.

Öte yandan, hastaneden yapılan yazılı açıklamada konunun doğru olduğu belirtilerek, "Hastanemiz Adatepe Semt Polikliniği Beyin Cerrahi Polikliniği'ne müracaat ederek muayene olduktan sonra beyin MR istenen Gülten Alpay'a, 23.01.2011 tarihinde beyin MR çekilmiş ancak hasta Gülten Alpay'ın çekim sırasında ismi okunurken başka bir hastanın içeri girdiği ve Gülten Alpay adına başka hastanın MR çekimi yapıldığı başhekimliğimizce tespit edilmiş olup, hastanemize hizmet vermekte olan Görüntüleme Merkezi (Saray Sağlık Hizmetleri) hakkında gerekli inceleme başlatılmıştır" denildi
 

 

İHA
Yayın Tarihi : 7 Şubat 2011 Pazartesi 11:34:00
Güncelleme :7 Şubat 2011 Pazartesi 15:03:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?