4
Mayıs
2024
Cumartesi
İSTANBUL

Hava taksi Şişli - Kadıköy arasında

Trafik sorununu çözmek için geliştirilen alternatif projelerden biri olan 'hava taksi' hizmeti bu ay başlıyor. Belediye şirketi İSPARK'ın yürüteceği hava taksi hizmetinde ilk seferler Şişli-Kadıköy hattında yapılacak.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, vatandaşları toplu taşıma araçlarına yönlendirmek amacıyla hava taksi hizmeti başlatıyor. Helikopter taksi hizmeti verecek olan Büyükşehir iştiraki İSPARK, ilk hatta çalışacak hava taksilerin kullanacağı pistlerin inşaatını tamamladı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, toplu taşımaya teşvik ve bireysel araç kullanımını azaltmak için geliştirdiği projelerden biri olan hava taksi hizmetini, bu ay içerisinde İstanbulluların hizmetine sunacak. Büyükşehir Belediyesi 14 Temmuz'da aldığı kararla helikopter alanlarını afet, ambulans, ticari, turizm açısından uygun görülen yerlerde kullanılması ve işletilmesi ile ilgili yetkiyi İSPARK'a verdi. Oybirliği ile alınan karar doğrultusunda helikopter park alanlarının (heliportlar) uygun yerlere yapılması ve yönetilmesi 5216 sayılı Büyükşehir Belediye Kanunu'nun 26. maddesi uyarınca İstanbul Otopark İşletmeleri AŞ (İSPARK) tarafından işletilecek. İSPARK 5 yıl süre ile helikopter taksi uygulamasından kazanacağı aylık gelirini yüzde 50'sini Büyükşehir'e verecek.

İSPARK, İstanbul'un çeşitli semtlerinde yaptığı incelemelerini tamamlayarak belirlenen 7 pist alanından ikisindeki çalışmalarda son aşamaya geldi. İSPARK ilk etapta Avrupa ve Anadolu yakasında belirlenen iki helikopter pistinde hava taksi hizmetine başlayacak. Helikopter taksi uygulaması için gerekli izinlerin tamamlandığını kaydeden İSPARK Genel Müdürü Kadir Gurbetçi, "Hava taksi seferlerine ilk etapta Kadıköy-Şişli arasında başlıyoruz. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'ne gerekli müracaatlarımızı yaptık. Bu uygulama için Kadıköy'de yapılan helikopter pistine pilotun kalacağı yer, yolcuların bekleyeceği alan, vatandaşların ihtiyaçlarını karşılayacağı küçük bir kafeterya ve x-ray cihazları ile küçük bir havaalanı kuracağız." diye konuştu.

Helikopter taksi uygulaması için Asya'da Kadıköy'de 600 metrekarelik alan inşa ettiklerini kaydeden İSPARK Genel Müdürü Kadir Gurbetçi, "Avrupa'da Şişli Evlendirme Dairesi'nde var olan helikopter pistini de rehabilite ediyoruz. İlk etapta bu iki nokta arası helikopter işletmeciliğine başlayacağız. Bu proje ile ilgili gerekli müracaatları tamamladık. Helikopterlerin gece iniş yapması için de çalışmaları yapıyoruz. Bu iki aksta yapılacak helikopter işletmeciliği fiyatlandırması için firmalarla görüşmeler yapıyoruz. Bu görüşmelerin ardından tarifeli uçuşlar da yapmayı hedefliyoruz." dedi.

Helikopter taksi, turizm açısından bir çekim merkezi olan kentin tarihi, kültürel ve doğal zenginliklerinin havadan izlenebilmesini de sağlayacak. İşadamları ve yatırımcılar, helikopter taksi ile şehrin bir yerinden bir yerine daha hızlı yolculuk yapabilecek. Hava taksi, zaman faktörünün önem kazandığı acil hasta sevkiyatlarıyla trafik kazaları ve acil tıbbî müdahale gerektiren durumlarda da hizmet verecek.

Zaman
Yayın Tarihi : 8 Ekim 2008 Çarşamba 18:11:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?