4
Mayıs
2024
Cumartesi
İSTANBUL

Havada geçen 26 bin saat kitap oldu

Türk Hava Yolları emekli pilotu ve Uçuş Eğitim Başkanı Mustafa Kolko, havada geçirdiği 44 yılını kitaplaştırdı.

Kolko, "Havada 44 Yıl Neler Yaşadım?" isimli kitabında merhum Cumhurbaşkanı Turgut Özal ve merhum Başbakan Bülent Ecevit gibi Türkiye'nin önde gelen liderlerini kaptan kokpitinde ağırlarken neler yaşadığını anlattı.

70 yaşındaki emekli kaptan pilot Mustafa Kolko, havada geçirdiği 44 yıl içerisinde yaşadığı anılarını anlattığı "Havada 44 Yıl Neler Yaşadım?" isimli kitabını basın mensuplarına tanıttı. Atatürk Havalimanı'nda gerçekleştirilen tanıtımda konuşan emekli pilot Kolko, yıllarca uçurduğu uçakların şu anda havacılık müzesinde sergilendiğini belirterek, yılların deneyimini aktardığı kitabının genç havacılara ışık tutacağını vurguladı. Kolko, meslek hayatı boyunca 26 bin saat uçtuğunu belirterek, bunun da durmadan 3 yıl havada yaşamak anlamına geldiğini kaydetti.

Emekli kaptan pilot Kolko, Türk Hava Yolları'nda son günlerde yaşanan olaylara da değinerek, uçuş esnasında kokpitte yerini bir çocuğa bırakan pilotun durumunu değerlendirdi. Uçuşta yaşanacak bir olumsuzlukta oksijen maskelerinin inmesiyle yaşanacak kritik saniyelerde kokpitte oturan çocuğun hayatının tehlikeye düşeceğini belirten Kolko, "Uçuş başkanlığım süresince böyle bir durumla karşılaşsaydım pilotu derhal işten atardım" diyerek, yine bir THY pilotunun uçağa alkollü gelmesinin de kabul edilemez bir davranış olduğunun altını çizdi.

Türk siyasetine damgasını vuran liderlerle uçuş esnasında yaşadığı anılarından da örnekler veren kitabında da yer alan merhum Başbakan Bülent Ecevit ile igili anısını şöyle aktardı, "'1974 seçimleri öncesiydi. Bülent Ecevit ve partisi Antalya mitingi için uçak kiralamıştı. Biz de Ecevit, eşi ve bazı partilileri Ankara'dan Antalya'ya götürdük. Miting bitti dönerken Rahşan Hanım kucağında hediye edilen bir yavru oğlakla uçağa bindi. Sanırım yolcu kabininde uçan bu ilk ve son keçi yavrusu olmuştur. Bülent
Ecevit de zaman zaman kokpitte bizimle uçardı.''

Emekli kaptan pilot Mustafa Kolko, sivil havacılık hususunda Turgut Özal kadar bilgili birini görmediğini belirterek, birlikte 7 kez kokpitte uçtukları için birçok anısı olduğunu anlattı.

iha
Yayın Tarihi : 28 Eylül 2008 Pazar 11:15:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?