30
Nisan
2024
Salı
İSTANBUL

Havalimanında 5555 Acil Sağlık

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Atatürk Havalimanı'nda hizmete sunulan ''5555 Acil Sağlık'' projesinin açılışını yaptı.

Yıldırım, havacılıkta son 5 yılda yaşanan gelişmelerin yolcu sayısında yüzde yüz, iç hatlarda ise yüzde 500'ün üzerinde bir büyümeyi beraberinde getirdiğini söyledi.

Atatürk Havalimanı'nda gerçekleştirilen tek numarada acil sağlık projesinin açılışını Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım yaptı. Atatürk Havalimanı genelinde 5555 numarası çevrildiği zaman Port Clinic ekipleri olay yerine anında ulaşarak, olay yerinden hastanın sağlık durumunu ve neler gerektiğini yazıp merkezde sisteme bildirecek. Atatürk Havalimanı'nda sağlık anlamında büyük ölçüde fayda sağlayacak olan projenin start alması dolayısıyla düzenlenen törende konuşan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, havacılığın son yıllarda geliştiğini belirtti.

Gerekli alt yapının sağlanması gerektiğini vurgulayan Yıldırım, ihtiyaçlarında dikkate alınmak suretiyle geliştirilmesi gerektiğini belirtti. Bakan Yıldırım, "Sağlık olsun demekle sağlık olmuyor. Tabii bununda gereğini yapmak icap ediyor. Onun için son yıllarda havacılığımızın gelişmesini de dikkate alarak bu konuda ihtiyaçlarımızın sağlık anlamında diğer bütün anlamlarda ihtiyaçlarında dikkate alınmak suretiyle geliştirilmesi şüphesiz. dört başı mağrur bir hizmetin verilmesi açısından önemliydi. Bu anlamda Port Clinic'in başlatmış olduğu modern teknolojiyi kullanan bu sağlık hizmetinin insanımızın sağlığına verdiğimiz önemin bir göstergesi. Aynı zamanda da uluslararası nitelikteki havaalanlarımızın da bu anlamda geldiği noktanın bir ispatıdır diye düşünüyoruz" diye konuştu.

Bakan Yıldırım, havalimanlarında sağlık işinin önemli olduğunu ve bunun tek bir numarada birleştirilmesinin çok güzel bir şey olduğuna değinerek, "Bilişim sektörünün gelişmesiyle birlikte her alanda olduğu gibi sağlık alanında da bilgi iletişim alt yapılarını etkin şekilde kullanmak acil vakalara erişmede büyük bir destek sağlıyor. Buradaki sunumdan da gördüğümüz gibi acil vaka demek zamanla yarıştığınız bir iştir. Zamanı en etkin şekilde kullanacaksınız müdahaleyi yapıp hayati tehlikesi olan birini sağlığına kavuşturacaksınız.

Bir yandan vaka yerine ulaşırken diğer yandan da vakayla ilgili bütün bilgileri önceden alıyorlar ne yapacakları paniği yaşamadan hastaya müdahale edip sağlığına kavuşturuyorlar. bu tip konularda gerek kaza sonrası gerek havaalanlarında yolculuklar başlı başına heyecanın duyguların doruğa bir yerde. Ani beklenmedik hastalıkların çoğu da bu durumlarda ortaya çıkar. Bunun için burada yapılan bu hizmet fevkalade önemli hizmet. İşin güzel bir yanı bunun tek bir numaraya bağlanmış olması. 5555'i çevirdiğimiz zaman vaka nerede olursa olsun oraya en yakın müdahale ekibi harekete geçebiliyor.

Bu hizmetler şimdilik İzmir de İstanbul da Antalya da anakara da veriliyor. Bizim bundan sonraki hedefimiz bütün havaalanlarımızda 5555'le sağlık hizmetini yaygınlaştıralım. Havacılıkta havaalanı işletmeciliğinde vatandaşa verilen hizmetlerin kalitesi ve çeşitliliğinde de geldiğimiz seviyeyi gösterecektir. O bakımdan kuracağımız bu sistemle yine yanı numarayı kullanarak vaka nerendeyse direk oraya düşecek şekilde bir alt yapıyı kurup bunu başarmamız gerekiyor. Bu konuda çalışmalar başlatırsak yerinde olur" dedi.

Havacılıkla ilgili haber yaparken insanların kafalarında soru işareti bırakacak şekilde haber yapılmamasını isteyen Bakan Yıldırım, haberlerin şüphe uyandırmayacak bir şekilde yapılması gerektiğini söyledi. Yıldırım, "Havacılığımızda 5 yılda yaşadığımız gelişme yolcu sayısında yüzde yüzün üzerinde bir artış bunun yanı sıra iç hatlarda yüzde 500'ün üzerinde bir büyümeyi beraberinde getirdi. Artık bugün insanımız uçağa biniyor memleketin her köşesinde nerde olursa olsun havcılık camiası gittikçe büyüyor.

Bugün yüz bin çalışanın üzerine çıktık. Dolaylı olarak bu sektöre hizmet verileri de dikkate aldığımızda bir milyona yakın bir camiadan bahsediyoruz. işte bu ekip 70 milyon vatandaşımızın rahat içinde huzur içinde konfor içinde hızlı bir şekilde gideceği yerlere ulaştırmanın gayreti içersindeler.

Havacılıkla ilgili konular önemli ama bazen havacılıkla ilgili normal hava hadiselerini bile çok abartarak haberleştirdiğimiz zaman kamuoyunda insanların kafasında ister istemez bazı soru işaretleri oluşuyor o bakımdan bunun yaparken şüphesiz olayların ortaya çıkarılması ve aydınlatılması kamuoyunun bilgilendirilmesi her zaman olacak olan bir şeydir. Bu hizmet veren kuruluşlarında bir anlamda kendilerini gözden geçirmelerine vesile olacaktır. Ancak bunu yaparken gelişmekte olan ve artık küresel bir düzeye erişmiş olan havcılığımız hakkında şüphe uyandıracak soru işaretleri ortaya çıkaracak konularda da daha sorumlu davranmamız gerektiğini düşünüyorum" diye konuştu.

Devlet Hava Meydanları Genel Müdürü Orhan Birdal ise havalimanlarında sağlık konusunun önemli olduğuna dikkat çekerek, 5555 sistemiyle kişilerin sağlık sistemlerine daha kolay ulaşabileceği bir yapının oluşturulduğunu söyledi.
 

iha
Yayın Tarihi : 23 Nisan 2009 Perşembe 18:23:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?