3
Mayıs
2024
Cuma
İSTANBUL

Havalimanı'nda korkutan tatbikat

Son bir hafta içinde önce İspanya'da sonra da Kırgızistan'da kalkıştan çok kısa bir süre içinde düşen iki yolcu uçağının ardından önceki günde Münich Havaalanı'nda kalkış hazırlığı yapan bir yolcu uçağında meydana gelen yangın olayı akılları Atatürk Havalimanı'ndaki güvenlik, arama-kurtarma, yangın söndürme gibi konulara yöneltti. Bunun üzerine Atatürk Havalimanı Devlet Hava Meydanları İşletmeleri (DHMİ) Başmüdürlüğü bugün gerçekleştirdiği 2008 yılı ateşli yangın tatbikatı ile olası uçak kazaları ve yangınlarına karşı hazır olduğunu gösterdi.

Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü kuralları çerçevesinde hazırlanan yangın tatbikatında ilk önce, olası bir uçak kazasında yaralıların kurtarılması için gerekli araçlar ile çıkabilecek bir yangında kullanılacak araçlar tanıtıldı.Tatbikatta bir uçakta yangın çıktığı var sayılarak, uçaktaki yangının söndürülmesi ve ilk yardım çalışması gerçekleştirildi. Tatbikat sırasında çıkartılan yangın için 4.000 kilogram atık yağ, 300 litre motorin ve 200 litre benzin harcanırken, yangına 1 kuru kimyevi tozlu araç, 3 adet su köpük sistemli araç ile müdahale edildi. Yangının söndürülmesinde ise 250 kilogram kuru kimyevi toz, 1000 kilogram köpük ve 30 ton su kullanıldı. Tatbikat sırasında uçakta sıkıştıkları varsayılan yaralılarda DHMİ sağlık personeli ve itfaiye ekiplerinin ortak çalışması sonucu çıkartılarak ambulanslara taşındı.

"TATBİKAT BAŞARILI OLMUŞTUR"

Tatbikatın ardından apronda gazetecilere açıklamada bulunan Atatürk Havalimanı Mülki İdare Amiri Mehmet Ali Ulutaş ise, Atatürk Havalimanı'nın coğrafi konumu, yolcu ve uçak kapasitesiyle Avrupa'nın en önemli havalimanlarından biri olduğunu ifade etti. Bu nedenle bu tür tatbikatları önemsediklerini belirten, Ulutaş, "Bu tür tatbikatlar personelin bilgi ve tecrübesini artırmaktadır.Ayrıca araç ve gereçlerimizin hazır olup olmadığını test etmekteyiz.Gerçekten çok başarılı bir tatbikat olmuş, araçlarımızı bu büyük yangını çok kısa bir sürede söndürmüştür.Sağlık ekiplerimiz de anında yaralılara müdahale etmiştir."

"13 ADET ÇEŞİTLİ YANGIN SÖNDÜRME ARACI MEVCUT"

DHMİ Atatürk Havalimanı Başmüdürü Celal Özuğur ise,yaptığı açıklamada Atatürk Havalimanı'na günlük 800-850 uçağın iniş kalkış yaptığını belirterek, çıkabilecek her türlü olumsuzluklara karşı ekiplerin hazırlıklı olduğunu kaydetti. Bu tür tatbikatlarda çalışanların ve araç gereçlerin performansını görme fırsatı da bulduklarını belirten Özuğur, yangınlara ve herhangi bir kurtarma işlemine karşı araç ve gereç olarak en üst seviyede olduklarını ifade etti. Tatbikat için çıkartılan yangının maliyetinin 11 bin YTL olduğunu da belirten Özuğur, "Burada hep birlikte başarılı bir tatbikat izledik.Havalimanımızda günlük 100 bin civarında yolcuya hizmet verilmektedir. Onun için bu tatbikatlar çok önemlidir.Uluslararası Sivil Havacılık örgütünün belirlediği kurallar gereği en yüksek kategori olan 10 kategorideyiz. Buna göre 13 adet çeşitli yangın söndürme araçlarımız mevcuttur"dedi.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 27 Ağustos 2008 Çarşamba 12:55:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?