4
Mayıs
2024
Cumartesi
İSTANBUL

Havuzdan bulaşan hastalıklara dikkat

Uzmanlar, havuz ve denizdeki serinliğin kabusa dönüşmemesi için tatilcileri uyarıyor. Özellikle kadın ve çocukların ıslak mayoyla hijyen olmayan havuzlarda idrar yolu rahatsızlıklarına yakalandığını belirten Eyüp Devlet Hastanesi Üroloji Uzmanı Dr. Cengiz Atakanlı, keyfin çileye dönüşmemesi için bir dizi önlemler alınması gerektiğine dikkat çekiyor. 

Havuzların ortak kullanım alanı olduğunu hatırlatan Dr. Cengiz Atakanlı, Online Sağlık'a (www.onlinesaglik.com) yaptığı açıklamada, "Yaz aylarında artan sıcaklarla beraber serinlemek için havuzların kullanılmaya başlanması, havuza girilmeden önce ve havuzdan çıkıldıktan sonra dikkat edilmesi gereken noktaları gündeme getirmektedir. Havuz suyunun neden olabileceği hastalıkların başında, idrar yolu enfeksiyonları gelmektedir. Havuz suyunun meydana getirdiği enfeksiyonlardan daha çok kadın ve çocuklar etkilenmektedir. Çünkü erkeklerin anatomik yapıları, vücutları enfeksiyonlara karşı kadın ve çocuklarınki gibi hassas değildir. Bu nedenle idrar yolu enfeksiyonları tehdidi altında olan kadın ve çocukların dikkat etmesi gerekir" dedi. 

Havuzdan çıktıktan sonra ıslak mayoyla vakit geçirilmesinin özellikle kadınlar için büyük sorun teşkil ettiğini kaydeden Dr. Cengiz Atakanlı, "Islak mayo, kapladığı bölge itibariyle idrar torbası ve idrar yollarının enfeksiyonuna zemin hazırlar. Havuz dışında rüzgarın da etkisiyle bu organlarda ödem oluşur. Bunun için havuzdan çıkıldığında kesinlikle duş alıp kurulanarak, mayo değiştirilmesi gerekmektedir. Bayanlarda üşütme de havuzdan çıktıktan sonra ıslaklığa dikkat edilmemesi durumunda çok
görülmektedir. Aynı şekilde vücut dirençleri düşük olan çocukların da kesinlikle ıslak mayoyla dolaşmalarına izin verilmemelidir" diye konuştu. 

Havuz hijyeninin önemli olduğunu vurgulayan Dr. Atakanlı, şunları söyledi:
"Havuzun kabul edebileceği kapasitenin çok çok üzerinde kişinin kullanımı nedeniyle hijyenin bozulması kaçınılmaz olur. Havuzda hijyen çok çabuk ve rahatlıkla bozulabilmektedir. Havuza girerken kesinlikle duş alınmalı, belli antiseptik solüsyonlarla önlemler alınmalıdır. Ayaklardaki ve ciltteki mantar enfeksiyonları, cinsel organa temas eden suyla birlikte bu bölgede de mantar oluşumuna neden olabilir. Özellikle çocuklar erişkin havuzlarını kullanıyorlarsa, havuz kullanımıyla ilgili kurallardan haberdar edilmelidir."

İHA
Yayın Tarihi : 22 Temmuz 2008 Salı 12:23:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?